Inhalt

FRUNZE ARTIFICIALE PRODUC ENERGIE CURATA SI APA CURATA

Chimistul austriac Erwin Reisner lucrează la crearea unei frunze artificiale care produce hidrogen verde și apă potabilă.

© University of Cambridge/Virgil Andrei
© University of Cambridge/Virgil Andrei
listen

De mai mulți ani, un grup de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, s-a dedicat cercetării pentru producerea de frunze artificiale. Inspirată din  procesul de fotosinteză, echipa condusă de chimistul austriac Erwin Reisner și-a pus întrebarea dacă un proces similar ar putea fi realizat și artificial. În timp ce frunzele naturale transformă lumina soarelui, apa și CO2 în zahăr și oxigen, frunzele artificiale sunt concepute pentru a produce energie durabilă. Primul prototip a fost prezentat în 2019.

Cea mai recentă dezvoltare a frunzei artificiale este o mică senzație: „frunza artificială” putea fi folosită anterior doar în apă curată. Acum plutește pe apă folosind o rețea de carbon nanostructurată, ținând murdăria departe de fotocatalizator. Plasa absoarbe lumina, se incalzeste si produce vapori de apa curati. Fotocatalizatorul poate împărți vaporii de apă în hidrogen și oxigen folosind lumina UV. O parte din vaporii de apă pot fi colectați și ca apă curată.

Aceasta înseamnă că frunza artificială poate produce nu numai combustibil verde, ci și apă potabilă. Aceste rezultate ar putea fi deosebit de interesante pentru zonele îndepărtate și pot aduce evoluții pozitive. Schimbările climatice, poluarea și sănătatea se află într-o  strânsă legătură. Chiar dacă pentru acest proiect a fost nevoie de multă muncă, s-au pus bazele sale, care pot ajuta la aducerea de soluții la aceste probleme.

Premierul britanic Rushi Sunak nu a fost singurul care a menționat cea mai recentă realizare a cercetătorilor de la Cambridge într-un discurs recent. Grupul lui Reisner a primit, de asemenea, Medalia Hughes a Societății Regale, iar Uniunea Internațională pentru Chimie Pură și Aplicată (IUPAC) a clasat tehnologia drept una dintre primele zece tehnologii emergente în chimie ale anului precedent.

Video: Künstliche Photosynthese (in LEGO; Reisner Lab)