Inhalt

Prezentare de ansamblu

Standard Content Module
Industria editorială austriacă este apreciată datorită numeroaselor edituri mici și specializate. 81% dintre acestea au mai puțin de 10 angajați. Sectorul publicitar se distinge mai ales prin întreprinderile mici și mijlocii. 70% dintre agențiile de publicitate din Austria sunt întreprinderi individuale, care sunt deosebit de competitive comparativ cu cele din Europa.
listen

Peisajul mediatic

Peisajul mediatic din Austria este alcătuit din posturi de televiziune, de radio și presă scrisă, context în care posturilor TV le revine prin comparație o pondere crescută. În plus față de numeroasele canale locale dedicate în principal subiectelor regionale există și câteva posturi naționale. 

Spre deosebire de televiziune, programele posturilor radio din Austria sunt difuzate în continuare exclusiv analogic. Alături de anumite posturi de radio de la nivel național există numeroase canale locale. Genurile acoperă aproape orice preferință. Austria se bucură de o mare varietate și în ceea ce privește presa scrisă.

Advertising

Mediile tipărite din Austria prezintă o importanță ridicată pentru publicitate, context în care publicitatea din presa scrisă atinge niveluri ridicate în contextul comparației internaționale. Importanța mediilor online continuă să crească și pentru piața de publicitate austriacă. Agențiile de publicitate din Austria sunt active și de succes la nivel mondial, însă nu dețin poziții de prim-plan. 

Publishing

Peisajul editurilor din Austria prezintă câteva particularități ca de exemplu, o experiență deosebită în domeniul cărților pentru copii și al publicațiilor de specialitate, cum ar fi cărțile de artă. La fel ca piața germană, piața austriacă profită de instrumentul tradițional privind stabilirea prețurilor obligatorii de carte.

Piața proprie în domeniul media și al publicității din Austria este mică. Pentru a supraviețui, companiile austriece trebuie să dea dovadă de creativitate și flexibilitate, calități de pe urma cărora beneficiază clienții acestora.

Trendsetter

Companiile din această branșă definesc tendințe și se orientează către provocările viitorului. În toate cele trei domenii - publishing, media și advertising – se constată o tendință clară de dezvoltare în domeniul digitalizării, iar companiile lucrează la concepte pentru a gestiona această evoluție. Pentru promotorii media aceasta înseamnă de exemplu, prelucrarea corespunzătoare a conținuturilor și pentru terminalele portabile.

În ceea ce privește editurile se observă o concentrare tot mai ridicată a întreprinderilor. Cererea de servicii digitale este în creștere, dar nu înlocuiește mediile tipărite. Austria rămâne o țară a cititorilor de ziare. 

Agențiile de publicitate din Austria investesc multă energie creativă în publicitatea online. Acest lucru se datorează faptului că publicitatea este un pionier și un liant pentru digitalizare. Pentru utilizatorii diferitelor canale media, aceasta identifică limbajul (imaginea) potrivit(ă).

„digi 4 school”

Sub această denumire, un grup de coordonare al editorilor de manuale școlare din Austria lucrează începând cu anul 2013 la formularea condițiilor-cadru pentru conținuturile digitale în învățământ. Industria cărții și media promovează prezentul și viitorul sub forma unui mix media: manualul școlar haptic combinat cu conținuturile digitale de învățare.

listen