bosanski/srpski
Inhalt

NAJVEĆI EVROPSKI CJEVOVOD ZA DISTRIBUCIJU TOPLINSKE ENERGIJE GRADI SE S CIJEVIMA IZ AUSTRIJE 

WarmtelinQ spaja Luku Rotterdam s Den Haagom. Gotove dijelove cjevovoda isporučuje firma isoplus.

© Wegerer, isoplus
© Wegerer, isoplus
listen

U Nizozemskoj upravo nastaje najveći cjevovod u Europi. WarmtelinQ bi trebao preostalu toplinu Luke Rotterdam dovesti do regije Zuid-Holland te tamo opskrbljavati oko 120.000 domaćinstava s energijom. 

Investitor ovog projekta je državni Gasunie. Najveći nizozmeski opskrbljivač plinom definira svoje poslovno područja nanovo i umjesto plina odlučuje se za cjevovod za distribuciju topline iz toplane. WarmtelinQ je dodatni korak u smjeru klimatske neutralnosti. Računa se s uštedom od 200.000 tona CO2 emisija godišnje. 

Cijevi za ovaj veliki projekt isporučuje firma isoplus. Ova austrijska firma je vodeći ponuđač toplinsko izoliranih cijevnih sistema i može tu reputaciju potvrditi na ovom projektu. Tako cjevovod u sklopu ovog projekta mora proći ispod rijeke Nieuwe Maas, što postavlja posebne zahtjeve kad je riječ o izolaciji cijevi. 

Sveukupno se gradi cjevovod dug 46 kilometara. Također i kod transporta dolazi do CO2 uštede: Preko 300 vagona putuje od tvornice u Austriji u Rotterdam. Na licu mjesta se sklapa cjevovod za distribuciju topline te vari, a šavovi se izoliraju i postavljaju u zemlju.

2023. će WarmtelinQ prema planu biti stavljen u funkciju. Na temelju aktualne situacije Gasunie gradi i plutajući LNG-terminal u Eemshavenu (Groningen). Isti će biti dovršen sljedeće zime kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu. Cijevi koje za WarmtlinQ isporučuje tvrtka isoplus, biti će također i tamo korištene.