Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
196 de muzee publice și 176 de muzee private, 92 de galerii de artă modernă și contemporană, 60 de teatre, trei opere și 70 de festivaluri – Austria se bucură pe bună dreptate, de un renume impresionant ca țară a artei și culturii.
listen

Imaginea internațională a Austriei se bazează în mare măsură pe arta și cultura țării. Această imagine pozitivă aduce beneficii și economiei austriece în ansamblu. Performanțele de top ale Austriei în materie de cultură, precum și un patrimoniu cultural inegalabil reprezintă avantaje considerabile oferite de această locație.

Diversitatea și bogăția comorilor de artă, precum și muzeele, teatrele și sălile de concerte de clasă mondială reprezintă un teren fertil pe care arta și cultura Austriei se dezvoltă în prezent mai bine decât în alte locații.

Muzee și galerii

Colecțiile din Kunsthistorischen Museums (Muzeul de Istoria Artei), Museums für angewandte Kunst (Muzeul de Artă Aplicată), din Belvedere și Albertina din Viena sunt inegalabile. În Styria, Muzeul universal Joanneum găzduiește peste 4,5 milioane de piese de colecție în douăsprezece locații. În Linz, Austria Superioară, se află spectaculosul muzeu de artă Lentos, cu colecția sa de 1.500 de tablouri, sculpturi și instalații, 10.000 de lucrări pe hârtie și 1.200 de fotografii.

Austria este reprezentată în fiecare an la Art Basel, cel mai important târg internațional de artă pentru artă modernă și contemporană. Galeriile locale acoperă întregul spectru, de la arta clasică până la cea contemporană, inclusiv sculpturi și picturi de mari dimensiuni, dar și proiecții video, amenajări și spectacole. 

Scena galeriilor din Viena este în plină expansiune și este caracterizată de „Woman Power”. Un număr ridicat de proprietari de galerii deschise recent au inaugurat noi spații în ultimii ani. Acești comercianți tineri susțin, cu multă energie, cariere de artiști și o nouă generație de colecționari. 

Exemplu MQ

MuseumsQuartier (Cartierul de muzee) din Viena reprezintă una dintre cele mai mari zece zone de galerii de artă din lume. Acesta include peste 20 de instituții culturale, de la Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (Muzeul de Artă Modernă al Fundației Ludwig Viena - MUMOK) și (Kunsthalle - Hala de artă) până la Architekturzentrum (Centrul de arhitectură) Viena, designforum (Forumul de design) Viena și ZOOM Kindermuseum (Muzeul Copiilor ZOOM). În plus, Tanzquartier Wien (Cartierul dansurilor din Viena), specializat în dans contemporan, este situat de asemenea în complexul cu o suprafață de 60.000 m². Iar în quartier21 se află sediul și beneficiază de sprijin case renumite de modă, companii multimedia, posturi de radio și televiziune și ateliere pentru artiști.

Mediu propice pentru artă

Austria reprezintă o locație favorabilă pentru artiști, deoarece chiriile sunt relativ scăzute, posibilitățile de finanțare sunt extinse, climatul politic este benefic, iar sistemul social este dezvoltat corespunzător. Și educația este excelentă. Structuri precum Universität für angewandte Kunst (Universitatea de Artă Aplicată) și Akademie der bildenden Künste (Academia de Arte Frumoase) reprezintă instituții de renume mondial, care atrag personal didactic de înaltă clasă și studenți ambițioși. 

Future

Instituțiile și companiile din Austria nu beneficiază numai de tradiția culturală și artistică îndelungată a țării. Și acestea sunt orientate către viitor, constituind, de exemplu, interfața dintre artă și tehnologie.

Ars Electronica Center Futurelab se concentrează asupra viitorului în asociere cu arta, tehnologia și societatea. În formă artistică, experimentală, reprezentanții acestei entități înțeleg munca depusă ca schiță pentru posibilele scenarii viitoare. Activitatea de succes desfășurată de Ars Electronica Futurelab se află în contact direct cu partenerii din industrie, sectorul creativ și artistic, dar și cu mediul academic, respectiv educațional. Artiștii și cercetătorii internaționali care colaborează cu Ars Electronica Futurelab și lucrează ca rezidenți în atelier/laborator au un rol esențial în acest regim de lucru.