bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Bez obzira da li je ljeto ili zima: Austrija ima raznovrsnu ponudu u pogledu sporta i rekreacije: Skijanje, planinarenje, priroda, muzeji, folklor, arhitektura, gradski turizam, zdravstveni turizam, kulturne manifestacije, vrhunska gastronomija, kulinarstvo, vina, vrhunski hoteli. I sve to individualno i lično, jer 80% turističkih preduzeća u Austriji su porodična preduzeća.
listen

Oko 90.000 preduzeća u području turizma i rekreacije pripadaju sektorima gastronomije, hotelijerstva, sporta i slobodnog vremena, kinima, preduzećima za kulturu i zabavu, te zdravstvenim poduzećima. Neposredna i posredna novostvorena vrijednost iznosi oko 56,5 milijardi eura godišnje, što je više od 16% bruto domaćeg proizvoda (BDP). Turizam i rekreacija osiguravaju neposredno ili posredno oko 715.000 radnih mjesta u Austriji.

U Federaciji preduzeća za rekreaciju i sport pri Austrijskoj trgovačkoj komori (WKÖ) zastupljeno je više od 30 grupa zanimanja. Tu se, između ostalog ubrajaju turistički vodiči, fitness centri, jahaonice, centri za iznajmljivanje plovila, upravitelji kampova, plesne škole ili kasina i firme s automatima za igru. 

Poznavanje zemlje i ljudi

Djelatnost turističkih agencija u Austriji karakterizira mnogo malih preduzeća, dominiraju preduzeća s jednim do devet zaposlenih. Trenutno ima 730 putničkih agencija koje se pojavljuju kao organizator putovanja. 

Turistički vodiči daju bitan doprinos pozitivnoj slici Austrije. Oni gostima približavaju umjetnost i kulturu, te prirodu i način života u Austriji. Oni poznaju istoriju, a istovremeno prate aktuelna kretanja. Uz pomoć platforme gosti mogu odabrati turističkog vodiča koji govori njihov jezik i sastaviti potpuno individualni program.

Savršena organizacija na svim nivoima

Djelatnost koja se odnosi na manifestacije omogućava Austriji kao turističkoj destinaciji posebno istaknuti položaj u međunarodnoj konkurenciji. Velike manifestacije, kao što su Operni bal (Opernball) ili skijaške utrke, su njihova specijalnost i pojam u mnogim zemljama. U ovom sektoru uspostavljaju se trendovi, na primjer, u području digitalizacije, održivog turizma i zdravstvenog turizma.

Posebna pažnja se posvećuje sigurnosti, naročito na velikim manifestacijama, jer je i to jedan važan argument za odabir Austrije kao destinacije. Ponudu zaokružuju izvrsna hotelska infrastruktura i izvanredna saobraćajna povezanost s inostranstvom.

Preuzimanje odgovornosti

Austrijska preduzeća predstavljaju uzor na polju razdvajanja otpada i izbjegavanja otpada, gradnje koji štedi energiju, korištenja alternativnih oblika energije i e-mobilnosti.

Veliki značaj se pridaje i etičkim pitanjima u postupanju s namirnicama i održivom korištenju prirode u turističke svrhe, te znatnom uklanjanju barijera. Strogi austrijski propisi o usklađenosti odražavaju se naročito na vrhunsku gastronomiju.

Profesionalna briga na stazama

Obrazovanje austrijskih instruktora skijanja spada u međunarodno uspješne ponude ovog sektora i izvozi se u različite zemlje svijeta. Kako bi se udovoljila promjenama i kretanjima u skijaškoj industriji, Federacija austrijskih škola skijanja je zajedno s pokrajinskim udruženjima instruktora skijanja dalje razvila način učenja skijanja. 

Posebna ponuda: naučiti skijati u tri dana. Ova kampanja nudi početnicima, obiteljima ili onima koji pokušavaju ponovo naučiti skijati mogućnost da u jednoj od mnogih profesionalnih škola skijanja u Austriji u najkraćem vremenu (ponovo) nauče stati na skije i skijati. 

Obrazovanje

Obrazovanje u sektoru sporta i slobodnog vremena u Austriji igra vrlo važnu ulogu i međunarodno je priznato. Kako bi bila zagarantirana dobra kvalifikacija uposlenika, nude se strukovna zanimanja i certifikacije. Samo u turizmu postoji deset strukovnih zanimanja, od kojih svako ima svoje jasne specifičnosti i profil zahtjeva. 

Kvalitetno obrazovanje djelatnika je za zemlju kvalitetnog turizma kao što je Austrija izuzetno važno i nudi se u 28 turističkih škola, odnosno u obliku studija turizma. To je, između ostalog, rezultiralo mnogobrojnim uglednim šefovima kuhinja, vodećim menadžerima hotelijerstva, menadžerima različitih manifestacija i menadžerima u polju zdravstva ne samo na nacionalnoj razini nego i na međunarodnoj razini.

Manifestacije Go green

Mnogi organizatori u Austriji žele održive manifestacije. Jedna platforma ih spaja s preduzećima koja nude održive usluge u okviru sektora manifestacija. 

Bilo da se radi o prikladnoj lokaciji, nekom ekološkom hotelu ili eko ugostiteljstvu, u Austriji se održive manifestacije mogu planirati od samoga početka, od čaša za višekratnu upotrebu pa sve do tehnike i opreme za manifestacije.

Jeste li znali da …

je Beč među prvih 5 kongresnih gradova u svijetu?
je Dunav rijeka na kojoj se odvija najveći promet putničkih brodova s kabinama na svijetu?

listen