Inhalt

Vânzare şi transport 

Standard Content Module
Pentru vânzările Dumneavoastră în Austria vă stau la dispoziţie o sumedenie de sisteme de vânzare de la comerţul tradiţional cu marfă importată până la industria importatoare. Pentru transport există o infrastructură excelentă.
listen

Pentru importul de mărfuri în Austria vă stau la dispoziţie:

 • comerţul tradiţional cu mărfuri importate
 • comerţul en gros
 • comerţul en detail cu marfă importată direct
 • achiziţii comune ale organizaţiilor
 • industria, care importă direct
 • filiale proprii
 • distribuţia prin agent comercial

Vânzări prin intermediul importatorilor en gros

Vânzările prin intermediul importatorilor de marfă en gros reprezintă metoda cea mai obişnuită pentru importul de mărfuri în Austria. Mulţi dintre aceşti comercianţi sunt activi şi în privinţa exporturilor.Unii importatori introduc mărfuri din întreaga lume. Alţii sunt specializaţi pe anumite regiuni sau ţări.

Importul de mărfuri prin detailist, industrii şi producători

Conform codului comercial austriac şi comercianţii en detail au dreptul sa importe mărfuri. Marile lanţuri comerciale, firmele cu vânzare la distanţă şi magazinele cu departamente sunt importatori importanţi în special din ţări de peste ocean. Şi unele ramuri industriale şi producători mai mici sunt activi atât ca şi comercianţi, cât şi ca importatori.

Importurile de peste ocean

Importurile de peste ocean nu au loc de obicei direct, din cauza pieţei relativ mici şi a cantităţii reduse de marfă solicitată, ci prin intermediul unui importator din altă ţară europeană, cel mai adesea din Germania.

Căutarea unui reprezentant

Căutaţi un reprezentant/agent comercial în Austria? Pe pagina web a Asociaţiei federale a agenţilor comerciali vă stă la dispoziţie o bancă de date online. Puteţi să faceţi o selecţie după branşă sau să postaţi un anunţ on-line. Şi mai mult decât atât aveţi posibilitatea înserării unui anunţ gratuit în magazinul trimestrial “CONTACT” care este transmis tuturor agenţilor comerciali din Austria. Vă rugăm să vă adresaţi la: 

Asociaţia federală a agenţilor comerciali - Bundesgremium der HandelsagentenWiedner Hauptstraße 63
1045 Vienna
Austria

+43 5 90900 3200
+43 5 90900 287
handel5@wko.at
http://www.commercial-agent.at/

Legea reprezentării

Doriţi să colaboraţi cu un reprezentant independent? Premisele în acest sens sunt bune, deoarece colaborarea cu agenţii comerciali este foarte răspândită în Austria. Legea austriacă privind agenţii comerciali a preluat reglementările UE din acest domeniu.

Baza legală - contractul de reprezentare

Colaborarea cu un reprezentant ar trebui stabilită în cadrul unui contract de reprezentare. În acest contract trebuie să stabiliţi exact drepturile şi obligaţiile firmei şi ale reprezentantului. În legea austriacă privind agentul comercial sunt reglementate cerinţele minime ale unui agent cum ar fi de exemplu demisia şi pretenţiile materiale în cazul unei demisii.

După încheierea unei colaborări de afaceri agentul comercial poate în principiu să preia reprezentarea unei firme concurente. Acest drept nu poate fi îngrădit.

Contractele de reprezentare au de obicei o durată între un an şi cinci ani. O demisie este condiţionată de termene. În cazuri extraordinare cum ar fi apariţia lipsei de încredere, înşelăciunea sau rezilierea contractului este posibilă şi o demisie fără preaviz.

Pe pagina de web a Asociaţiei federale a agenţilor comerciali (Bundesgremium für Handelsagenten)găsiţi un model de contract pentru agenţi comerciali (Mustervertrag)precum şi informaţii despre legislaţia UE şi cea austriacă privind agenţii comerciali.

Datorită poziţiei sale centrale Austria este o ţară importantă de tranzit. În tranzit şi în transportul naţional transportul cu camionul deţine primul loc. Circa 30% din volumul de mărfuri se transportă pe şine. Acest volum se află considerabil peste media UE.

Transportul rutier de mărfuri

Austria deţine o reţea de drumuri bine pusă la punct cu o lungime de peste 125.000 km. Autostrăzile şi şoselele rapide însumează 2.200 km.

Vă atragem atenţia că:

 • pentru camioane cu excepţia transportului de mărfuri perisabile se interzice transportul pe timp de noapte şi la sfârşit de săptămână.
 • pentru toate vehiculele peste 3,5 t se datorează o taxă de drum calculată funcţie de km parcurşi.
 • limita de viteză pentru camioane de peste 3,5 t este în localităţi de 50 km/h, pe şosele de 70 km/h şi pe autostradă de 80 km/h.
 • Austria este membră a Convenţiei TIR(Carnet TIR) şi a convenţiei internaţionale privind importul temporar de mărfuri în baza carnetului ATA.

Transportul pe şine

Austria deţine o reţea de şine cu o lungime de ca. 5.600 km. Cei mai mari furnizori de transport de marfă pe şine sunt Căile ferate austriece S.A. cât şi Rail Cargo Austria S.A..

Transportul mărfurilor cu vaporul

Austria este o ţară fără ieşire la mare iar transportul fluvial se concentrează pe calea cea mai importantă de apă, Dunărea. Canalul Rhein-Main-Dunăre face posibil transportul mărfurilor cu vaporul de la Marea Nordului până la Marea Neagră.

Adresele de contact ale companiilor de transport naval le găsiţi pe Website-ul: Ship Austria.

Transportul pe calea aerului

Pe calea aerului se transportă doar circa 0,3% (la nivelul anului 2012) din volumul de mărfuri. Aeroporturile asigură toate facilităţile pentru manipularea mărfurilor transportate pe calea aerului.

listen