Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Sectorul tehnologiei de informații și telecomunicații (IKT) joacă un rol important în Austria. Aproape în toate locuințele din Austria există un telefon mobil și în aproape 40% dintre acestea este folosită banda largă de transmisie, numai la smartphone.  Dar nu numai în ce privește calitatea de utilizator sunt austriecii în top. Economia austriacă are o contribuție considerabilă în producția de smartphone-uri și tablete. Numeroase componente, cum ar fi plăcile cu circuite integrate, senzorii sau difuzoarele miniaturale sunt dezvoltate și produse în Austria.
listen

Piața telecomunicațiilor din Austria poate fi împărțită în următoarele trei domenii:

  • Carrier (operatori de rețele de telecomunicații)
  • Service Provider (furnizori de servicii, Mobile Virtual Network Operators)
  • Supplier (producători de soluții de telecomunicații, de exemplu, producători de smartphone-uri și componente)

Suplimentar față de produsele, sistemele, componentele și serviciile oferite de acest sector, companiile din sectorul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor (TIC) din Austria asigură și o pondere semnificativă de plusvaloare indirectă. Promovarea și susținerea cercetării și dezvoltării se bucură de o tradiție îndelungată în Austria și permite inovații competitive, recunoscute pe plan internațional.

Furnizorul principal de servicii de comunicații din Austria dispune de peste 5,4 milioane de clienți de telefonie mobilă și 2,3 milioane de clienți în domeniul telefoniei fixe și operează propriile rețele de telefonie mobilă și fixă. Compania este activă într-un total de opt țări din Europa Centrală și de Est. 

Exemplul smartphone-ului

O companie austriacă furnizează plăci cu circuite imprimate pentru opt dintre cei mai mari zece producători de telefoane mobile. În Austria sunt realizate în principal activități de cercetare și dezvoltare. Unitățile de producție se află în Austria, China, India și Coreea. 

În Austria se află și centrul de competență pentru sisteme sigure de identificare fără contact al unei companii care își desfășoară activitatea la nivel mondial. În cadrul acestui centru sunt dezvoltați semiconductori pe bază de radio pentru RFID (Radio Frequency Identification), Smart Labels, respectiv Smart Tags, Smart Cards, NFC (Near Field Communication) și MIFARE. NFC-IC-urile dezvoltate în Austria sunt utilizate în smartphone-uri și tablete. Componentele NFC din Austria sunt incluse în peste 150 de terminale.

Difuzoarele miniaturale produse de către liderul în domeniul tehnologic și la nivelul pieței mondiale din Austria asigură sunetul perfect pe parcursul convorbirilor telefonice și la redarea de muzică și videoclipuri. Cei mai renumiți fabricanți se bazează pe difuzoarele din Austria pentru produsele lor.

Know-how-ul austriac pentru efecte de iluminat și managementul sistemelor de lumini permite producerea de dispozitive de top cu performanțe îmbunătățite ale bateriei. O companie austriacă este lider pe piața mondială a senzorilor de lumină și furnizează componente pentru aproape toți producătorii de smartphone-uri. Activitățile de cercetare, dezvoltare și producție a acestor componente sunt efectuate în Styria, în sudul Austriei.

Materialele de acoperire, esențiale pentru buna funcționare a afișajelor, și componentele pentru fabricarea de straturi semiconductoare sunt oferite de către o companie din Tirol, cu unități de producție în zece țări.

Cel mai mic difuzor din lume bazat pe tehnologia MEMS,  provine din Austria. Compania produce de asemenea, amplificatoare pentru cipuri NFC, senzori de gestică și microfoane care suprimă analog zgomotele.

Securitate și responsabilitate

Furnizorii unei tehnologii utilizate pentru realizarea unei ponderi semnificative a transferului de informații economice, politice și private trebuie să acorde o atenție deosebită siguranței produselor, soluțiilor și serviciilor oferite. Această responsabilitate este preluată de companiile austriece din industrie prin dezvoltări inovatoare.

Industria telecomunicațiilor contribuie semnificativ la reducerea consumului de energie. Aceasta permite de exemplu, controlul inteligent al rețelelor de energie electrică (Smart Grids) și reducerea emisiilor de CO2 prin interconectarea de opțiuni de mobilitate sau prin posibilitatea unor întâlniri virtuale. 

Cu toate acestea, producția, utilizarea și eliminarea echipamentelor de telecomunicații este de asemenea, asociată cu un impact negativ semnificativ asupra mediului. Fie că este vorba despre consumul ridicat de energie și impactul asupra mediului în asociere cu activitatea de producție, consumul de energie în condiții de exploatare sau pierderile de materii prime datorate reciclării necorespunzătoare: industria dispune de un potențial enorm pentru îmbunătățiri în acest domeniu.

Viitorul 5G

Companiile sunt interesate de dezvoltarea tehnologiilor cheie pentru noul standard de comunicare 5G. Noile cerințe privind ratele de transfer de date, capacitatea, timpii de latență și consumul de energie vor permite la punerea lor în aplicare, o gamă largă de servicii din generația următoare, deschizând în acest mod noi piețe. Acestea includ Virtual Reality, autoturismele care se deplasează independent, telemedicina, Internet of Things omniprezent și multe alte aspecte.