În domeniul tehnologiei construcțiilor, companiile austriece livrează pentru gospodăriile private pe lângă aplicațiile tradiționale pentru instalațiile de gaz și sanitare, pentru sistemele de încălzire și ventilație și soluții mai noi precum sistemele solare sau de control pentru încălzirea locală și centralizată.
Pentru companiile industriale este oferită monitorizarea proiectării și a producției de concepte de instalații adaptate în funcție de cerințele concrete, care îmbunătățesc disponibilitatea tehnică și eficiența de operare și reduc costurile.
Suplimentar față de realizarea de construcții noi care să asigure un consum redus de energie, nevoia de reabilitare a învelișurilor clădirilor și sistemele tehnice ale clădirilor și optimizarea structurilor existente vor juca un rol esențial în viitor. Inovațiile tehnologice în ceea ce privește materialele, produsele și mașinile de construcții trebuie să minimizeze necesarul energetic al clădirilor.
Tendințele austriece în designul interior includ spre de exemplu, pardoselile din lemn și materiale de construcții de calitate superioară, materiale de construcții cu emisii reduse de noxe și soluții eficiente din punct de vedere energetic.
Mediul antreprenorial
În special în sectorul amenajărilor interioare și al zidăriei uscate, sectorul se remarcă prin numeroase IMM-uri. Furnizorii austrieci simbolizează calitatea, longevitatea, soluțiile durabile și punctualitatea. Clienții din Austria se bazează pe meșterii „lor” regionali.
Pe lângă numeroșii ani de experiență și soluțiile inovatoare, printre punctele forte ale companiilor austriece se numără și reinterpretarea pardoselilor cu parchet, interconectarea inteligentă a construcțiilor și controlarea instalațiilor prin panouri tactile sau telefoane mobile până la sistemul de management de mediu certificat ISO.
Smart Home și sisteme de asistență
Eficiența energetică poate fi asigurată și prin optimizarea sistemelor tehnice ale clădirilor. Acest aspect este important în contextul creșterii prețurilor la energie și pentru atingerea obiectivelor climatice. În viitor, soluțiile smart home vor prezenta un rol decisiv în acest sector.
Schimbările demografice duc și la creșterea nevoii de soluții Ambient Assisted Living. Sistemele inteligente de asistență tehnică contribuie la asigurarea posibilității unei existențe independente în propria locuință până la o vârstă înaintată.
În viitor, procesele din clădiri vor fi monitorizate tot mai frecvent prin sisteme autonome, rețele de senzori fără fir și soluții smart. Clienții sau furnizorii de servicii vor utiliza echipamente mobile pentru a reglementa procesele.
Exemplu BUS
Un sistem modern bus poate susține procesele de control și poate transmite informații către sistemul tehnic al clădirilor. Tehnologia este compatibilă pentru locuințe unifamiliale și pentru clădiri publice, cum ar fi școli și clădiri administrative.
Sistemul poate controla iluminatul, poate gestiona programat temperatura ambientală și jaluzelele, poate acționa ușa de garaj, poate activa senzorii de mișcare sau poate asigura alarma în cazul detectării de fum.
Cu ajutorul unui sistem bus flexibil, echipamentele și sistemele diferite comunică între ele și realizează transferul de informații. Foarte interesant mai ales pentru persoanele vârstnice: biosenzorii măsoară tensiunea arterială și glicemia sau reamintesc asupra necesității de administrare a medicamentelor. În caz de urgență, este posibilă realizarea unei legături directe cu medicii sau serviciile de îngrijire medicală.