Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Premiul „Oscar“ a fost câștigat de 43 de ori de Austria. Mozart, concertul de Anul Nou și „The Sound of Music“, unul dintre cele mai vizionate filme din istorie, toate acestea au conferit vreme îndelungată distincție imaginii muzicale a Austriei. Însă și actele culturale noi captează din ce în ce mai mult atenția și se joacă în străinătate cu casa închisă. Un procent de aproape 17 % din întregul profit din industria muzicală este investit în „A&R (Artiști și repertorii)“, în promovarea noilor talente. Sectorul muzică, film și divertisment din Austria este în continuă mișcare și înregistrează succese la nivel internațional.
listen

Istoria extrem de bogată și variată a muzicii din Austria a făcut ca țara să joace un rol cheie în industria muzicală actuală. În cadrul unei comparații mondiale, piața muzicală austriacă ocupă locul 16.

Peste 22.000 de producători de muzică din toate genurile muzicale trăiesc în Austria. Veniturile obținute de către aceștia în străinătate sunt cele mai ridicate în țările vecine vorbitoare de limbă germană, dar aceștia se bucură de un succes deosebit și în alte părți ale Europei de Vest. 

Industria cinematografică internă este reprezentată de peste 2.300 de companii. O mare parte din acestea au mai puțin de zece angajați și prezintă o structură foarte redusă. 

Anual, în Austria au loc aproximativ 20 de festivaluri de film. Cel mai mare și mai cunoscut eveniment din acest domeniu este reprezentat de Viennale din Viena, care atrage în fiecare an peste 80.000 de vizitatori începând cu prima ediție din anul 1963. Programul include o combinație de filme documentare, filme de artă și debuturi ale tinerilor regizori. 

Companiile de producție de film beneficiază de condiții ideale în Austria: un peisaj unic, spectaculos, orașe istorice și o infrastructură perfectă. În anul 2015, 176 de producții internaționale de pe toate continentele au solicitat autorizații de filmare la Viena. Cele mai multe cereri au fost formulate din Germania, urmată de Marea Britanie, Finlanda, Japonia, Brazilia și China. În ultimii ani, peste 80 de producții indiene au fost realizate în Tirol. 

Deschiderea către inovație

În Austria, industria muzicală și cinematografică lucrează tot mai mult cu cele mai noi tehnologii. În ultimii ani au fost înființate numeroase start-up-uri specializate în navigarea pe internet, identificarea, recomandarea și ascultarea pieselor muzicale. În plus există tot mai multe companii implicate în cele mai recente evoluții tehnologice, cum ar fi Immersive Audio, Virtual Reality, Deep Learning și Artificial Intelligence. 

O companie austriacă a dezvoltat o tehnologie care permite transmiterea de semnale audio fără o întârziere semnificativă. Soluțiile în domeniul Virtual Reality dezvoltate de către această întreprindere oferă posibilitatea ca muzicienii aflați la mii de kilometri distanță să repete împreună. Și concertele VR sunt realizate cu ajutorul acestor pionier.

Un software unic pentru distribuția muzicii digitale către peste 500 de servicii de download și streaming din întreaga lume vine din Austria. Compania a început în 2006 prin dezvoltarea unui software de distribuție care să permită caselor de discuri și muzicienilor să-și comercializeze muzica pe portaluri mari, fără a fi nevoiți să se preocupe de cerințele tehnice sau de încasarea sumelor cuvenite. 

Cel mai important furnizor mondial de instalații de cablu pentru camere de luat vederi este originar din Austria. Produsul inovator realizat de către acesta permite curse ale camerelor la mare înălțime pe distanțe lungi. Acesta este compus din mai multe module de bază, a căror combinare permite adaptarea la situații individuale de înregistrare. 

Muzicienii din întreaga lume caută întotdeauna spații potrivite pentru repetiții, în special atunci când călătoresc. O platformă dezvoltată în Austria le vine în ajutor prin realizarea conexiunii între Hosts și muzicieni. Cu ajutorul unei aplicații „search-book-play” ușor de utilizat pot fi rezervate săli pentru repetiții în imediata apropiere sau în alte orașe cu numai câteva clicuri, pentru una sau mai multe ore.

De peste 25 de ani, serialul documentar „Universum” a entuziasmat o audiență largă, cu serii despre animale și natură și cu filme individuale inovatoare din domeniile istoriei, științei și tehnicii. Producțiile proprii sub marca „Universum” din Austria sunt vândute în peste 100 de țări din întreaga lume. Unul dintre partenerii de cooperare internaționali ai producătorilor austrieci este BBC.

Una dintre cele mai importante opere, Wiener Staatsoper (Opera de Stat din Viena) a oferit în anul 2013 prin staatsoperlive.com, primul serviciu de streaming pentru spectacole de operă din întreaga lume. 45 de transmisii live anual, două canale, Second Screen Content sincronizat și un program difuzat în mod curent în UHD definesc standardul global de digitalizare în domeniul cultural.

Educație creativă

Fondat în 1976, SAE-Institut (Institutul SAE) oferă cursuri de formare specifice industriei care răspund nevoilor industriei globale a mediilor creative. Acesta acoperă zonele media reprezentate de audio, film, animație, crearea de jocuri, industria muzicală și web. Programele de licență și de masterat sunt oferite în colaborare cu universitatea Middlesex din Londra. SAE-Institut (Institutul SAE) dispune de 54 de reprezentanțe, inclusiv în Londra, Berlin, München, Paris, Barcelona, New York și Los Angeles.

Cursurile universităților de muzică și conservatoarelor din Austria se bucură de o reputație excelentă la nivel internațional. Austria reprezintă destinația pentru numeroși muzicieni în curs de afirmare, dar și pentru studenții la muzică. Universität für Musik und darstellende Kunst (Universitatea de Muzică și Arte Plastice) din Viena, precum și universitățile de muzică din Graz și Salzburg sunt renumite pe plan internațional.

listen