Inhalt

CEA MAI MARE CONDUCTĂ DE ÎNCĂLZIRE  DIN EUROPA VA FI CONSTRUITĂ CU Țevi de proveniență AUSTRIAcă

WarmtelinQ leagă portul Rotterdam de Haga. Bucățile de țeavă finită pentru această conductă provin de la isoplus, Austria.

© Wegerer, isoplus
© Wegerer, isoplus
listen

Cea mai mare conductă de termoficare din Europa se construiește în prezent în Țările de Jos. ”WarmtelinQ” urmează să conducă căldura reziduală din portul Rotterdam către regiunea Zuid-Holland și să alimenteze aproximativ 120.000 de gospodării cu energie din această regiune.

Investitorul proiectului este compania de stat Gasunie. Cel mai mare furnizor olandez de gaze își redefiniște domeniul de activitate și optează pentru conducte de termoficare în locul celor de gaz.  ”WarmtelinQ” reprezintă un pas înainte spre neutralitatea climatică. Se preconizează astfel realizarea unei economi de 200.000 de tone de emisii de CO2 pe an.

Conductele pentru realizarea acestui proiect provin de la isoplus. Compania austriacă este un furnizor de top de sisteme de conducte izolate termic și își poate consolida această reputație prin implementarea acestui proiect. De exemplu, râul Nieuwe Maas trebuie traversat pe parcursul său, iar acest lucru impune cerințe speciale pentru izolarea țevilor.

În total va fi fabricată o lungime de 46 de kilometri de țeavă. Și în timpul transportului se reduce emisia de CO2, iar pentru acest proiect peste 300 de vagoane vor avea destinația, din Austria, la Rotterdam. Conducta de termoficare este apoi asamblată la fața locului, sudată, iar îmbinările sunt izolate și montate. 

În 2023 ”WarmtelinQ” este programată să intre în funcțiune. Datorită situației actuale, Gasunie construiește și terminalul plutitor de GNL din Eemshaven (Groningen). Acesta urmează să fie finalizat iarna viitoare pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Acolo sunt utilizate în prezent țevi pe care isoplus le-a furnizat deja pentru WarmetlinQ.