Inhalt

Austria, o destinație de afaceri din ce în ce mai atractivă pentru țările din Europa centrală și de sud-est


listen

Austria, o locație sigură în perioada de criză 

În 2020 un sfert din cele 353 companii internaționale care și-au început afacerile în Austria și au consiliate de ABA Invest au provenit din Europa Centrală și de Sud-Est.

În pofida situație actuale marcată de criza Corona, 2020 a fost un an de succes pentru Agenția Națională Austriacă de Promovarea a Investițiilor Străine, ABA - Invest in Austria. ABA consiliează și sprijină firmele și start-up-urile internaționale, oferindu-le o serie de servicii gratuite în localizarea activităților lor sau în expansiunea lor în Austria. 

Din spațiul Europei Centrale și de Sud- Est numărul acestor firme a crescut semnificativ în ultimii ani. Fiecare a patra companie care a investit în Austria în 2020 a provenit din această regiune. 

Anul de criză a reprezentat pentru aceste firme cel mai potrivit moment pentru a se poziționa pe o piață atractivă și pentru a se adresa unor noi grupuri de clienți. 

”Rezultatele ne arată că și în perioada de criză, Austria este o destinație de afaceri atractivă. Multe firme tehnologice inovative și multe start-up-uri provin din Europa Centrală și de Sud-Est - un bun exemplu îl reprezintă firma din Cehia, Trask sau firma activă în tehnică medicală din Ungaria, Lookinmed. Austria este datorită poziției sale geografice centrale, o excelentă destinație de afaceri pentru aceste companii. Pentru multe firme provenite din afara granițelor țării, Austria reprezintă punctul de lansare către regiunea prosperă DACH - regiune care numără peste 100 mil. locuitori”, a menționat Birgit Reiter-Braunwieser, director în cadru ABA Invest pentru Europa Centrală și de Sud-Est și pentru start-up-urile din această zonă. 


Austria, o destinație de afaceri sigură în perioade de criză

Austria este preferată ca piață de expansiune în afara granițelor țării, de start-up-uri și de IMM-uri.  Piața austriacă este datorită puterii ridicate de cumpărare raportată la mărimea și calitatea ei, ușor de abordat. Totuși ea este comparabilă cu Germania - cel mai mare vecin al său - , din acest motiv ea fiind definită ca o piață de testare. Odată ce a înregistrat succes pe piața austriacă, orice firmă poate să își planifice expansiunea în regiunea DACH sau în Europa de Vest. Aceste avantaje sunt completate de alți factori favorabili, precum stabilitatea și siguranța, infrastructura de excepție și un foarte bun sistem de sprijin al investițiilor - ceea ce au definit Austria ca o destinație foarte interesantă de afaceri în perioadele de criză. 

Acest adevăr l-a subliniat și András Réti, fondator și CEO al start-up-ului din Ungaria, Lookinmed, care anul trecut a fondat o firmă și în Austria cu sprijinul ABA Invest: ”Austria oferă un mediu de afaceri, social și juridic cu totul special, preocupat foarte mult de C&D și inovație. Acești factori definesc Austria ca o destinație ideală pentru dezvoltarea sistemului nostru bazat pe camere video pentru digitalizarea unor proceduri din domeniul medical, utilizate în scopuri educative. ABA a sprijinit echipa noastră formată din chirurgi maghiari și din experți în producție media să inființeze în Austria Lookinmed Services GmbH”. 

Dintre cele 88 companii înregistrate în 2020, 14 provin din Rusia, 13 din Ungaria și Slovacia, 12 din Cehia și 10 din Slovenia.  

Contact:
ABA - Invest in Austria
Dna. Franziska Bauer
Public Relations
T +43 1 588 58-462 / +43 676 898 590 62
f.bauer@aba.gv.at
www.investinaustria.at