bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Svetski lider u cjevčicama za uzimanje krvi? Projektant koji radi u 78 zemalja svijeta? Svjetski uspješni provajder logistike unutrašnjeg transporta u bolnicama? Lider u digitalnom upravljanju dijabetesom? Austrijske kompanije u sektoru zdravstvenog sistema i zdravstvenih institucija imaju mnogo da ponude svojim međunarodnim klijentima.
listen

Ovaj sektor obuhvata kompanije koje proizvode specijalne instalacije za zgrade prilagođene zahtjevima zdravstvenog i medicinskog sektora, higijeni, transportu i komunikaciji, te pružatelje usluga i savjetnike koji djelatnicima zdravstvenih institucija stavljaju na raspolaganje know-how i usluge.

Struktura

Struktura sektora zdravstvenog sistema i institucija u skladu je sa sedam funkcionalnih područja bolnica:

 • pretrage i liječenje (ambulanta, poliklinika, hitni prijem, šok-soba, endoskopija, operaciona sala, rađaonica, itd.);
 • njega (odjeli s krevetima);
 • uprava (rukovodstvo, finansije, ljudskih resursi, IT-tehnologija, zaposleničko vijeće, itd.);
 • socijalne službe (portirnica, socijalna služba, bolnička kapelica, kafeterija);
 • opskrba i zbrinjavanje (radionice, skladište, kuhinja, odjeli za njegu, apoteka, jedinica za sterilizaciju, operativno područje);
 • istraživanje i poučavanje (predavaonice, učionice);
 • ostala područja (na primjer, hitna služba, strane kompanije, dječji vrtić).

Preklapanja postoje s medicinskom tehnologijom i laboratorijskom dijagnostikom (pružatelji usluga, proizvođači, dobavljači i trgovačka društva). Mnogobrojni dobavljači potiču iz drugih high-tech sektora (na primjer, automobilske industrije, avijacije, optoelektronike, ekstruzije kao i tehnike oblikovanja ubrizgavanjem, izrade alata).

Austrijski ponuđači su uspješni zahvaljujući sveobuhvatnim ponudama od projektovanja preko izgradnje pa do školovanja osoblja i tekućeg poslovanja, te imaju mnogo iskustva u saradnji s međunarodnim partnerima.

Osim toga austrijski proizvođači i pružatelji usluga nude raznovrsne specifične proizvode najboljeg kvaliteta:

 • softverska rješenja, na primjer, za onkološko liječenje ili automatsku podršku za nalaze;
 • brzi dijagnostički testovi;
 • uređaji za mjerenje šećera u krvi;
 • inovativna dijagnostika;
 • inovativna higijenska rješenja;
 • inovativni uređaji za trening i rehabilitaciju;
 • plastični dijelovi za medicinske i dijagnostičke primjene.

Projekti

Na otoku Hainanu na jugu Kine u izgradnji je klinika za akutne bolesti i rehabilitaciju, projekat koji će podupirati tokom cijelog životnog ciklusa jedan austrijski developer zahvaljujući aranžmanu zajedničkog poduhvata. Opseg usluga obuhvata projektovanje, isporuku medicinske tehnike i IT-a, te sveukupno upravljanje radom objekta.

U bolnici Canadian Specialist Hospitals u Deiri otvoren je, 2016. godine, privatni rehabilitacijski centar kao rezultat partnerstva između bolnice i austrijskog developera projekatā koji već 25 godina djeluje u cijelom svijetu kao vodeći ponuđač rehabilitacijskih usluga. 

IT za zdravstvenu njegu

U doba digitalizacije IT sektor ima sve veću vrijednost za zdravstveni sektor. Austrijske razvojne kompanije pokazuju svoje prednosti, prije svega na području IT-a, za sektor zdravstvene njege. Tako je jedna MedTech razvojna kompanija sa sjedištem u Beču razvila analizu slike na kojoj se putem kamere na pametnom telefonu i baze podataka mogu pregledati oboljenja kože. 

Održivost

Mnogobrojne austrijske kompanije za medicinsku tehniku se bave razvojem i proizvodnjom održivih proizvoda. Tako se, na primjer, radi na ekološki prihvatljivim sistemima zbrinjavanja medicinskih tekućina, na proizvodima za višekratnu upotrebu i na svjesnom korištenju plastika.