Inhalt

Privire de ansamblu

Standard Content Module
În 1951 în landul federal austriac Tirol s-a scris istorie medicală. Acolo, cercetătorii au descoperit și produs pentru prima dată penicilina rezistentă la acizi. Astăzi, aproape 190 de milioane de pachete de medicamente părăsesc în fiecare an fabrica pionier, locația numărându-se printre cei mai mari producători de antibiotice din lume. Companiile austriece de biotehnologie se află în topul internațional al producătorilor de vaccinuri și noi substanțe active farmaceutice pentru combaterea bolilor care amenință viața. Cota de investiții în cercetare în acest domeniu este 21%.
listen

Biotehnologia reprezintă una dintre „tehnologiile cheie” și face parte la nivel mondial din categoria celor mai mari sectoare care înregistrează creșteri. Și în Austria sunt realizate investiții în acest domeniu pentru promovarea dezvoltării locațiilor în care sunt desfășurate activități în sectorul biotehnologiei. 

Companiile austriece din industria biotehnologiei se orientează în special asupra biotehnologiei roșii, adică la utilizarea în domeniul medical și farmaceutic și se concentrează asupra substanțelor active farmaceutice, a diagnosticării și a noilor terapii. Și în domeniul biotehnologiei albe, companiile austriece sunt reprezentate de produse precum enzimele și aditivii alimentari.

Austria reprezintă o locație de importanță centrală recunoscută pentru domeniul Life Sciences la nivel european, fiind renumită pe plan internațional ca o sursă semnificativă pentru medicamente, produse, tehnologii și servicii. Sectorul Life Science este foarte diversificat în Austria și include companii mici și mari, precum și un număr de corporații multinaționale care își au sediul sau reprezentanțele de producție în această țară. 

Factorul cu adevărat surprinzător în domeniul Life Sciences din Austria este reprezentat de gradul ridicat de cooperare între producători, furnizori și prestatori de servicii, toți aceștia cu sediul pe un spațiu relativ restrâns, astfel încât rezultatele sunt cu adevărat „Made in Austria”.

Factori de succes

Excelența muncitorilor austrieci, calitatea renumită a sistemului educațional austriac și statutul de top al instituțiilor sale de cercetare și o infrastructură remarcabilă reprezintă factori esențiali pentru Life Sciences din Austria. Pe întregul teritoriu al Austriei sunt disponibile mai multe parcuri științifice, incubatoare științifice și inițiative de transfer tehnologic, care garantează dezvoltarea industriei naționale și atrage o varietate de corporații multinaționale renumite.

Activitatea de cercetare de ultimă generație desfășurată la universitățile din Austria reprezintă principala sursă de transfer de tehnologie către companiile tinere, care sunt prezente într-un număr tot mai mare în sectorul Life Science din Austria. Infrastructura remarcabilă și apropierea de piețele în creștere din est oferă cele mai bune condiții pentru companiile din domeniul biotehnologiei din Austria. În Viena sunt concentrate activitățile științifice, tot aici având sediul și start-up-urile și întreprinderile renumite în sectorul biotehnologiei. Împreună cu universitățile și instituțiile de cercetare, potențialul existent în domeniul Life Science poate fi valorificat în condiții optime.

Puncte forte de perspectivă

Punctele forte din Austria sunt reprezentate în special de cercetarea pentru dezvoltarea de noi vaccinuri și medicamente pentru tratamentul bolilor incurabile până în prezent, precum și pentru combaterea noilor agenți patogeni și a infecțiilor letale.

Companiile austriece efectuează cercetări în domeniul afecțiunilor cunoscute asociate civilizației, cum ar fi diabetul și cancerul, și dezvoltă medicamente care respectă cerințele definite de transformările demografice. 

Datorită schimbării de paradigmă în industria modernă de îngrijire a sănătății, accentul va fi pus în viitor pe medicina personalizată, ceea ce va asigura un tratament mai concentrat al pacienților și va reduce în acest mod cheltuielile de sănătate și de tratament.

Evoluții exemplificative

O companie cu sediul in Viena a dezvoltat o imunoterapie care se bazează pe un anticorp și care constituie un „medicament orfan” (Orphan Drug) pentru tratamentul neuroblastomului în domeniul pediatric. Terapia a fost dezvoltată împreună cu o rețea academică, care cuprinde, de asemenea, St. Anna Kinderkrebsforschung (Institutul de Cercetări Oncologice Pediatrice St. Anna) din Viena.

O companie austriacă din domeniul biotehnologiei furnizează vaccinuri inovatoare, adaptate cerințelor concrete pentru tratamentul terapeutic al afecțiunilor cronice, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, arterioscleroza, hipertensiunea arterială sau diabetul.

Din 1909, comprimatele de cărbune din Austria sunt cunoscute în întreaga lume sub marca „Eucarbon”. Pe lângă dezvoltarea și perfecționarea continuă a produselor, colaborarea strânsă cu partenerii de export și recunoașterea semnificației care revine lucrului în echipă reprezintă elemente care contribuie la rețeta de succes a producătorului.

O afacere de familie care își desfășoară activitatea la nivel internațional, cu sediul în Korneuburg, Austria, s-a angajat ca, prin dezvoltarea, cercetarea și introducerea pe piață a produselor inovatoare în domeniul dermatologiei estetice, să asigure o contribuție la ameliorarea confortului general. Compania este un jucător global și comercializează produsele sale în 110 țări. 

Un start-up din sectorul MedTech, cu sediul în Viena, a dezvoltat un sistem de analiză a imaginii care, prin intermediul camerei unui smartphone, permite examinarea privind afecțiunile dermatologice. Fotografiile sunt comparate cu o bază de date disponibilă pe internet, procedura urmând să diminueze numărul de pacienți implicați în testarea medicamentelor, să reducă costurile și să accelereze procesul de dezvoltare a medicamentelor.