Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Gândindu-ne la procentul de teren cultivat cu produse biologice, Austria este țara bio numărul 1 din Europa. Peste 20.000 de întreprinderi agricole desfășoară activități ecologice, fiecare al șaselea fermier austriac este agricultor bio. Fiecare al cincilea hectar de teren arabil este gospodărit conform directivelor privind produsele biologice. Încă din 1995, înalta calitate a produselor bio austriece este garantată de sigiliul de calitate.
listen

Branșa include producătorii generali de alimente bio, de vin bio, carne bio, produse lactate bio, băuturi bio și suplimente alimentare bio, precum și organismele de control bio. Ideea fundamentală a producției bio este reprezentată de asigurarea calității maxime a alimentelor prin practicarea neagresivă a agriculturii, gestionarea atentă a materiilor prime și a energiei. Scopul exploatării bio este reprezentat de ciclurile închise de gestionare a materialelor, care se reglează de la sine fără intervenția omului.

Agricultura bio beneficiază de o tradiție foarte îndelungată în Austria. Primul agricultor bio a fost înregistrat oficial încă din anii 1920. Faptul că produsele bio se dezvoltă atât de bine în Austria se datorează și condițiilor topografice. 70% din țară se află în zona montană, ceea ce nu permite aproape deloc structuri de exploatare agricolă intensivă și favorizează metodele bio de lucru.

Pentru companiile din acest sector prezintă o importanță deosebită târgul anual de renume mondial BioFach din Nürnberg, cu 2.300 de expozanți și aproape 50.000 de vizitatori de specialitate din 130 de țări.

Private Label

În anii 1990, Austria a înregistrat un val important de trecere la produsele bio, atunci când un lanț local de supermarketuri a inclus alimente bio pe rafturile din toate reprezentanțele sale. În consecință, a fost asigurată o bună corelare între cerere și ofertă, iar fermierii practicanți ai agriculturii bio au beneficiat de forme sigure de distribuție, și pe termen lung. Succesul înregistrat a confirmat demersul ambițios: în numai câțiva ani, fiecare lanț de magazine dispunea de o marcă proprie de produse bio în sortimentul de produse. În sectorul Private Label, produsele bio din Austria dețin poziții de pionierat. În plus față de efectul produselor bio, originea regională și protecția animalelor și a mediului reprezintă argumente esențiale de marketing și de vânzare.

Calitate, spirit inovator și diversitate

Produsele bio din Austria se disting prin calitatea deosebită a acestora în comparație cu piața internațională. Dar se remarcă și diversitatea produselor și spiritul inovator al IMM-urilor austriece. Acest sector din Austria asigură specialități care se bucură de mare căutare la nivel internațional, nu produse în masă.

Producătorii bio din Austria se bucură de succes cu brânzeturi și produse lactate, produse din carne și mezeluri, sucuri, pâine și produse de patiserie, produse din semințe de dovleac, ciocolată, cereale și suplimente nutritive.

În Austria își desfășoară activitatea companiile de tradiție și pionierii în sectorul produselor bio, care comercializează începând cu anii 1980 de exemplu: ceai, amestecuri de condimente sau ciocolată bio, dar la acestea se adaugă și nou-veniți, care se poziționează cu produse, cum ar fi suplimente alimentare bio sau ceaiuri bio fără zahăr.

În ciuda structurilor mici, companiile austriece din sectorul bio se afirmă pe piețele mondiale, deoarece dispun de idei inovatoare, se remarcă prin perfecționările asigurate și prin serviciile excelente în beneficiul clienților. Ca întreprinderi mici pot îndeplini în mod flexibil cereri speciale ale clienților prin realizarea de loturi mici de produse.

Două exemple pentru capacitatea ridicată de inovare a companiilor din Austria, care au fost de asemenea prezentate la expoziția BioFach din Nürnberg: suplimente alimentare, naturale și de calitate bio, precum și o companie din sectorul apiculturii, ale cărei albine colectează nectarul din locații garantat nepoluate, cum ar fi parcurile naturale.

listen