Inhalt

72 CEE-Unternehmen expandierten 2o21 nach Österreich

Rohlik, 7Security sau AbilityMatrix activează în Austria din 2021. Când s-au decis să se extindă în afara granițelor țării au fost sprijiniți de Agenția de Afaceri Austriacă (ABA). Sprijin au primit și alte 69 de companii din Europa Centrală și de Est.

listen

La sfârșitul anului 2020, retailerul online ceh de produse alimentare Rohlik și-a deschis filiala austriacă gurkerl.at. Retailerul are acum 650 de angajați în Viena, furnizează 40.000 de clienți și s-a extins și în Germania cu brandul Knuspr.de. 

Anul trecut, 72 de companii din Europa de Est și de Sud-Est s-au orientat către Austria. Pentru companiile din CEE, Austria reprezintă puntea de legătură cu regiunea DACH și, prin urmare, poarta de acces către 100 de milioane de consumatori. Dar companiile pot profita  și de poziția Austriei, ca hub pe piața internă europeană. „Austria a reprezentat locația perfectă pentru noi, deoarece atât antreprenorii din regiunea DACH cât și din regiunea ECE au întrevăzut această locație ca pe un avantaj”, explică Laci Kiszely, membru fondator al AbilityMatrix - o companie maghiară care desfășoară cercetări comportamentale pentru dezvoltarea și marketingul de produse. 

”Austria este o locație foarte atractivă, inovatoare și eficientă. Există aici o forță de muncă bine pregătită și centre de competență grozave, un sector tehnologic bine dezvoltat, cuplat cu o calitate înaltă a vieții”, explică Birgit Reiter-Braunwieser, director Europa Centrală și de Est la Agenția Austriacă de Afaceri (ABA). Pavel Kaminsky din Bulgaria a ales Viena pentru fondarea startup-ului său, 7Security. Tânăra companie oferă o varietate de certificări de securitate comercianților și furnizorilor de servicii de plată din Europa și ECE. „Austria este locația perfectă pentru noi, deoarece putem călători cu ușurință în toate zonele europene. Acum suntem mai aproape de clienții noștri și putem fi alături de ei în caz de nevoie. Un alt motiv al deciziei noastre l-a reprezentat sistemul austriac este foarte prietenos cu noile companii”, spune Pavel Kaminsky.

Al doilea cel mai bun an din istoria ABA. În 2021, INVEST in AUSTRIA a sprijinit un număr de 364 de companii în înființarea sau extinderea operațiunilor, companii care au investit 1,24 mrd. euro și au creat 3.403 locuri de muncă; 72 dintre aceste companii provin din Europa Centrală și de Est. Ele au investit 78,5 mil. euro și au creat 1.137 de noi locuri de muncă. Majoritatea companiilor proveneau din Ungaria vecină (17), urmată de Cehia (10) și Slovenia (8). 

Austria ca locație oferă numeroase avantaje pentru companii. „Agenția de afaceri din Austria, ABA Invest este cel mai potrivit contact pentru toate companiile favorabile expansiunii din Europa Centrală și de Est. Oferim suport individual și dedicat pentru toate întrebările legate de locație”, spune Birgit Reiter-Braunwieser.

Despre Austrian Business Agency (ABA)

În calitatea sa de agenție a Ministerului Federal pentru Afaceri Digitale și Economice (BMDW), Agenția Austriacă de Afaceri (ABA) face Austria atractivă pentru companiile internaționale, specialiștii și producătorii de film.

Contact: Austrian Business Agency (ABA): Franziska Bauer, T +43 1 588 58-462 / +43 676 898 590 62,  E f.bauer@aba.gv.at, W www.investinaustria.at.