bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrijski IKT provajderi su sa svojim proizvodima lideri na svjetskom tržištu. Spektar je pri tom veoma širok, u rasponu od automatizacije do razvoja aplikacije. Dakle, koncentrisano austrijsko stručno znanje se nalazi u mnogim pametnim telefonima: Poluprovodničke ploče, NFC komponente i senzori. Sistemi pristupa za javne prostore, npr. za ski liftove, sportske stadione ili aerodrome često su „proizvedeni u Austriji".
listen

Austrija forsira informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (IKT),te se razvila u vrhunsku lokaciju za ovaj sektor. Mnogi veliki međunarodni koncerni se mogu naći ovdje, ali  austrijska preduzeća zauzimaju i vodeća mjesta na svjetskim tržištima u IKT sektoru. Intenzivna istraživanja u ovim tehnološkim područjima u Austriji podupire država programima poticaja i atraktivnim poreznim sistemom. Oko 290.000 uglavnom visoko kvalificiranih radnika radi u Austriji u IKT sektoru.

Istraživanje

Istraživanje i razvoj čine osnovu uspjeha IKT sektora. Austrijsko društvo za poticanje razvoja (Forschungsförderungsgesellschaft (FFG)) svrstava danas Austriju među tri najbolje evropske lokacije za istraživanja u IKT sektoru. Stopa istraživanja i razvoja u izradi čipova iznosi od 15% do 20%. Austrijske IKT kompanije izvanredno prolaze i u okvirnim programima EU.

Istraživanja preduzeća podupiru i ciljani programi poticaja od strane države, na primjer, putem krovnog programa „IKT budućnosti“. Puno istraživanja se provodi u IKT sektoru i u centrima kompetencija u kojima preduzeća i akademske institucije rade na zajedničkim istraživačkim programima.

Preduzeća

Oko tri četvrtine austrijskih preduzeća u IKT sektoru zapošljava manje od deset radnika. Najveći austrijski ponuđač IT usluga u Austriji raspolaže s preko 100 podružnica u preko 30 zemalja. Ovo preduzeće više od 45 godina nudi kupcima u zemlji i inostranstvu profesionalne IT usluge u sektorima Data Center, Integrated Applications, Business Process Outsourcing, Banking & Insurance Solutions, IT-Consulting, Industry Solutions.

Vodeći ponuđač sistema automatiziranih logističkih rješenja po principu ključ u ruke isto tako se nalazi u Austriji. Preduzeće od 1969. godine realizira u cijelom svijetu interna logistička rješenja, od malih primjena u transportnoj tehnici pa sve do kompleksnih logističkih centara. 

Pametno i sigurno

Austrijski IKT sektor posvećuje posebnu pažnju pametnim rješenjima koja su prikladna za budućnost. Primjer za to su „Beč - pametni grad“ („Smart City Wien“), te projekti pametne mobilnosti austrijskih preduzeća. 

Svjetski tržišni lider za tehnologije RFID i NFC dolazi iz Austrije. Preduzeće se, između ostaloga, fokusira na primjene u području „pametnog grada“, a ovdje naročito na mogućnosti optimiziranja prometa. Inovativne poluvodičke komponente i pripadajući beskontaktni sistemi za ulaz i izlaz bi trebali učiniti da korištenje sredstava javnog saobraćaja bude udobnije, te time dati svoj doprinos temi „zelene mobilnosti“.

Sigurnost i sigurnosni zahtjevi igraju u IKT sektoru vrlo veliku ulogu. Budućnost nosi brojne izazove, naročito za život u urbanim područjima. Bilo da se radi o transportnim sistemima, emisijama, osobnoj sigurnosti i sigurnosti podataka ili osiguranju opskrbe: u svim područjima traže se inovativni proizvodi i usluge IKT sektora.