română
Inhalt

stare de urgenta

Starea de urgență din sănătate publică din Republica Moldova nu a mai fost prelungită dupa data de 15.04.2022!


Indepenent de aceasta a fost instituită începând cu data de 24.02.2022, starea de urgență în Republica Moldova datorită conflictului armat din Ucraina. Starea de urgență se prelungește în continuare, începând cu 01.12.2022.

listen

 SITUAȚIA GENERALĂ

  • SITUAȚIA LA GRANIȚELE ȚĂRII
  • MĂSURI DE PROTEJARE A POPULAȚIEI
  • MĂSURI DE STIMULARE A ECONOMIEI
  • SITUAȚIA ÎN SĂNĂTATE
  • TRANSNISTRIA ȘI GAGAUZIA
     

La data de 24.02.2022 Prim-Ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a anunțat instituirea stării de urgență în Republica Moldova, instituită datorită conflictului din Ucraina. Această stare de urgență a fost prelungită la data de 06.10.2022 pentru încă 60 zile

Restricțiile impuse de această stare de urgență pot fi vizualizate aici și ele fac referire printre altele la circulația pe calea aerului și terestră a cetățenilor ce intră în țară dinspre Ucraina; una dintre cele mai importante măsuri prevede închiderea spațiului aerian. 

Pe perioada stării de urgență declarată prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova este permisă fără restricții de ordin epidemiologic.

Austria a donat Republicii Moldova pe perioada pandemiei echipamente și dispozitive medicale, haine speciale pentru personalul medical și pacienți, 38 paturi spitalicești, șase rolatoare, un reflector lumină rece și două electrocoagulatoare, precum și un vehicul pentru deszăpezirea drumurilor - din partea primăriei din Viena. 

Patru Puncte de Trecere a Frontierei (PTF) din nordul țării și-au sistat astăzi activitatea. Potrivit Poliției de Frontieră, este vorba de: PTF Otaci, PTF Unguri, PTF Ocnița și PTF Grimăncăuți. Acestea și-au sistat activitatea întrucât autoritățile ucrainene nu permit intrarea sau ieșirea din Ucraina pe motivul alertelor aeriene.

SITUAȚIA GENERALĂ 

Starea de urgenta in sanatate publica a fost ridicata incepand cu data de 16.04.2022, odata cu ea fiind ridicate si toate restrictiile referitoare la COVID 19.

Prețul testelor PCR va scade de la 750 la 300 Lei moldovenești. Cetățenii care contribuie la sistemul național de sănătate pot beneficia de o testare gratuită PCR.

Certificatele de vaccinare COVID-19 pot fi obținute on-line, aici.  Republica Moldova va emite un certificat de vaccinare EU conform. Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 pot descărca, verifica certificatul de vaccinare în format electronic, aici

Certificatele covid pot fi descărcate și online de pe platforma https://certificate-covid.gov.md. 

Următoarele tipuri de seruri au primit acceptul pentru a fi utilizate în Republica Moldova: Moderna, Pfizer Biontech, AstraZeneca –UK, AstraZeneca – Sk Bio, AstraZeneca – SII, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, The Gamaleya National Center (Sputnik V), CanSinoBio.  

De la începutul conflictului din Ucraina, Republica Moldova a acordat asistență medicală de urgența la peste 1.300 refugiați, dintre care pentru mai mult de 400 a fost necesară spitalizarea - o situație fără precedent, care a împovărat foarte mult sistemul sanitar al țării. 

Agenția Națională de Medicamente și Dispozitive Medicale a aprobat introducerea pe piață și utilizarea antiviralelor Molnupiravir și Remdesivir.

Certificatele de vaccinare emise în România vor fi incluse în sistemul online de obținere a certificatului verde din Republica Moldova.


SITUAȚIA LA GRANIȚELE ȚĂRII   

Republica Moldova dă undă verde pentru reluarea zborurilor către Moscova, prin Air Moldova.

Se mențin în continuare restricții de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova în afara granițelor țării și, aici către alte state. 

SPRE AUSTRIA 

Condițiile de călătorie în Austria pentru cetățenii din Republica Moldova se pot vizualiza aici și aici.

Nou! Începând cu data de 01.08.2022 s-a emis o restricțioare pe teritoriul Austriei, privitoare la valabilitatea certificatului verde. Valabilitatea acestuia scade de la 365 la 270 zile. 


DIN AUSTRIA. RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA

Nu mai sunt restricții de intrare în Republica Moldova pe fondul pandemiei de Corona Virus. 

MĂSURI DE PROTEJARE A POPULAȚIEI  

Salariile cadrelor medicale din unitățile de profil vor fi majorate cu 57%.

Instituţiile medico-sanitare publice vor asigura acordarea asistenţei medicale tuturor persoanelor care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID19, indiferent de statutul acestora în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (asigurate/neasigurate).


MĂSURI DE STIMULARE A ECONOMIEI

Marea lor majoritate le-am prezentat în raportul stării de urgență (aici ). Suplimentar față de acestea mai adăugăm în cele ce urmează:

Legea nr. 62/2020 face referire la aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.


SITUAȚIA ÎN SĂNĂTATE  

Serviciul medical de urgență a fost dotat cu teste rapide pentru depistare Covid 19, iar personalul de urgență a fost instruit pentru a prelua această activitate.

Familiile personalului medical care a decedat în urma infectării cu COVID-19 va fi despagubită financiar.