bosanski/srpski
Inhalt

ADVANTAGE AUSTRIA NEWSLETTER Q4-2021

Objavljen novi broj našeg Newslettera
listen

Drago nam je da Vam možemo predstaviti posljednje izdanje našeg newslettera u ovoj godini. Prije godinu dana svi smo se naravno nadali da će do kraja ove godine pandemija Covid-19 biti završena. Nažalost, čini se da će nas pandemija Corona virusa pratiti i u 2022. godini.

 Kao i prethodnih, i ove godine smo sproveli anketiranje podružnica austrijskih firmi u Bosni i Hercegovini kako bismo saznali više o njihovim ekonomskim procjenama i učincima pandemije. Rezultate ankete možete pronaći u glasniku.

Bilateralna trgovina se nakon prošlogodišnjeg pada razvija veoma pozitivno. Tako je Austrija u periodu od januara do septembra 2021. godine iz Bosne i Hercegovine uvezla robu u vrijednosti od EUR 541,59 mil., što predstavlja povećanje u odnosu na 2020. godinu za 22,4 %. U istom periodu je Bosna i Hercegovina uvezla austrijsku robu u vrijednosti od EUR 369,84 mil., odnosno 17,8 % više nego 2020. godine. To znači da je vrijednost iz 2019. premašena i da se za 2021. godinu može očekivati istorijski rekord.

 Uz stroge epidemiološke mjere i testiranje svih učesnika, ove godine smo uspjeli održati dvije manifestacije, i to u oktobru Austria Showcase na temu prerade metala u Sarajevu i u novembru našu tradicionalnu Privrednu misiju u Sarajevu i Banjoj Luci. Nažalost, naši networking događaji Austria Business Cercle još uvijek nisu bili mogući.

 Osim gore neavedenih tema, u glasniku ćete, kao i uvijek, pronaći informacije o poslovnim prilikama i publikacije.