Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Contribuția industriei aerospațiale și a securității este în Austria, demnă de luat în considerare. De exemplu, în cazul studierii cometei Tschuri s-au folosit tehnologii și competențe austriece estimate la valoarea de 43 de milioane de euro. Tehnica securității din Austria ocupă primul loc în lume în topul tehnologiilor. Iar în sectorul aerospațial există în Austria peste 200 de companii specializate.
listen

Industria aerospațială/apărare include sectoarele aeronautic și aerospațial, securitate și apărare. Majoritatea companiilor asociate cu industria aeronautică și aerospațială sunt și furnizoare de componente, existân însă un număr foarte redus de producători de echipamente originale. Cota de export a acestor companii este una foarte ridicată.

Aeronautica reprezintă la nivel mondial o branșă de importanță eminamente strategică. Aceasta asigură legătura între orașe și continente, constituie motorul economiei mondiale și se remarcă printr-o intensitate ridicată a activității de cercetare. În mare măsură ea este independentă de evoluția economică și deține astfel rolul de pilon fundamental al procesului de creare a plusvalorii, asigurând astfel și ocuparea forței de muncă.

Domeniul tehnologiei aerospațiale se regăsește în Austria pe întreg spectrul de domenii: de la componente pentru sateliți și nave spațiale, la echipamentele de la sol și până la instrumentele de măsură specializate. Spre exemplu, Institut für Weltraumforschung (IWF - Institutul de Cercetare Spațială) din Graz, al Academiei de Științe din Austria este implicat în realizarea unui număr de cinci instrumente ale sondei spațiale „Rosetta”.

Prin intermediul noilor tehnologii și abordări, industria combate catastrofele naturale care se produc frecvent la nivel mondial și oferă soluții pentru prognozarea, limitarea intensității și gestionarea catastrofelor naturale.

Având în vedere tendința crescândă a conflictelor geopolitice, a terorismul internațional, a criminalității și a riscurilor cibernetice, industria de securitate este considerată a fi o piață în creștere. Principalii factori de creștere sunt reprezentați de siguranța internă, de serviciile de securitate, de protecția bunurilor și a persoanelor, precum și de protecția rețelelor și a datelor.

Cele patru sectoare ce se regăsesc  în acestă industrie, respectiv industria aeronautică, aerospațială, de securitate și apărare au multe elemente comune, iar specializările companiilor sunt extrem de variate. Pot fi identificați astfel atât producători, cât și și furnizori de servicii, respectiv:

  • pentru aeronave, respectiv pentru materialele, motoarele și tehnologia mijloacelor de propulsie, pentru dotări interioare sau echipamente destinate controlului traficului aerian
  • pentru sateliți,respectiv pentru echipamente de comunicații și control
  • în domeniul protecției persoanelor, a bunurilor precum și al supravegherii, respectiv: îmbrăcăminte de protecție, vehicule speciale, dotări pentru pompieri și poliție, componente ale sistemelor tehnice ale clădirilor și sisteme electronice de supraveghere și pentru protecția împotriva catastrofelor

Know-how cu tradiție în domeniul aeronautic

Industria aeronautică din Austria privește retrospectiv către o istorie de peste 100 de ani. În anul 1909, inventatorul austriac Igo Etrich a creat așa-numitul Porumbel Etrich (Etrich Taube), un monoplan care a devenit prima aeronavă militară produsă la scară industrială în Austria și Germania. Astăzi companiile austriece din sectorul aeronautic au ca.9.200 de angajați și generează anual o cifră de afaceri de aproximativ 2,2 miliarde de euro. O mare parte (75%) a acestor companii sunt întreprinderi mici și mijlocii; există însă și 20 de societăți cu o cifră de afaceri anuală de peste 10 milioane de euro.

Tehnologie de ultimă generație pentru industria apărării

Industria de apărare din Austria este o industrie de înaltă tehnologie și cu un potențial deosebit de viitor. Majoritatea companiilor fabrică așa-numitele produse de uz dual (Dual Use), care sunt utilizate atât în sectorul civil cât și în cel militar. Industria de securitate și apărare din Austria realizează o cifră anuală de afaceri de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Apărare pentru piețele mondiale

Produsele companiilor austriece din industria apărării sunt utilizate în întreaga lume. Se livrează îmbrăcăminte de protecție de înaltă calitate,vehicule speciale, echipamente pentru pompieri și poliție, componente ale sistemelor tehnice ale clădirilor, sisteme de alarmă de incendiu, precum și sisteme de alarmă și electronice de securitate. Companiile din Austria dispun și de un know-how apreciabil în domeniul securității informatice.

Cercetare

Sectorul aeronauticii care implică o activitate intensă de cercetare investește în medie aproximativ 11% din cifra sa de afaceri în cercetare, în tehnologie și în inovație. Cu acest procent alocat cercetării, aviația civilă reprezintă unul dintre sectoarele cu cele mai intense activități de cercetare la nivel mondial, care se plasează însă după industria farmaceutică.

Aceste investiții în cercetare se remarcă printr-o eficiență foarte ridicată. Vânzările de produse dezvoltate în ultimii cinci ani reprezintă aproximativ 45% din cifra totală de afaceri a unei companii. Potrivit motto-ului: „Mai silențios, mai eficient, mai ușor, mai confortabil” există o cerere foarte ridicată de produse noi, inovatoare. Astfel, sectorul aeronautic reprezintă unul dintre „inovatorii de putere” ai sectoarelor industriale.
listen