bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Instalacije i gradnja interijera iz Austrije su traženi zbog visokog kvaliteta i pouzdanosti, od sistemskih rješenja za distribuciju energije do zidnih boja sa niskom emisijom. I ne samo u Austriji, zemlji majstora u kući, već i na međunarodnom nivou. Tako je na primjer srce hamburške filharmonije, kompletna scenska oprema ove koncertne dvorane, djelo jedne austrijske kompanije.
listen

U sektoru instalacijske tehnike austrijska preduzeća nude u području grijanja i ventilacije novorazvijene stvari kao što su solarni sistemi ili kontrolni sistemi za blisko i daljinsko grijanje privatnim domaćinstvima zajedno s tradicionalnim primjenama na području plina i sanitarija. 

Industrijskim preduzećima se nude projektovanje i nadzor nad proizvodnjom koncepata postrojenja po mjeri koji povećavaju tehničku raspoloživost i radni učinak, te smanjuju troškove.

Osim energetski učinkovitih novogradnji, zahtjevi u svezi sa ljuskama zgrada i instalacijskom tehnikom, te optimizacijom postojećeg stanja će igrati važnu ulogu u budućnosti. Tehnološke inovacije kod građevnih materijala, proizvoda i mašina bi trebale smanjiti energetske zahtjeve na minimum.

Austrijski trendovi na području unutrašnjih građevinskih radova su, na primjer, drveni podovi i građevinski materijali vrhunskog kvaliteta, građevinski materijali bez štetnih tvari i energetski učinkovita rješenja.

Poduzetničko okruženje

Sektor unutrašnje gradnje i suhe gradnje karakterizira puno malih i srednje velikih preduzeća. Austrijski ponuđači su sinonim za kvalitet, dugovječnost, održiva rješenja i pridržavanje rokova. Kupci u Austriji oslanjaju se na „svoje“ regionalne zanatlije. 

Osim dugogodišnjeg iskustva u jake strane austrijskih preduzeća spadaju i inovativna rješenja, počevši od nove interpretacije podova od parketa preko inteligentnog umreženja zgrada i upravljanja postrojenjima pomoću ekrana na dodir ili mobilnih uređaja sve do sistema upravljanja okolinom sa ISO certifikatom. 

Pametna kuća i pomoćni sustavi

Energetska učinkovitost može se postići i optimizacijom sistema za tehnologiju gradnje. To je važno u slučaju rasta cijena energije, a i radi ostvarenja klimatskih ciljeva. Tako će u budućnosti rješenja za pametnu kuću igrati odlučujuću ulogu. 

Uslijed demografskih promjena povećava se potreba za rješenjima prema konceptu „Život potpomognut okolinom“ (Ambient-Assisted-Living). Inteligentni tehnički sistemi za pomoć doprinose životu u vlastitoj kući prema vlastitom nahođenju sve do duboke starosti.

U budućnosti će, stoga, autonomni sistemi, bežične senzorske mreže i pametna rješenja sve više nadzirati procese u zgradama. Kupci ili pružatelji usluga koriste mobilne uređaje kako bi regulirali procese.

Primjer BUS-a

Savremeni BUS sistem može podržavati procese kontrole i proslijediti informacije instalacijskoj tehnici u zgradi. Ova tehnologija je prikladna i za obiteljske kuće i za javne zgrade kao što su škole i upravne zgrade. 

Sistem može kontrolirati rasvjetu, programirano voditi brigu o temperaturi u prostorijama i roletama, kontrolirati garažna vrata, aktivirati detektore pokreta ili garantirati rad dimnog alarma. 

Pomoću fleksibilnog BUS sistema različiti uređaji i postrojenja međusobno komuniciraju i razmjenjuju informacije. Ono što je za starije ljude posebno interesantno: biosenzori mjere krvni pritisak i šećer u krvi ili podsjećaju osobe na uzimanje lijekova. U hitnim slučajevima moguć je neposredan kontakt s ljekarima ili službama za tuđu pomoć i njegu.

listen