bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Za Megatrend Best Ager-e, grupu potrošača koju karakteriše ogromna kupovna moć, velika spremnost za trošenje i savremene potrošačke navike, u Austriji se razvijaju proizvodi po mjeri. Bilo da je to mobilni telefon za starije osobe, visokotehnološko rješenje za ambijentalno življenje s podrškom ili visokospecijalizovana medicinska tehnologija: Austrijske kompanije opslužuju tržišta međunarodne srebrne generacije.
listen

Ovaj sektor obuhvata sva područja života u kojima se obraća pažnja na posebne potrebe i zahtjeve grupe stanovništva koje je starije od 50 godina. Osobe starije od 50 godina (best ager) su vrlo lukrativna ciljna grupa koja je svjesna kvaliteta i robne marke. 

Tržište za grupu best ager je najbolje razvijeno u SAD-u i Japanu. U Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji njegov značaj raste iz godine u godinu. Pitanje demografskih promjena i u Istočnoj Europi dobiva sve više na značaju.

Budućnost određuju inovativni proizvodi koji osiguravaju fitness i mobilnost generacije 50+, utažuju njihovu žeđ za znanjem (na primjer, cjeloživotnim učenjem, aktivnim odmorima i studijskim putovanjima) i koji im omogućavaju udoban život koji sami određuju.

Proizvodi i usluge za generaciju 50+ protežu se od potrošačkih proizvoda (odjeće, predmeta za uređenje prostora, proizvoda za zdravlje i njegu tijela, dodataka prehrani, tehnike i elektronike, automobila, itd.) preko putovanja i boravka u wellness centrima, gastronomskih doživljaja i dostavljačkih usluga, pa sve do nekretnina (stanovanje bez barijera).

Zdravlje je najvažnije

Tržište privatno finansiranih zdravstvenih proizvoda i usluga će imati enorman značaj u budućnosti. U trendu su i zdrave (organske) namirnice, funkcionalna hrana, dodaci prehrani i prirodna kozmetika.

Sektori rehabilitacije, medicine, medicinske tehnologije i pomoći osobama s invaliditetom su od posebnog interesa, te austrijska preduzeća pomažu u oblikovanju tih područja. Imajući u vidu činjenicu da je očuvanje zdravlja na prvom mjestu, a da se puno pripadnika generacije 50+ suočava s ograničenom mobilnošću, i sigurnosni aspekt ima izuzetno veliku vrijednost.

Jedno porodično preduzeće, osnovano 1907. godine u Beču, je vodeće u području slušnih pomagala i trenutno zapošljava oko 1200 radnika. Opskrbna mreža, koja pokriva cijelo područje Austrije, Švicarske, Lihtenštajna, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, obuhvata preko 240 specijaliziranih trgovina. 

U Austriji je razvijen električni uređaj za penjanje stepenicama za osobe koju su pri penjanju ovisne o tuđoj pomoć. Električna gusjenica služi za sigurno kretanje osoba koje se otežano penju ili spuštaju stepenicama i predstavlja bitno ergonomsko rasterećenje leđa za osobe koje koriste gusjenicu.

Generacija 50+ online

Internet je naravno dio svakodnevice generacije 50+, što pokazuje izuzetno brzi rast broja korisnika grupe „Silver Surfer“. Kao modno osviješteni potrošač, generacija 50+ rado naručuje online i koristi dobavljačke usluge. Raste potražnja za posebnim konzolama za igru (npr. fitness-faktor ili jogging za mozak). Kao aktivni korisnici pametnih telefona, sve više pripadnika generacije 50+ koristi vlastite društvene mreže. Mobilni telefon opremljen posebno velikim tipkama vrlo je uspješan kod starije generacije, a razvijen je u Austriji i prodaje se i izvan granica Austrije.

Odmor i zabava

Nijedna starosna grupa ne putuje toliko na odmoru kao ona od 50 do 70 godina, koja se za ponuđače turističkih usluga sve više razvija u motor rasta. Hotelijerstvo reagira posebnim ponudama kao što su avanturistička i kulturna putovanja u kombinaciji s medicinskom njegom ili uživanjem u gastronomiji.

Jedno austrijsko preduzeće je razvilo aplikaciju za putovanja s mnogo funkcija za pripadnike generacije 50+ koji vole putovati:

• multifunkcionalne liste koje pojednostavljuju planiranje i organiziranje putovanja;

• inspirativne priče o destinacijama;

• besplatne offline planove gradova.

Na području zabavne elektronike posvećuje se pažnja specijalnim potrebama ciljne grupe na način da su proizvodi napravljeni posebno jednostavno za korisnike, pa je krivo funkcioniranje zbog nestručnog rukovanja u najvećoj mjeri isključeno.

Svijest o kvalitetu

Preduzeća iz ovog sektora prilagođavaju svoje ponude željama i zahtjevima generacije 50+. Pri tome im potporu pružaju sami potrošači, ali i njegovateljsko osoblje, ljekari, arhitekti i specijalisti za putovanja.

Generacija 50+ je vrlo zahtjevna i orijentirana ka kvaliteti. Ona se podrobno informira o kvalitetu, funkcionalnosti i pouzdanosti prije odluke o kupovini. 

Prije odluke o kupovini, generacija 50+ će u pravilu prikupiti informacije o održivosti i ekološkoj prihvatljivosti. Austrijski ponuđači koji posvećuju veliku pažnju štedljivom postupanju s resursima razvijaju optimalne proizvode za ovu grupu potrošača.

Osveženo: : 11. September 2020