bosanski/srpski
Inhalt

ADVANTAGE AUSTRIA NEWSLETTER 1/2022

Objavljen prvi ovogodišnji broj našeg Newslettera
listen

Drago mi je da Vam mogu predstaviti prvo izdanje našeg newslettera u 2022. godini.

Dok su posljednje dvije godine obilježile posljedice pandemije Covida 19, koje će, nadamo se, biti svedene na nivo kojim se može upravljati, ekonomiju sada obilježavaju posljedice sukoba u Ukrajini. Kako  su lanci opskrbe bili dugoročno pod utjecajem pandemije, aktuelni sukob trenutno uvodi nove preokrete. Međutim, to bi sigurno moglo dovesti i do novih mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Od izbijanja pandemije Corone mogli smo primijetiti povećan interes za Nearshoring, a time i isporuke iz Bosne i Hercegovine, a koje bi se moglo dodatno povećati ukoliko izostanu isporuke iz Rusije i Ukrajine.

Bilateralna robna razmjena se u protekloj godini razvijala prilično pozitivno. Bosna i Hercegovina je uspjela povećati svoje isporuke u Austriju za 25,7 % na 750,91 milion eura, dok je u isto vrijeme austrijski izvoz BiH porastao za 17,9% na 501,85 miliona eura. Pozitivan trgovinski bilans u korist Bosne i Hercegovine je tako iznosio 249,06 miliona eura.

Kao i uvijek, u ovom biltenu izvještavamo o predstojećim događajima, novim publikacijama i poslovnim prilikama sa austrijskim kompanijama.

Naravno, uvijek smo na raspolaganju da odgovorimo na sva Vaša pitanja u vezi s ovim ili bilo kojim drugim temama vezano za ekonomske odnose sa Austrijom.