Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Acesta este un succes austriac deosebit în lumea schiului: liderul de piață din domeniul materialelor plastice compozite din industria produselor de schi și snowboard provine din Austria. În plus, întreprinderea este un furnizor de top de materiale compozite termoplastice pentru industria construcțiilor, automobilistice, panourilor, sportivă și de agrement. Deoarece noile materiale joacă un rol decisiv în dezvoltarea produselor și serviciilor în numeroase branșe. Acestea prelungesc durabilitatea acumulatoarelor telefoanelor mobile, scad emisiile de noxe ale autovehiculelor optimizează eficiența celulelor solare și măresc calitatea vieții oamenilor prin implanturile medicale.
listen

 Tehnologia de bază

Materialele noi cu proprietăți îmbunătățite ale texturii și ale suprafețelor sunt clasificate în categoriile metale, ceramică, polimeri, materiale organice și structuri compozite. Sunt incluse însă și materialele biologice și alte materiale anorganice. Industria materialelor noi constituie mai puțin o ramură economică distinctă, ci mai degrabă un factor competitiv prezent în numeroase alte branșe. 

Materialele noi reprezintă un sector foarte intens de cercetare. Obiectivele interdisciplinare de dezvoltare provin din necesitatea sectoarelor economice în care se aplică. Baza este reprezentată de știința materialelor în sine, precum și de tehnologia suprafețelor și de nanotehnologie.

De exemplu, un lider de piață originar din Austria în domeniul materialelor de înaltă performanță realizate prin metalurgia pulberilor fabrică produse utilizate în industria auto, electronică, tehnica medicală și industria aeronautică și aerospațială.

Iar un concern care deține poziția de lider mondial în sectorul tehnologiei și al produselor industriale, care dispune de competență în domeniul materialelor și al prelucrării oferă soluții de produs și sisteme de înaltă calitate realizate din oțel și alte metale. Acesta este unul dintre cei mai importanți parteneri ai industriei auto și de echipamente de uz casnic din Europa, precum și al industriei petrolului și gazelor din întreaga lume.

Cele mai înalte standarde

Inovațiile în domeniul materialelor prezintă o contribuție semnificativă la succesul economic. Prin intermediul acestora pot fi valorificate noi piețe. Utilizarea de noi materiale și substanțe pe tot parcursul ciclului de viață poate asigura și reduceri semnificative de materii prime și energie. 

Prin creșterea eficienței, reducerea costurilor și a emisiilor de noxe începând cu dezvoltarea și concepția, exploatarea materiilor prime, producția, aplicarea și reciclarea, materialele noi optimizează procesul de creare a plusvalorii. Evaluările de compatibilitate de la extracția materiilor prime, la producție și la utilizare și reciclare garantează o calitate ridicată a produselor austriece, apreciată la nivel mondial.

Exemplul polimerilor

Polimerii denumiți frecvent plastic  oferă în continuare noi aplicații și domenii de utilizare  ca de exemplu, în sectorul auto. Materialele plastice armate cu fibre de carbon (CFRP) se numără printre clasele de materiale noi cu cel mai rapid ritm de dezvoltare.

Polymer Competence Center Leoben GmbH (PCCL) a fost înființat în 2002 și a devenit în ultimii ani principalul centru austriac de cercetare pe bază de cooperare în domeniul tehnologiei maselor plastice și al științei polimerilor. Alături de întreprinderile din industria maselor plastice și de universități (printre altele, Montanuniversität Leoben - Universitatea Montană din Leoben, Technische Universität Graz - Universitatea Tehnică din Graz, Technische Universität Wien - Universitatea Tehnică din Viena) sunt prelucrate soluții inovatoare pe bază de mase plastice într-o gamă largă de aplicații. Aproximativ 100 de angajați cu înaltă calificare își pun la dispoziție cunoștințele de specialitate în beneficiul proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru industria auto, aerospațială și de ambalare, până la aplicațiile solare și fotovoltaice.

Exemplul melaminei

În sectorul de activitate reprezentat de melamină, liderul de piață din Europa provine din Austria (numărul doi la nivel mondial). Un produs nou dezvoltat împreună cu centrul de competență Wood K plus din Linz este un compozit pe bază de melamină care nu se topește nici în cazul expunerii la temperaturi ridicate și poate revoluționa producția de case și ferestre din elemente prefabricate.

Know-how

Având în vedere faptul că materialele noi reprezintă un domeniu cu grad foarte ridicat de interdisciplinaritate și care implică eforturi intense de cercetare, instruirea de specialitate prezintă o importanță semnificativă. Sectorul de specialitate este considerat o disciplină cheie care oferă o varietate de soluții la provocările relevante din punct de vedere social, în special în domeniile semnificative de viitor, reprezentate de energie, protecția climei și a mediului, conservarea resurselor, mobilitate, sănătate, securitate sau comunicare.

În prezent, temele privind știința materialelor și tehnica materialelor constituie parte integrantă din studiu în aproape toate domeniile ingineriei, dar și în științele naturale reprezentate de fizică și chimie și tot mai frecvent, în medicină. Știința și ingineria materialelor s-a impus fără rezerve ca disciplină independentă nu numai în domeniul cercetării, ci și în învățământul universitar.

Cele mai renumite centre de formare din Austria sunt: