bosanski/srpski
Inhalt

ISTRAŽIVAČKI CENTAR BEČ DOBIVA MILIONSKU POTVRDU 

Boehringer Ingelheim proširuje svoj centar za istraživanje raka. To je kompliment za grad Beč koji slovi kao Life Science središte! Pored toga, nova zgrada će biti održiva i energetski učinkovita. 

© ADVANTAGE AUSTRIA
© ADVANTAGE AUSTRIA
listen

Lokacija u Beču je već sada globalno gledano najveće središte ovog farmaceutskog preduzeća. A sada se još i širi: dodatnih 6.300 kvadratnih metara korisničke površine, a tim će se povećati sa 450 na 600 uposlenika. Koncern će u ovu svrhu utrošiti 60 miliona eura. Dovršetak proširenja planiran je u 2024. godini.

Istraživački centar Beč koncentriše se na tri vrste raka: rak pluća, crijeva i gušterače. Istraživanja se vrše na razvoju lijekova, koji djeluju direktno na ćelije raka. Drugi istraživački princip je ojačanje imunološkog sistema protiv raka. Ovo preduzeće u Beču se bavi već temeljnim istraživanjem, primijenjenim istraživanjem, kliničkim istraživanjem i proizvodnjom.

Kad je riječ o gradnji stavlja se naglasak na održivost i energetsku učinkovitost. Na krovu i fasadi će se instalirati fotonaponsko postrojenje. Očekuje se ušteda CO2 od 40 do 45 tona godišnje, što odgovara potrošnji struje otprilike u 30 domaćinstava. Za sjenjenje zgrade koristit će se elektrokromno staklo. Ovo staklo se potpuno automatski zatamnjuje ovisno o sunčevim zrakama te ne ovisi o vremenu za razliku od vanjske zaštite od sunca. Potrebe za hlađenje mogu se smanjiti za 30%.