bosanski/srpski
Inhalt

Reklama i mediji

Standard Content Module
Reklama je važan instrument u obradi austrijskog tržišta. Pored štampe i radijskih medija vanjsko oglašavanje je već godinama važan sastavni dio austrijskog reklamnog tržišta.
listen

Najvažniji nosioci reklame za austrijsko tržište (mjereno po udjelu u troškovima reklame za 2020. godinu) su: 

Printani mediji43,0 %
Televizija27,6 %
Online16,4 %
Radio6,6 %


Vanjsko oglašavanje
Vanjsko oglašavanje je već godinama važan sastavni dio austrijskog reklamnog tržišta. Plakati se postavljaju na glavnim saobraćajnicama i jako frekventnim mjestima. 

Prezentacije proizvoda
Prezentacija proizvoda i uzoraka u maloprodaji predstavlja važnu ulogu. Ona se odvija u tržnim centrima, žaljezničkim stanicama, aerodromima i autobuskim stanicama.

Sponzoriranje sportskih i kulturnih manifestacija
Sportsko i kulturno sponzorstvo u Austriji je jako rasprostranjeno.

Direktni marketing
Direktni marketing ima rastući značaj. U ovoj oblasti posebno se mora obratiti pažnja na djelimična reklamna ograničenja, posebno kod telefonskog marketinga. Mailing liste za direktni marketing mogu se dobiti kod specijaliziranih ponuđača.

Austrijsko medijsko tržište obilježeno je relativno visokom koncentracijom. U oblastima radija i televizije su se u poslednje vrijeme pojavili i novi ponuđači.  

Ovdje možete pronaći podatke o oblasti djelovanja austrijskih medija:  
AG Media-Analysen
Ovdje možete pronaći podatke o pristupu online-ponudama:
Österreichische Webanalyse (ÖWA)

Printani mediji u Austriji 

Printani mediji vezano za privredu

Dnevne novineSedmični magaziniMjesečni magazini
Die PresseProfilGewinn
Der StandardTrend


Ostali printani mediji

Dnevni list sa najvećim tiražom je Neue Kronen Zeitungi on pokriva 27,2%. Potom slijede Heute, Kleine Zeitung Österreich i Kurier

Radio i televizija u Austriji

Sa privatizacijom radio sektora 1997. godine nastale su brojne radio stanice, koje konkuriraju javnom austrijskom radiju ORF. ORF emituje šest nacionalna TV kanala. Tek 2003. se i austrijska televizija otvorila privatnim ponuđačima. 

Prilični velik udio na tržištu imaju i strane javne i privatne strane TV stanice, čiji je prijem putem kabla i satelita široko rasprostranjen. Gledaoci mogu birati među širokom ponudom stranih, posebno njemačkih kanala. 

Izvor: ORF/ Media Research (in German)
Tržišni udjeli vodećih TV-stanica (2021)
ORF2 22,1 %
ORFeins 10,2 %
ZDF 3,9 %
ServusTV 3,7 %
VOX 3,2 %
RTL 3,1 %
PULS 4 3,1 %
ARD 3,0 %
ATV 3,0 %
PRO7 2,7 %
SAT.1 2,7 %


Austrijanke i Austrijanci na internetu 

U 2021. godini 93%  austrijskog stanovništva koristilo je internet. 2021 Online-Shopping se koristi od strane od prilike 63% korisnika.

99,6% austrijskih preduzeća koristi internet. Pri tome se putem interneta naročito razvijaju bankarske i finansijske usluge. Rastuću važnost dobiva i kupovina preko interneta, kao i online marketing ili prodaja vlastitih proizvoda. 

listen
Content Navigation

Osveženo: : 13. June 2022