bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Vozovi za gradsku željeznicu i tramvaj u Kelnu potiču iz Austrije, kao i sigurnosna te upravljačka tehnologija za grad Njujork i mnogo korišćena IFE-vrata u vozovima.Austrijska željeznička industrija zauzima prvo mjesto u međunarodnim statistikama patenata u željezničkom sektoru, sa 45 patenata na milion stanovnika.Stopa izvoza austrijskih kompanija je veća od 70 posto.
listen

Željeznički sistemi su sve češće prvi izbor pri odabiru transportnog sredstva, naročito u transkontinentalnom robnom transportu i u međugradskom željezničkom transportu. Bilo da se radi o ultra brzim vozovima, gradskim vozovima, tramvaju ili teretnom vozu, šine su bitan stub u svakodnevnom transportu. Željeznički sistemi su već sada ključni element za održive koncepte transporta, trend koji će se u budućnosti samo pojačati.

Austrijski željeznički sektor počiva na dugoj tradiciji, to je osnova njegovog know-howa. Austrijska preduzeća se bave putničkim i teretnim transportom, sigurnosnom i kontrolnom tehnologijom (semaforima, mobilnom komunikacijom, kontrolnim sistemima), te laganom željeznicom za urbana područja. Tu spadaju gradske željeznice, tramvaji i podzemne željeznice. 

Prošireni portfelj

Portfelj željezničkog transporta obuhvata potpuno nova područja i visoko je inovativan. Osim tradicionalnih područja, operativne podružnice većinom služe novim segmentima kao što su cargo, logistika, turizam, planiranje, projektovanje, ekološka kompatibilnost i međunarodna saradnja. 

U dobavljačku industriju za željeznički sektor se ubrajaju proizvodnja mehaničkih  sistema (pogona, lokomotiva, motornih kola), postrojenja i sistema za rad željeznice, izgradnja pruga, gornjeg i donjeg ustroja pruge, željezničkih stanica, skladišnih i logističkih terminala, ekološke i sigurnosne tehnike, te IT rješenja.

Lagana željeznica - highlight

Tramvaji koji su bili ukinuti prije više desetljeća doživljavaju svoju renesansu. Tako se, na primjer, dvadeset gradova u Francuskoj ponovo prebacuje na tramvaj. Austrijski doprinos laganoj željeznici za urbana područja i sektoru kontrolne i sigurnosne tehnike priznat je u cijelom svijetu. Bilo da se radi o vatrootpornim elementima od gume, aluminijevom oksidu za kočenje i kretanje ili specijalnim žičanim stezaljkama za vožnju: austrijska preduzeća u velikoj mjeri učestvuju u budućem trendu: laganoj željeznici.

Inovacije

Austrijska željeznička industrija je posebno jaka i inovativna u poređenju s međunarodnom scenom. Stepen pronalazaka u Austriji u ovom području je u samom vrhu i bilježi najveće investicije u istraživanje i razvoj po stanovniku u vozila za željeznički saobraćaj.

Investira se u osiguranje najvišeg kvaliteta, te u tehniku budućnosti. Tako tračnički saobraćaj ima prednost zbog male potrošnje energije, te bitno doprinosi globalnom smanjenju CO2.

Još jedno pitanje kojim se ovaj sektor bavi je autonomna vožnja. I ovdje austrijski željeznički sektor ide u korak s vremenom. Digitalizacija upravljanja je još jedno područje razvoja za budućnost.

Osveženo: : 12. September 2020