Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Instruirea optimă, conștiința calității și know-how-ul tehnic, colaborarea extinsă și pasiunea pentru design-ul inconfundabil sunt factorii care așază Austria pe harta lumii ca hotspot în domeniul mobilierului și pieselor de interior. De la piesele de mobilier din lemn căutate în întreaga lume, la vesela de înaltă calitate și până la sistemele de iluminat cu comandă prin aplicații: domeniul austriac al mobilierului și pieselor de interior se bazează astăzi pe succesul obținut de pionierii de la începutul secolului al 20-lea în ce privește design-ul și calitatea și continuă, folosind propriile mijloace, tradiția inconfundabilului.
listen

Sectorul include mobilier, corpuri de iluminat, tacâmuri și articole textile de uz casnic. Industria de mobilier din Austria este reprezentată de 3.200 de companii, în principal de tâmplarii și dulgherii. Contribuția sa de 0,7% la performanța economică austriacă este depășită la nivelul UE doar de către statele baltice și este cea mai ridicată din Europa de Vest.

În ultimii ani, în Austria au apărut numeroși designeri și producători de mobilier care cuceresc în prezent lumea. Există multe paralele cu începutul secolului XX, când Wiener Werkstätte s-a impus pe plan internațional. La fel ca în perioada respectivă, Austria reușește și în prezent să țină pasul cu ultimele tendințe prin intermediul inovațiilor de pionierat.

Mobilierul, tacâmurile și corpurile de iluminat din Austria se bucură de un interes deosebit pe plan internațional. Obținerea periodică a celor mai prestigioase premii de design, iF Gold Award, Red Dot Award, precum și German Design Award, susțin imaginea excelentă a branșei.

Prin busola de valori „Made in Austria”, industria amenajărilor interioare din Austria stabilește standarde de pionierat pentru calitatea ridicată, meșteșugurile tradiționale, tehnica de precizie de ultimă generație și responsabilitate față de mediu în proiectarea de mobilier, creată prin curentele artistice din Austria.

Designul austriac

Austria este o țară cu firme remarcabile în domeniul meșteșugăritului, produse de înaltă calitate și influențe externe diferite și  prin urmare  dispune de toate elementele necesare pentru un design de calitate. Tendințele internaționale sunt preluate de către designerii austrieci, dar sunt completate cu inspirații regionale importante, ceea ce conferă caracterul unic al designului austriac.

Exemplul mobilierului de birou

Structurile companiilor și fluxurile de lucru se modifică rapid în vremurile actuale. Pentru conceptele moderne privind locurile de muncă trebuie luate în considerare birourile flexibile, zonele diferite de lucru, încăperile de tip open space cu zone de odihnă și de relaxare. Furnizorii austrieci de mobilier de birou ocupă poziții de top în domeniu și definesc tendințe în acest context. Una dintre cele mai importante companii din Austria care deține poziția de lider la nivel internațional, combină 225 de ani de tradiție de calitate cu inovația și performanțele premiate de design și dispune de 80 de reprezentanțe în 37 de țări.

Ecodesign

Ecodesignul (cunoscut și ca design ecologic sau Sustainable Design) reprezintă o disciplină distinctă de design foarte importantă în Austria, care joacă de asemenea, un rol decisiv în designul de mobilier. Scopul ecodesignului este reprezentat de maximizarea beneficiilor pentru toți actorii, cu un impact minim asupra mediului și în condiții echitabile din punct de vedere social, prin utilizarea inteligentă a resurselor disponibile.

De exemplu, liderul de piață al mobilierului cu design ecologic exploatează propria pădure, cu o suprafață de 74 de hectare. Produsele sale, care combină meșteșugurile tradiționale și tehnologia inovatoare, sunt fabricate exclusiv în Austria, iar compania își păstrează controlul asupra întregului proces de creare a plusvalorii, de la arbore până la mobilierul finit.

Autocontrol

La competența tradițională a industriei producătoare de mobilier și amenajări interioare din Austria se adaugă know-how-ul tehnologic, care necesită numeroase activități de cercetare și dezvoltare. În acest mod, tot mai multe procese sunt automatizate în sectorul amenajărilor. Prin senzori și algoritmi, echipamentele pot învăța să își adapteze activitățile la obiceiurile deținătorilor. În special furnizorii de soluții de corpuri de iluminat și dotări pentru bucătărie asigură evoluții interesante la nivelul pieței în acest sector. 

Formare profesională

Formarea profesională joacă un rol foarte important în industria de design (interior). Peste 60% dintre designeri dispun de studii academice (universitate sau colegiu de specialitate).

Institutul de Design al Universität für angewandte Kunst (Universitatea de Arte Aplicate) din Viena este una dintre cele mai importante instituții de învățământ din spațiul european și consolidează rețeaua națională și internațională de competențe de design din Viena. Programul de studii se caracterizează prin transferul de cunoștințe în grupuri mici și contactul intens între profesori și studenți, alegerea experimentală și liberă a proiectelor, precum și ateliere și prelegeri susținute de către experți naționali și internaționali.