bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Svjetski šampion u hidroenergiji, evropski šampion u obnovljivoj energiji, značajna zemlja za tranzit energije za zapad i istok: Austrijski energetski sektor izvlači maksimum iz posebnog položaja i geografije zemlje, i pri tom razvija stručno znanje koje je međunarodno priznato.
listen

Energetika

Austrijska preduzeća u sektoru energetike bave se proizvodnjom energije i opskrbom energijom, upravljaju elektranama i sistemima skladištenja energije. U ovu granu spadaju i opskrba strujom koja je bazirana na IT-u, pametno mjerenje, proizvodnja kontrolnih instrumenata i regulacijske tehnike, te izgradnja vodova. Osim toga, austrijska preduzeća raspolažu know-howom u proizvodnji i distribuciji nafte i zemnog gasa, sa obnovljivim energetskim nositeljima, prije svega hidroenergijoim, te u izgradnji turbina i postrojenja. Austrija ne proizvodi nukleranu energriju. 

Austrija kao tranzitna zemlja ima važnu ulogu u međunarodnoj trgovini energijom unutar Evrope. Velik dio uvoza Zapadne Europe s Bliskog istoka, s nalazišta u kavkaskoj regiji i s nalazišta u Rusiji prolazi kroz Austriju, naročito transalpinski naftovod.

Snaga zasnovana na geografiji i tradiciji

Energetika Austrije koristi geografske kapacitete zemlje, koristi postojeće resurse na najbolji mogući način i razvija ovaj know-how za primjenu na međunarodnom tržištu.

Austrija ima vlastita nalazišta nafte i zemnog gasa čija proizvodnja ima dugu tradiciju. Austrijska preduzeća su se u velikoj mjeri specijalizirala, te su traženi partner u međunarodnoj energetici. 

Obnovljiva energija

Nositelji obnovljive energije postaju sve važniji u opskrbi energijom. Politička volja, strogi zakoni i visoki stepen korištenja istraživanja i razvoja su u skladu s ovim trendom. To dovodi do ogromnog know-howa i vrhunske stručnosti na području obnovljive energije u Austriji. Austrija zauzima prvo mjesto u EU po udjelu obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje, imajući u vidu površinu Austrije. Uspjeh nastojanja u ovom području je smanjenje emisije stakleničkih gasova.

Petrohemija s odgovornošću

Jedno od najvećih industrijskih preduzeća u Austriji, koje kotira na berzi, proizvodi i prodaje naftu i gas, te nudi inovativna energetska rješenja i visokokvalitetne petrohemijske proizvode na odgovoran način. S godišnjim kapacitetom od 17,8 miliona tona u rafinerijama i sa skoro 3.800 benzinskih stanica u 10 zemalja ovo preduzeće jasno pokazuje međunarodnu stručnost austrijske naftne i gasne industrije.

Inovacija u području zemnog gasa

Posebna austrijska inovacija je razvoj tehnologije koja omogućava umjetnu proizvodnju gasa iz vjetra i sunca. Zahvaljujući „Underground Sun Conversion“ po prvi put je moguće „proizvesti“ zemni gas u rezervoaru za zemni gas putem ciljano iniciranog mikrobiološkog procesa i odmah ga tamo skladištiti. Ovom metodom koja je jedinstvena na svijetu oponaša se prirodni proces nastanka zemnog gasa.

Stručnost u području hidroenergije

U području hidroenergije, Austrija predstavlja zemlju-primjer. Turbine i generatori austrijske proizvodnje postavljaju uvijek iznova rekorde u pogledu veličine i snage. Jedno austrijsko preduzeće s iskustvom dužim od 70 godina je jedno od najvećih svjetskih ponuđača na polju hidrauličke proizvodnje električne energije. Turbine za elektrane u Švicarskoj, Južnoj Koreji ili Pakistanu koje ovo preduzeće isporučuje, najveće su i najefikasnije na svijetu.

Posebno znanje i iskustvo

Specijalist za tehnologiju plinskih motora s više od 1700 zaposlenih u cijelom svijetu te proizvođač nemagnetnih elemenata za bušačke šipke za tehnologiju usmjerenog bušenja i drugih komponenti visoke preciznosti za dobivanje nafte i gasa samo su dva primjera posebnog znanja austrijskih preduzeća na području energetike koja svoju primjenu nalaze u cijelom svijetu.

Pogled unaprijed

U energetici se može prepoznati trend prema Big Data, pametnim mjerenjima i virtualnim elektranama, spajanju decentraliziranih ponuđača energije koji svoju energiju prodaju zajedno. 

Važno pitanje za buduće vrijeme je sigurnost mreže, skladištenje električne energije i izravnanje oscilacija u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije. I na ovim područjima austrijska preduzeća se uspješno angažiraju i nude rješenja koja privlače međunarodnu pažnju.