Inhalt

Domeniul cercetare - dezvoltare

Standard Content Module
Austria ca centru de cercetare se găseşte la răscruce de drumuri. Cu o cotă alocată cercetării de 3,22% din PIB, Austria se situează peste media UE. Mai mult de 60 de clustere şi centre de promovare în fiecare domeniu asigură conexiunea optimă între ştiinţă şi industrie.
listen

Cercetarea austriacă are tradiţie

Austria are o tradiţie îndelungată, recunoscută la nivel mondial, în ceea ce priveşte activitatea de cercetare. Aţi ştiut că maşina de cusut a fost descoperită de un austriac pe nume Josef Madersperger? Sau că şurubul folosit în construţia de nave a fost inventat de Josef Ressel? Să nu uităm de asemenea că automobilului Porsche a fost inventat de Ferdinand Porsche, sau că descoperirea penicilinei a fost brevetată de firma tiroliană Biochemie Kundl. Şi în zilele noastre domeniul cercetării din Austria se bucură de mari realizări.

Mai multe şanse datorită cercetării

Federații și țări au investit ca. 5,9 miliarde euro în 2023 în C&D. La acestea se adaugă și investițiile din partea companiilor, de ca. 6,7 miliarde euro.

Modelul austriac de succes creează condiţii optime pentru companiile internaţionale precum BMW, Bosch, Infineon şi Novartis care îşi desfăşoară activitatea de cercetare în Austria. Cercetare la cel mai înalt nivel, inovaţii, clustere şi mari jucători internaţionali se asigură că ideile lor inspirate se materializează prin produse şi servicii conforme cu cerinţele pieţei.

Astfel în spatele sistemelor pentru siguranţa datelor stau tehnologii high tech de înaltă calitate "made în Austria". Cercetare pentru descoperirea de remedii împotriva cancerului, smart grides sau reţelele inteligente de electricitate ale viitorului completează domeniile tradiţionale puternice deja precum: construcţia de maşini, ingineria mecanică tehnologia mediului, materiale inovative sau prelucrarea metalelor, domenii ce se dovedesc a fi ofertante de tehnologie orientată la export.

Cele 47 centre de competenţă ale iniţiativei de promovare COMET (Competence Centers for Excellent Technologies) promovează cooperarea între industrie şi ştiinţă în ceea ce privesc tehnologiile de vârf.

Astfel cele mai mari concerne din domeniul farmaceutic se bazează pe know-how-ul Research Center Pharmaceutical Engineering (RCPE) pentru procese farmaceutice şi dezvoltare de produs.

În renumitul centru de competenţe pentru terapia cancerului Oncotyrol din Innsbruck, se implementează cele mai noi rezultate ale cercetării în genomică, proteomicie şi metabolism.

Centrul austriac pentru inovare în medicină şi tehnologie (ACMIT) , un centru de competenţe pentru dezvoltarea medicinii robotice situat în Wiener Neustadt dezvoltă noi perspective pentru chirurgia cu intervenţie minimă.

BEST - Bioenergy and Sustainable Technologies GmbH oferă prin intermediul celor mai mult de 20 de centre de cercetare, inovaţii de succes în obţinerea de energie prietenoasă cu mediul şi în biomasă.

Date interesante şi mai multe informaţii despre cercetare şi dezvoltare găsiţi pe site-ul ABA.