Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Austria se numără printre cele mai împădurite țări din Europa. Industria de exploatare și prelucrare a lemnului este unul dintre cei mai mari generatori de locuri de muncă din Austria, orientată spre export și cu succes internațional. Companiile sunt în mare parte întreprinderi cu tradiție, caracterizate printr-o flexibilitate ridicată și spațiu mare de manevră pentru inovații și implementarea noilor tehnologii.
listen

De-a lungul generațiilor, proprietarii privați de păduri au fost în mare parte cei care s-au ocupat de sănătatea și îngrijirea pădurilor din Austria. Peste 280.000 de persoane trăiesc din industria forestieră, respectiv din activitățile conexe, cum ar fi industria hârtiei. 

Cifra de afaceri anuală a sectorului lemnului este de aproximativ 10 miliarde de euro, cu o cotă de export de puțin peste 9 miliarde de euro. Acest aspect face ca industria lemnului, alături de turism, să reprezinte unul dintre cei mai importanți furnizori de devize. 

Branșa este diversă și include fabricile de cherestea, sectorul construcțiilor, industria mobilei, prelucrarea lemnului și industria conexă și industria de schi. 

Produse și servicii

Austria este unul dintre principalii exportatori de lemn și cherestea din lume. Din Austria provin și hârtia, așchiile de lemn/biomasa, precum și produsele din lemn prelucrat, de exemplu, lemn pentru construcții și mobilier. În mod suplimentar, utilajele forestiere și serviciile din sectorul forestier realizate în Austria sunt recunoscute pe plan internațional. Industria celulozei și a hârtiei din Austria constituie o componentă suplimentară importantă a sectorului lemnului.

Materialul viitorului

Lemnul reprezintă o resursă regenerabilă și un material de construcție multifuncțional. Importanța în creștere a lemnului ca material de construcție a condus la noi abordări în ultimii ani. Lemnul și-a dovedit utilitatea pentru folosirea la exterior, în special datorită duratei sale îndelungate de viață și a cerințelor reduse de întreținere. Lemnul modificat prezintă o gamă largă de aplicații la exterior, de exemplu, pentru fațade, ferestre și pereți fonoizolanți.

Și producătorii austrieci de case prefabricate, cabane de lemn și magazii se bucură de succes la nivel mondial, cu produse de înaltă calitate.

Producătorii austrieci de podele din lemn exportă produsele lor de înaltă calitate în special în Elveția, Germania și Italia. Republica Cehă, Spania, Marea Britanie și Rusia sunt piețe puternice de creștere. O companie din Austria înființată în anul 1831 este unul dintre primii 10 producători de parchet din Europa. 

Industria de producție și prelucrare a hârtiei

Industria producătoare de hârtie și celuloză din Austria se concentrează pe durabilitate și valoare maximă adăugată. Investițiile în modernizarea mașinilor și a echipamentelor au permis companiilor să realizeze o tranziție completă la producția durabilă din punct de vedere ecologic. Majoritatea companiilor austriece din sectorul prelucrării hârtiei operează pe piața europeană, Orientul Mijlociu și spațiul mediteranean. 

Mașini, echipamente, accesorii

Standardul tehnic ridicat și know-how-ul acestui sector al industriei producătoare de mașini din Austria și-au dovedit utilitatea pe piața internațională. Furnizorii austrieci nu se rezumă la producția de mașini, ci furnizează și module, scule și automatizări pentru a garanta clienților cea mai înaltă calitate și productivitate maximă. Profesioniștii bine instruiți, standardele înalte de calitate și cooperarea cu producătorii din alte țări reprezintă doar câțiva dintre factorii de succes. De exemplu, o companie austriacă reprezintă unicul furnizor de soluții complete în domeniul drujbelor și obține o cotă de export de peste 90%.

Cercetare și dezvoltare

Cunoștințele de specialitate din Austria în domeniul lemnului au asigurat standardele tehnice ridicate ale acestei industrii inovatoare. Acestea garantează produse de înaltă calitate pentru clienții din țară și din străinătate. Mai multe instituții austriece specializate în sectorul cercetării din domeniul lemnului își desfășoară activitatea cu orientare către practică pentru a obține noi soluții pentru piețele internaționale.