Inhalt

Sfaturi şi informaţii utile

Standard Content Module
Intenţia de a muncii în Austria ridică numeroase probleme ce depăşesc sfera muncii și se referă la găsirea unei locuinţe, sistemul de sănătate, securitatea socială şi alte aspecte. În paginile următoare găsiţi instrucţiuni, contacte şi linkuri care au rolul de a vă ajuta în aflarea răspunsurilor la aceste întrebări importante.
listen

Sănătatea

Asistenţa medicală în Austria este excelent asigurată. Sistemul de sănătate austriac este unul dintre cele mai bune din lume.

Aici găsiţi o prezentare generală a asigurării de sănătate austriece inclusiv a asigurării obligatorii, a coasigurării membrilor familiei şi a serviciilor medicale din Austria. Asigurarea socială austriacă vă oferă informaţii detaliate privind tratamentele medicale şi prestaţiile şi serviciile caselor de sănătate.

Piaţa muncii

Care este situaţia pieţei muncii în Austria şi care sunt salariile? Care sunt cele mai accesibile forme de muncă, ce drepturi şi obligaţii au lucrătorii şi ce se înţelege prin parteneriatul social? Aici găsiţi informaţii despre piaţa muncii, dreptul muncii, formele de angajare, salarii sau concediu.

Site-ul EURESal portalului european pentru mobilitate profesională vă informează cu privire la publicarea locurilor de muncă vacante în întreaga Uniune Europeană. Găsiţi o listă cu agenţii de recrutare a forţei de muncă şi portaluri de locuri de muncă din Austria pe site-ul serviciului public de ocupare a forţei de muncă AMS, respectiv al ghişeului unic al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Austria (disponibile numai în limba germană).

Limba străină – Învaţă germana

Site-ul în mai multe limbi străine sprachportal.integrationsfonds.atvă oferă nenumărate posibilităţi de a înveţa germana online sau de a vă îmbunătăţi cunoştinţele deja dobândite. Cursurile şi exerciţiile vă sunt gratuit puse la dispoziţie. Pe de altă parte aici puteţi găsi datele de contact ale tuturor instituţiilor care oferă cursuri de limba germană din Austria şi din alte ţări la nivel mondial.

Educaţia şi formarea

Austria are un sistem de învăţământ recunoscut la nivel mondial, care se distinge prin legătura strânsă dintre economie şi învăţământ. Pe lângă oferta sistemului de învăţământ austriac clasic există şi o serie de şcoli internaţionale cu predare în alte limbi.

Recunoaşterea formărilor şi calificărilor profesionale

Recunoaşterea calificărilor sau formărilor profesionale precum și diplomele de studii obţinute în străinătate vă pot îmbunătăţi şansele profesionale. Pe http://www.berufsanerkennung.at/en puteţi afla în câţiva paşi, unde vă puteți adresa pentru recunoaşterea calificării/formării profesionale.

ENIC NARIC AUSTRIA este ghişeul unic şi locul unde vă puteți adresa oficial pentru toate problemele legate de recunoaşterea transfrontalieră în domeniul învăţământului superior, fiind responsabil cu recunoaşterea internaţională a diplomelor şi titlurilor academice.

Impozitele

Toate veniturile din străinătate ale persoanelor fizice cu domiciliul sau reşedinţa obişnuită în Austria fac obiectulimpozitului pe venituri austriac.

Ministerul federal de finanţe informează publicul în detaliu în ceea ce priveşte sistemul de impozitare austriac în general şi impozitarea lucrătorilor în special. Ar putea fi relevantă pentru dvs. şi actuala convenţie pentru evitarea dublei impozitări!

Locuinţele

Cât de scumpe sunt locuinţele în Austria şi cum pot găsi o locuinţă? În comparaţie cu alte ţări, Austria se caracterizează printr-un bun raport între costuri şi beneficii. Aici găsiţi informaţii şi linkuri suplimentare privind căutarea unei locuinţe, chiria şi obligaţiile de înregistrare.

Procedurile administrative din Austria  oesterreich.gv.at , o platformă internet a autorităţilor austriece vă oferă suport în ceea ce priveşte procedurile administrative din Austria.

Expat Center ajută angajații străini şi membrii familiilor acestora în faza de pregătire şi după sosirea în Austria cu informaţii generale, date de contact ale autorităţilor, precum şi consultanţă individuală referitoare la viaţa şi munca în Austria. Ele oferă deseori şi posibilităţi de integrare în reţeaua comunităţii internaţionale.

Expat Center Viena

Expat Center serveşte drept prim ghişeu pentru personalul-cheie internaţional precum managerii, antreprenorii, cercetătorii, oamenii de ştiinţă şi diplomaţi. Expaţii şi membrii familiilor acestora primesc aici în mod gratuit şi după principiul ghişeului unic, informaţii generale şi sfaturi individualizate în toate problemele legate de traiul cotidian. Centrul organizează ateliere şi evenimente în cadrul cărora sunteţi asistaţi în cadrul primilor paşi în „noua casă”. Un alt aspect important îl constituie socializarea cu populaţia vieneză şi cu comunitatea expaţilor.

CINT Club International - Center of excellence and service for expatriates and their families

CINT ajută expaţii firmelor membre ale CINT din Steiermark în toate etapele „instalării”. Personalul de specialitate şi personalul-cheie al firmelor membre beneficiază de serviciile CINT în domeniile lingvistică, locuinţe, sănătate, educaţie, administraţie, socializare, timp liber şi cultură.

Welcome2Upper Austria Service Centre - o instituţie a OÖ. Technologie- und Marketinggesellschaft (Societatea tehnologică şi de marketing)

Welcome2Upper Austria Service Center vine în ajutorul angajaților străini şi ai familiilor acestora din Austria Superioară cu sfaturi individualizate şi personalizate în ceea ce priveşte permisele de muncă, şcoala, acomodarea la locul de muncă (achiziţionarea unei case, sistemul bancar, cunoştinţe lingvistice etc.). Service Center organizează ateliere, evenimente şi reuniuni regulate ale expaţilor şi oferă consultanţă interculturală.

Carinthian International Club (CIC)

Carinthian International Club ajută angajaţii străini din industrie şi din instituţiile de învăţământ cu informaţii și legături utile ce privesc mutarea în Kärnten. Serviciile includ pachete Info-Welcome în mai multe limbi, organizarea de întâlniri pentru socializare, stabilirea de contacte cu alţi expaţi, organizarea de activităţi în timpul liber şi Laguage Swaps, precum și învăţarea limbii germane cu ajutorul persoanelor stabilite în regiune.

listen
Content Navigation