bosanski/srpski
Inhalt

DIGITALNA IZJAVA LJUBAVI

 "Poljubac" Gustava Klimta –  jedno od najpoznatijih umetničkih dela u svetu i najznačajniji komad zbirke bečkog muzeja Belvedere biće pretočen na poseban način u NFT-projekat.

© Ouriel Morgensztern / Belvedere, Wien
© Ouriel Morgensztern / Belvedere, Wien
listen

Bečki muzej Belvedere u saradnji sa artèQ -om pokreće akciju  „NFT –drop“ sa jednim  istorijskim remek-delom. Baš u pravo vreme za Dan zaljubljenih, najpoznatiji prikaz ljubavnog para nudi se u ograničenoj količini u vidu digitalnih isečaka. Digitalna kopija visoke rezolucije je isesckana u raster grafiku od 100×100. Tako nastaju 10.000 jedinstvenih pojedinačnih delova koji se nude kao „non-fungible tokens“, skraćeno NFT.

Pored kupovine NFT-a, kupci mogu da registruju vlasništvo nad svojim delom na platformi thekiss.art, ​​gde se može videti cela slika.

„Koji značaj ima posedovanje umetničkog dela u digitalnom dobu? Proboj NFT-a, koji je okupirao svet umetnosti od 2020. godine, intrigantno zaoštrava ovo pitanje. Konverzija digitalnih reprodukcija u digitalne originale otvara nove vidove imovine, koje, s jedne strane, treba shvatiti finansijski ozbiljno, a o kojima se, s druge strane, može razmišljati na razigran način“, kaže generalna direktorka Belvedere Stela Rolig (Stella Rollig) o „NFT-dropu“. Međutim, Belvedere očekuje veliko interesovanje kolekcionara NFT-ova, nevezano da li se može koristiti kao sredstvo za izjavu ljubavi ili ne: „Veoma mali broj delića za svetsko tržište i činjenica da je svaki deo jedinstven, čini ove tokene tako vrednim“, kaže Volfgang Bergman (Wolfgang Bergmann), rukovodilac muzeja Belvedere.