bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Dobro obrazovanje, svijest o kvalitetu i tehničko znanje, sveobuhvatna saradnja i strast za jedinstvenim dizajnom su faktori koji su Austriju stavili na mapu svijeta kao važno mjesto za interijer i namještaj. Od svjetski poznatog namještaja od drveta, preko visokokvalitetnog programa stonog posuđa do sistema rasvjete s upravljanjem preko aplikacije: Danas austrijska industrija namještaja i interijera nastavlja uspjeh pionira sa početka 20. vijeka u pogledu dizajna i kvaliteta i vlastitim resursima nastavlja tradiciju jedinstvenosti.
listen

Ovaj sektor obuhvata namještaj, rasvjetu, stolno posuđe i kućni tekstil. Austrijski sektor namještaja sastoji se od 3.200 preduzeća, u prvom redu na području građevinskih stolara i tesara. Njihov doprinos austrijskoj ekonomiji od 0,7 % na nivou EU nadmašuju samo baltičke države, a u Zapadnoj Europi je najviši.

Austrija je posljednjih godina iznjedrila veliki broj dizajnera namještaja i proizvođača koji trenutno osvajaju svijet. Pri tome postoji čitav niz paralela s početkom 20. stoljeća, kada je „Wiener Werkstätte“ (Bečka radionica) pobudila međunarodnu pažnju. Austriji i danas, kao i onda, uspijeva pratiti aktuelna kretanja inovacijama koje određuju smjer.

Namještaj, stolno posuđe i rasvjeta iz Austrije pobuđuju veliki međunarodni interes. Redovno osvajanje najuglednijih nagrada kao što su iF Gold Award, Red Dot Award te njemačka nagrada za dizajn (German Design Award) samo podupire izvanredan ugled ovog sektora.

Vrijednosnim kompasom „Made in Austria“ austrijski sektor unutrašnjeg uređenja definira smjernice u vezi s visokim kvalitetom, tradicionalnim zanatima, najsavremenijom preciznom tehnikom i ekološkom odgovornošću u dizajnu namještaja koji je nastao na temelju umjetničkih kretanja u Austriji.

Austrijski dizajn

Austrija je zemlja s fantastičnim zanatskim pogonima, visokokvalitetnim proizvodima i različitim uticajima izvana pa stoga ima sve što je potrebno za dobar dizajn. Austrijski dizajneri prihvataju međunarodne trendove. Međutim, regionalne inspiracije su također bitne. To je ono što austrijski dizajn čini jedinstvenim.

Primjer uredskog namještaja

Strukture preduzeća i radni procesi se mijenjaju vrlo brzo u današnje vrijeme. Fleksibilni uredi, različite radne zone, otvoreni prostori s područjima za privatnost i područja za opuštanje se moraju pri tome uzeti u obzir u savremenim konceptima radnih mjesta. Austrijski ponuđači uredskog namještaja su na samom čelu i pri tome definiraju trendove. Jedno od međunarodno vodećih preduzeća iz Austrije kombinira 225 godina tradicije kvalitete s inovacijom i nagrađivanim dizajnom, te ima 80 lokacija u 37 zemalja.

Eko dizajn

Eko dizajn (također i ekološki dizajn ili održivi dizajn) je samostalna vrlo bitna dizajnerska disciplina u Austriji koja u dizajnu namještaja igra odlučujuću ulogu. Cilj eko dizajna je postići što je moguće veću korist za sve sudionike inteligentnim korištenjem raspoloživih resursa uz minimalno opterećenje okoline i uz fer socijalne uvjete.

Tržišni lider u ekološkom dizajnu namještaja, na primjer, sam gospodari vlastitom šumom koja se prostire na 74 hektara. Njegovi proizvodi spajaju tradicionalni zanat i inovativnu tehnologiju, proizvode se isključivo u Austriji, a preduzeće zadržava kontrolu nad cjelokupnim procesom novostvorene vrijednosti od drva do gotovog namještaja.

Samouređenje

U austrijskom sektoru namještaja i interijera je bitan, osim tradicionalne stručnosti, i know how koji zahtijeva mnogo rada na području istraživanja i razvoja. Tako se u sektoru namještaja sve veći broj procesa automatizira. Uređaji mogu pomoću senzora i algoritama naučiti prilagođavanje svog djelovanja navikama vlasnika. Naročito ponuđači rješenja za rasvjetna tijela i kuhinje nude tržištu vrlo interesantna rješenja. 

Obrazovanje

Obrazovanje je vrlo bitno u sektoru dizajna (interijera). Više od 60% dizajnera ima akademsko obrazovanje (fakultet ili visoka stručna škola).

Institut za dizajn na Univerzitetu za primijenjenu umjetnost (Institut für Design an der Universität für angewandte Kunst) u Beču je jedna od najvažnijih obrazovnih institucija na prostoru Evrope, te jača nacionalno i međunarodno umrežavanja dizajnerskog znanja i iskustva u Beču. Studij karakteriziraju transfer znanja u malim grupama i intenzivni kontakti između predavača i studenata, odabir eksperimentalnih i slobodnih projekata, te radionice i predavanja nacionalnih i međunarodnih stručnjaka.

Osveženo: : 12. September 2020