bosanski/srpski
Inhalt

Tranzit

Standard Content Module
Tranzitna trgovina sve više raste i dobiva na važnosti u smislu globalizacije svjetskog tržišta. Ovdje možete saznati više o kompetencijama autrijskih izvoznika.  
listen

Kroz iskustvo stvarano desetljećima austrijska trgovačka preduzeća posjeduju ogroman Know-how za područje svjetskog tržišta. Stoga ona mogu pružiti dragocjenu pomoć kod odvijanja poslova u oblasti uvoza i izvoza. Tranzitna trgovina, koja znači povezivanje dva tržišta preko nekog austrijskog preduzeća dobiva sve više na značaju.

Austrijska preduzeća se naročito odlikuju izuzetno dobrim poznavanjem tržišta srednje i istočne Evrope. Ali naravno austrijski izvoznici su prisutni na praktickno svim tržištima svijeta. Visoka fleksibilnost, koja se ogleda u tome da se roba isporuči na svakoj željenoj lokaciji kao i tome pripadajući know-how čine austrijska preduzeća u vanjskoj trgovini pouzdanim i cijenjenim patrnerima.

Upravo austrijska vanjska trgovina je stvarna priča o uspjehu. U 2006. godini se i u oblasti uvoza ali i izvoza sa visinom od 100 milijardi EUR u obje oblasti probijen je "zvučni zid". Svako treće radno mjesto u Austriji direktno ili indirektno zavisi od izvoza. Savezni gremij vanjske trgovine procjenjuje udio preduzeca u vanjskoj trgovini na 30% ukupnog uvoza. Udio trgovačkih preduzeća i u izvozu leži na 30%. Također se i u narednim godinama predviđa porast, čemu je dobrim dijelom doprinjela i tranzitna trgovina.

Po procjeni saveznog gremija vanjske trgovine visina udjela tranzitne trgovine u stvaranju vrijednosti za Austriju leži u omjeru od oko 3 milijarde EUR. Know-how austrijskih vanjsko-trgovinskih preduzeća je važan dio austrjskih izvoznih uspjeha u prethodnim godinama.

Jedan nepoznat i možda čak i težak put najbolje se prelazi sa iskusnim partnerom. Partnerstvo i saradnja sa nekim od austrijskih izvoznika pri obradi novih tržišta se u mnogim slučajevima pokazalo kao ekonomski najopravdanija alternativa direktnom vlastitom obradjivanju tržišta.

Saradnja sa austrijskim preduzećima u vanjskoj trgovini za nacionalne i internacionalne proizvođače nudi brojne prednosti:
 • Minimiziranje rizika pri uključenju na tržište i u obradi istog
 • Najpovoljnija primjena Know-how iskustva sticanog godinama
 • Premoštavanje udaljenosti i vremenskih razlika između tržišta
 • Poznavanje i primjena finansijskih strategija i logistike
Pronađite Vaše European Expert in Trade na www.foreign-trade.at.

Ova web-stranica nudi Vam:
 • Partnera za učinkovit izvoz i uvoz
 • Servis korištenja ekskluzivne baze podataka European Experts in Trade
 • Traženje poslovnog partnera
 • Traženje proizvoda
 • Traženje zemlje
 • Optimalan način da proizvode unutar EU prodate u Srednjoj ili Istočnoj Evropi, Aziji, Australiji ili u prekomorskim zemljama ili da sa pouzdanim partnerom povoljno uvozite
 • Niz informacija vezanih za vanjsku trgovinu

Bundesgremium des AußenhandelsWiedner Hauptstraße 63
1045 Wien
Österreich

+43 5 90 900 3561
+43 5 90 900 292
foreign-trade@wko.at
http://www.foreign-trade.at

listen
listen

Autor: Dr. Manfred Kandelhart
Izvor: Bundesgremium des Außenhandels