Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Calitatea și inovația din sectorul austriac al modei și textilelor sunt deosebit de căutate: pălăriile create de un designer vienez sunt expuse pe rafturile magazinelor Le Bon Marché (Paris), Isetan sau HP France (Tokio) și sunt purtate de Brad Pitt, Meryl Streep, Madonna și Yoko Ono. Lady Gaga, Rihanna și Michelle Obama au fost cucerite de design-ul vestimentar austriac. În Austria se produc cei mai ușori ochelari din lume și tot aici se află cea mai mare fabrică integrată de fibre de celuloză și de viscoză din lume.
listen

În Austria există peste 280 de întreprinderi textile cu aproximativ 12.000 de angajați. Rata ridicată de export de 80% demonstrează că produsele textile fabricate în Austria se bucură de o bună reputație la nivel mondial. Principala piață de desfacere este reprezentată de Europa. Pentru firmele de broderie din Vorarlberg, cea mai importantă piață de export este reprezentată de Africa: peste jumătate dintre produsele brodate ajunge în Nigeria.

În plus față de produsele textile pentru industria de îmbrăcăminte, o importanță deosebită revine și articolelor textile pentru uz casnic și tehnic. Anumite companii din acest sector dețin chiar poziția de lider pe piața mondială, de exemplu, în domeniul produselor din frotir sau în producția de fibre de celuloză de calitate superioară, fabricate industrial. Ponderea textilelor tehnice în cifra de afaceri totală a industriei textile austriece a atins în prezent peste 50%.

Piața internă a firmelor de modă este caracterizată de microîntreprinderi, designerii lucrează pe nișe diferite. Moda din Austria este caracterizată de o orientare artistică, precum și de prelucrarea manuală la un nivel calitativ ridicat și de materialele de top. Numeroase mărci și mulți designeri austrieci se bucură de o popularitate deosebită pe piața asiatică. Deoarece cumpărătorii din zonele respective sunt dispuși să experimenteze, stilul de modă austriac „avangardist” este foarte bine primit. 

Departe de alte capitale ale modei, designerii austrieci își pot dezvolta ideile fără a fi obligați să realizeze compromisuri. Faptul că majoritatea acestor companii prezintă dimensiuni foarte reduse le oferă o flexibilitate deosebită, o caracteristică foarte importantă în vremuri critice. 

O provocare pentru branșă: există tot mai puține companii de producție calificate, cu prețuri atractive, care pot răspunde nevoilor scenei de modă de pe piața internă. Prin urmare, producția de prototipuri și colecții este relocată într-o pondere tot mai ridicată către străinătate. Deși această evoluție conduce potențial la reduceri de costuri, acest aspect este compensat de un risc antreprenorial semnificativ mai ridicat. 

Istoric

Moda austriacă se bucură de o tradiție îndelungată, care își regăsește originea în monarhia habsburgică. Astfel, în anul 1858 a fost creată la Viena prima marcă de articole bărbătești de îmbrăcăminte, fiind inaugurat concomitent cel mai important magazin din rețeaua de Flagship Stores. Cu reprezentanțe la Viena, Berlin, Karlovy Vary și Paris, toate proiectate de Adolf Loos, furnizorul de articole de îmbrăcăminte pentru bărbați a fost prima marcă din domeniul modei care nu s-a identificat doar ca producător vienez, ci s-a impus pe plan internațional.

De 250 de ani sunt produse broderii diverse în vestul Austriei, în Vorarlberg. Numeroase întreprinderi familiale sunt protejate în vremuri de criză, deoarece structura lor le permite cea mai bună calitate, diviziunea flexibilă a muncii, îndeplinirea fără întârziere a obligațiilor de livrare și gestionarea personală a pieței.

Wearables și produse textile tehnice

Piața în curs de dezvoltare pentru Wearable Technologies oferă un potențial foarte ridicat în următorii ani, în special în domeniile sănătății, divertismentului, industriei și securității. Wearables în domeniul produselor textile, de exemplu, un tensiometru purtat pe braț pentru o perioadă mai lungă de timp, oferă servicii inteligente și sunt conectate frecvent direct la internet. 

Textilele tehnice, cum ar fi articolele textile destinate protecției, cele folosite în industrie, articolele textile medicale, produsele textile pentru construcția de clădiri sau amenajările interioare pentru automobile și aviație au o importanță deosebită în industria textilă austriacă. Țara deține calitatea de lider european în acest domeniu.

Etică

Pentru numeroase mărci din domeniul modei de pe piața internă, responsabilitatea pentru oameni și pentru mediu este deosebit de importantă, în special în ceea ce privește producția. În producție sunt avute în vedere

  • utilizarea bumbacului organic
  • certificarea FAIRTRADE și GOTS
  • un lanț de producție transparent și verificabil
  • asigurarea celui mai ridicat nivel de justiție socială posibil în sectorul producției
  • cea mai ridicată compatibilitate posibilă cu mediul
  • cea mai înaltă calitate posibilă pentru utilizator
 

Pasiune

O educație excelentă în domeniul modei oferită de către Universität für Angewandte Kunst (Universitatea de Arte Aplicate) din Viena, unde, de la începutul anilor optzeci, au predat și predau vedete internaționale, precum Karl Lagerfeld, Jil Sander, Vivienne Westwood, Viktor & Rolf, Raf Simons și Bernhard Willhelm, a oferit posibilitatea ca piața modei din Austria să poată concura cu liderii pieței internaționale de modă.