bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Svake godine austrijski dizajn je posebno vidljiv na ulicama i u tržnim centrima u više od 120 zemalja: Božićno osvjetljenje projektovano u Austriji. Ovo je samo jedna od oblasti u kojima su austrijski dizajneri ističu na međunarodnom nivou. Zemlja ima jedinstvenu poziciju na mapi svjetskog dizajna, jer se nalazi u srcu Evrope, između poezije italijanskog dizajna, inženjerskog umijeća i prefinjenosti nemačkog dizajna i novih kreativnih struja istočne Evrope. Dizajn iz Austrije je svjetski tražen miks posebnog karaktera.
listen

Sektor dizajna sastoji se od nekoliko područja. Usluga dizajna proizvoda, koja se još zove i industrijski dizajn, bavi se oblikovanjem serijskih i/ili industrijskih proizvoda. Grafički dizajn je vizuelno oblikovanje tekstualnih i slikovnih poruka sadržanih u grafičkim elementima, on olakšava njihovo razumijevanje, te povećava pažnju. Na polju društvenog dizajna u središtu se nalazi čovjek. Daljnja područja dizajna su dizajn interijera i modni dizajn.

Tehnika - materijal - oblik

Tri faktora su tipična za austrijski dizajn:

  • Visok stepen tehničke opsesije. Austrijski dizajn sadrži mnogo tehničkog know-howa.
  • Ljubav prema materijalu. Postoji velika otvorenost prema materijalima, bilo da se radi o visokotehnološkim materijalima koji se mogu reciklirati ili novootkrivenim (prirodnim) materijalima.
  • Reducirani jezik oblika, kombiniran s humorom i namigivanjem.

Mobilnost i više

„Mobility Design“ iz Austrije međunarodno je prisutan, od vatrogasnih vozila, vozova i motora za svjetska prvenstva pa sve do sklopivih električnih bicikala. Austrijski dizajn određuje i svijet kristala zbog mašine koja je napravljena u Austriji 1892.godine, koja je mogla brusiti kristale u industriji. Danas se dizajniranje figurica od kristala, preciznih optičkih uređaja i kristalnog nakita iz Austrije cijeni u više od 170 zemalja. Leđna ortoza, dizajnirana u Austriji, dobila je nagradu Deutscher Designpreis (njemačka dizajnerska nagrada) i nagradu IF Design – nekoliko primjera za međunarodno priznati dizajn iz Austrije.

Pioniri iz tradicije

U istoriji austrijskog dizajna ima mnogo pionira. Samo da navedemo Adolfa Loosa kao reformatora Bečke moderne, Carla Auböcka kao pionira u oblikovanju poslijeratnog stila i Hansa Holleina, koji je utro put postmoderni. Danas, austrijski dizajneri etabliraju Austriju kao zemlju dizajna tako što uspostavljaju nove trendove van glavnih tokova, te inovacijama prate aktuelna kretanja.

Znanje, znanost i istraživanje

Više od 60% dizajnera iz Austrije ima akademsko obrazovanje. Institut za dizajn na Univerzitetu za primijenjenu umjetnost (Institut für Design an der Universität für angewandte Kunst) u Beču jedna je od najvažnijih obrazovnih institucija na prostoru Evrope i jača nacionalno i međunarodno umreženje dizajnerskog znanja i iskustva na lokaciji Beča. Studij karakteriziraju transfer znanja u malim grupama i intenzivni kontakt između predavača i studenata, odabir eksperimentalnih i slobodnih projekata, te radionice i predavanja nacionalnih i međunarodnih stručnjaka.

Transfer znanja između dizajnera, tehnoloških kompanija, univerzitetskih istraživačkih laboratorija, industrije i think-tankova stalno se optimizira. Dizajneri igraju centralnu ulogu u daljnjem razvoju koncepata iz istraživačkih laboratorija i tvornica sve do proizvoda koji su zreli za tržište. Usluge dizajnerskih firmi su u sve većoj mjeri ključni faktor kojim si vaši kupci osiguravaju bolje rezultate u nadmetanju. Stoga, znanost, ekonomija i industrija sve više promatraju saradnju s dizajnerima kao vrijednu investiciju.

Dizajn i odgovornost

Eko-dizajn odnosno ekološki dizajn ili održivi dizajn je posebna dizajnerska disciplina koja je u Austriji važna van prosjeka. On se orijentira prema principima održivosti. Njegov cilj je inteligentnim korištenjem resursa postići što je moguće veću korist za sve učesnike u lancu novostvorene vrijednosti uz minimalno opterećenje okoline i uz fer socijalne uvjete.

Isto tako i za rastuće područje zelenog dizajna u Austriji postoje izvanredni primjeri, kao što je pokretna, sklopiva solarna elektrana koja se sama od sebe ravna prema Suncu i na taj način može svugdje proizvesti maksimalnu količinu energije. Osim toga, elektrana i dobro izgleda - još jedan primjer austrijskog dizajna koji pobuđuje pažnju i služi kao prodajni argument.