Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
În fiecare an, pe străzile și în centrele comerciale din peste 120 de țări designul austriac este clar vizibil: prin instalațiile de iluminat de Crăciun configurate în Austria. Acesta este numai un domeniu în care designerii austrieci excelează la nivel internațional. Țara are o poziție unică pe harta design-ului deoarece se află în centrul Europei, între poezia design-ului italian, arta inginerească și rafinamentul design-ului german și noile curente creative din Europa de Est. Design-ul austriac, prin combinația sa specifică dublată de un caracter deosebit este căutat în întreaga lume.
listen

Branșa Design cuprinde mai multe domenii. Serviciul de proiectare a produsului denumit și design industrial, se ocupă de proiectarea produselor de serie și/sau industriale. Designul grafic asigură designul vizual al mesajelor scrise și ilustrate conținute în elementele grafice facilitează înțelegerea și sporește atragerea atenției. Social Design plasează omul în prim-plan. Alte domenii ale designului sunt reprezentate de designul interior și în domeniul modei.

Tehnică-materiale-formă

Designul din Austria se remarcă prin trei factori specifici:

  • un grad ridicat de obsesie pentru tehnică. Designul austriac include un volum ridicat de know-how tehnic.
  • dragostea pentru material. Există o mare deschidere în gestionarea materialelor, fie că este vorba despre materiale de înaltă tehnologie, reciclabile sau descoperite recent (naturale).
  • un limbaj redus al formelor, combinat cu umor și cu o ironie discretă.

Mobilitate și nu numai

„Mobility Design” din Austria este prezent la nivel internațional, de la camioanele de pompieri, trenuri și motocicletele care participă la Cupa Mondială, până la biciclete electrice pliabile. Și lumea cristalelor este influențată de designul austriac, deoarece în 1892 a fost concepută în Austria o mașină care oferea posibilitatea de șlefuire industrială a cristalului. În prezent, designul figurinelor de cristal, al instrumentelor optice de precizie și al bijuteriilor de cristal din Austria este apreciat în peste 170 de țări. O orteză lombară concepută în Austria  a obținut Premiul German de Design și premiul IF Design - câteva exemple de design din Austria recunoscut la nivel internațional.

Pionierii tradiției

Există numeroși pionieri în istoria designului din Austria. În acest context, sunt menționați Adolf Loos, ca reformator al epocii moderne, Carl Auböck, ca pionier al stilului postbelic și Hans Hollein ca pionier al postmodernismului. Până în prezent, designerii austrieci au reușit să impună Austria pe plan internațional ca țară de top în domeniul designului, definind noi tendințe în afara mainstream-ului și ținând cont de cele mai recente inovații.

Cunoștințe (știință) și cercetare

Peste 60% dintre designerii din Austria au absolvit o formă de învățământ universitar. Institutul de Design al Universität für angewandte Kunst (Universitatea de Arte Aplicate) din Viena este una dintre cele mai importante instituții de învățământ din spațiul european și consolidează rețeaua națională și internațională de competențe de design din Viena. Programul de studii se caracterizează prin transferul de cunoștințe în grupuri mici și contactul intens între profesori și studenți, alegerea experimentală și liberă a proiectelor, precum și ateliere și prelegeri ale experților naționali și internaționali.

Transferul de cunoștințe între designeri, companiile de tehnologie, laboratoare universitare de cercetare, industrie și think-tank-uri este optimizat în mod constant. Designerii joacă un rol central la perfecționarea conceptelor din laboratoarele de cercetare și fabrici și transformarea acestora în produse comercializabile. Serviciile firmelor de design constituie tot mai frecvent factorul cheie prin care clienții acestora își asigură rezultate mai bune în raport cu concurența. Din acest motiv, colaborarea cu designerii este considerată tot mai frecvent de către reprezentanții mediului științific, de afaceri și industrial o investiție de valoare.

Design și responsabilitate

Ecodesignul denumit și design ecologic sau Sustainable Design ste o disciplină proprie de design, care în Austria prezintă o importanță peste nivelul mediu. Acesta se bazează pe principiile durabilității. Scopul urmărit este acela de a obține cel mai mare beneficiu posibil pentru toți actorii de-a lungul lanțului valoric, cu impact minim asupra mediului și în condiții echitabile din punct de vedere social, prin utilizarea inteligentă a resurselor.

Și în sectorul în curs de dezvoltare reprezentat de Green Design există exemple remarcabile în Austria, cum ar fi un sistem fotovoltaic mobil, pliabil, care se orientează în mod automat în funcție de soare și care poate genera astfel un maximum de energie electrică indiferent de locație. Iar acesta se remarcă și prin aspect - un alt exemplu de design austriac care atrage atenția și care servește ca argument de vânzare.