Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Există oare un lider pe piața mondială cu o istorie de 200 de ani în tehnologia construcțiilor inovatoare?  În Austria există. O firmă înființată în 1819 a îmbunătățit într-atât țiglele, un material de construcții apreciat în mod tradițional, încât să corespundă celor mai moderne cerințe privind protecția termică. Aceste țigle sunt sinonime cu manevrarea conștiincioasă și responsabilă a resurselor, consumul redus de energie și economii pe termen lung. Exemplul demonstrează că: Protecția climei este o șansă reală în direcția durabilității și un avantaj competitiv. Firmele austriece sunt cu un pas înainte și în domeniul modelării datelor clădirilor (BIM) în vederea proiectării, executării și administrării clădirilor cu ajutorul software-urilor.
listen

Principiul fundamental pentru realizarea de construcții durabile este reprezentat de conștientizarea faptului că economia, ecologia și societatea constituie sisteme interdependente. O clădire durabilă este caracterizată de o înaltă calitate ecologică, economică și socio-culturală. Astfel, este asigurată valoarea adăugată pentru mediu și societate. Cu o pondere de 40%, sectorul construcțiilor se situează cu mult înainte de domeniul transporturilor și industrie în ceea ce privește consumul de energie și emisiile de CO2 în întreaga UE. Prin urmare, utilizarea noilor tehnologii în construcția de clădiri oferă un potențial enorm de economisire. Clădirile eficiente din punct de vedere energetic reprezintă o completare esențială la sursele regenerabile de energie atunci când vine vorba despre o strategie utilă în domeniul climatic.

Realizarea de construcții durabile prezintă multe fațete și necesită o proiectare specială, materialele potrivite și o execuție conform normelor de specialitate. Austria a devenit în ultimii 20 de ani una dintre țările de top în domeniul tehnologiilor clădirilor. Portofoliul variază de la ferestrele și ușile de ultimă generație, la sistemele de ventilație compatibile cu casele pasive până la soluțiile automate de încălzire cu biomasă și instalațiile solare. Și, bineînțeles, certificarea clădirilor reprezintă, de asemenea, o componentă a expertizei austriece. Clienții din întreaga lume vor găsi experți în Austria pentru

  • servicii de proiectare și consultanță
  • materiale de construcții
  • componente ale sistemelor tehnice ale clădirilor
  • energii regenerabile
  • cercetare și dezvoltare

Companiile austriece nu se bucură de succes numai la redefinirea conceptului de clădiri durabile. Din ce în ce mai des, lucrările de renovare și reabilitare a clădirilor existente îmbunătățesc eficiența energetică, astfel încât costurile de funcționare să poată fi reduse semnificativ.

Proiecte de prezentare - exemple la nivel internațional

Furnizorii austrieci ocupă poziții de top în toate domeniile de Green Building. Acest aspect poate fi remarcat prin diferite proiecte demonstrative, de exemplu, casa LISI. Aceasta reprezintă prima contribuție austriacă la concursul Solar Decathlon, cea mai importantă competiție în domeniul construcțiilor solare și durabile. Casa LISI combină construcții modulare ușoare, materiale ecologice și energie regenerabilă pentru a oferi locuințe la prețuri accesibile. LISI generează suficientă energie pentru a satisface nevoile zilnice ale locuitorilor.

Sau turnul de birouri Plus Energie, realizat în campusul Getreidemarkt al TU (Universității Tehnice): primul zgârie-nori de birouri din lume care alimentează în rețea o cantitate de energie mai ridicată decât cea necesară pentru funcționarea clădirii.

La aceasta se adaugă un zgârie-nori pe bază de lemn, „HoHo Wien”, cu o pondere de lemn de aproximativ 75% chiar de la parter. Prin intermediul acestei clădiri, proiectanții au definit un standard pentru realizarea durabilă a construcțiilor, cu economisirea de resurse și au contribuit la protecția climei. Acest lucru este posibil, deoarece un metru cub de lemn montat reduce nivelul de poluare a atmosferei cu 1 până la 2 tone de CO2.

Aceste proiecte austriece unice respectă din toate punctele de vedere cele mai înalte standarde arhitecturale și depășesc obiectivele definite de UE din punct de vedere climatic. Numeroși experți austrieci, care s-au cunoscut prin intermediul proiectelor demonstrative, conlucrează la nivel internațional pentru a îmbunătăți interfețele dintre proiectare și execuție și pentru a stimula realizarea de inovații ulterioare. Astfel, au fost realizate, de exemplu, primele case pasive în Canada și Indonezia. Aceasta s-a datorat faptului că tema eficienței energetice devine tot mai importantă pe plan mondial. Pentru viitor, aceasta înseamnă o creștere suplimentară a interesului internațional pentru soluțiile concepute în Austria.