bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
"Austrijsko vino", to je svjetski poznat brend, garant kvaliteta i temelj ugleda. Austrijska rakija od marelice već je dugo tražena u mnogim zemljama svijeta. Međutim, ovdje se ne njeguje samo tradicija, već su mnoge kompanije i veoma inovativne. Austrijski proizvođači piva i alkoholnih pića, na primjer, proizvode preko 1.000 različitih piva ili proizvode votku svjetskog kvaliteta.
listen
 

U Austriji općenito nema masovne proizvodnje, nego se proizvode jedinstveni rariteti. Za to su odgovorna mala i srednje velika preduzeća svjesna kvaliteta. Većina od više od 9.000 austrijskih vinograda su mala porodična gospodarstva na kojima često zajedno rade tri generacije. 

Pečenje rakije u Austriji ima dugu tradiciju. Neka preduzeća imaju monopol nad pečenjem rakije još od 18. stoljeća. Skoro dvije stotine godina postoji mala, ali fina grupa profesionalnih proizvođača rakije koji se zalažu za novu kulturu žestokih pića. 

Međunarodni trend ka craft pivu primjećuje se i u Austriji, te donosi kreativne, jedinstvene proizvode. Austrijska piva cijenjena su u inostranstvu zbog svoje punoće okusa. 

Kvalitet

Austrijska vina i slatka vina omiljena su u cijelome svijetu. Njihov kvalitet garantira strogi austrijski Zakon o vinu. Uz pomoć Austrijskog marketinga vina (Österreichisches Weinmarketing (ÖWM)) forsira se izvoz, na primjer u Aziju, a ispunjena su i očekivanja sve većeg broja međunarodnih kupaca. 

Drugačiji, nezamjenjiv karakter austrijskih vina je rezultat sretne kombinacije velikih vinorodnih položaja, tradicije vinogradarstva koja seže unatrag u doba starih Rimljana i strastvenih proizvođača.

Pravo bogatstvo su stare, domaće sorte vinove loze s nedodirljivim zelenim veltlincem na samom vrhu. Najutjecajniji vinski kritičari i gastronomski časopisi ubrajaju austrijski zeleni veltlinac među velika svjetska bijela vina. 

Na međunarodnom nivou, žestoka pića iz Austrije se ubrajaju među najfinija pića. Austrija je zemlja raznovrsnih voćnih kultura i stoga odlično tlo za voćne rakije.

Austrijski vinogradari, proizvođači piva i proizvođači alkoholnih pića uspostavljaju nova međunarodna prodajna tržišta i intenzivno se brinu o njima. Na svjetskom tržištu su naročito uspješni njihovi kvalitativno vrhunski proizvodi u tržišnim nišama. 

Održivost

Održivost je u vinogradarstvu i u proizvodnji piva i alkoholnih pića već godinama vrlo važna tema. Vinogradarstvo je vrlo intenzivan oblik poljoprivrede, jer mu je potrebna zaštita biljaka, odnosno sredstva za njegu biljaka, gnojivo, velika upotreba mašina te, stoga, potrošnja energije i vode. Međutim, 10% svih austrijskih vinograda već se obrađuje prema smjernicama za ekološku poljoprivredu. Osim toga, u principu, zabranjeno je sađenje genetski modificiranih biljaka. 

Cilj održivog vinogradarstva je čuvati resurse i proizvoditi bez štetnih emisija. To uključuje i lance prerade i trgovine. Time se udovoljava i trendu orange i raw vina. Stoga je prelazak na eko i demeter vina ili orange vina vrlo bitna tema za daljnju budućnost u ovom sektoru.

listen
listen