Inhalt

Publicitate şi mass media

Standard Content Module
Publicitatea reprezintă un instrument important atunci când este vorba despre prelucrarea pieţei austriece. Pe lângă presa tipărită şi transmisiile radio publicitatea out door reprezintă de ani de zile o componentă importantă  a pieţei de publicitate austriece.
listen

Cei mai importanţi agenţi de publicitate (clasificaţi în raport cu cota de cheltuieli pentru publicitate în anul 2020) de pe piaţa austriacă sunt: 

presa tipărită 43,0 %
televiziunea27,6 %
online16,4 %
radioul6,6 %


În plus sunt importante: 

Publicitatea outdoor
Publicitatea outdoor reprezintă de ani de zile o componentă importantă a pieţei austriece de publicitate. Panourile sunt plasate pe suprafeţe publicitare pe principalele rute de transport şi în locuri intens frecventate.

Prezentări de mărfuri
În comerţul en detail vânzările sunt susţinute prin prezentări de mărfuri şi mostre, care joacă un rol important. Prezentarea mărfurilor se face în vitrine ale magazinelor, dar şi în gări, aeroporturi şi staţii.

Sponsorizări pentru manifestări sportive şi culturale
În Austria este puternic răspândită şi sponsorizarea pentru manifestări sportive şi culturale.

Marketingul dirtect
O importanţă crescândă o are marketingul direct. De remarcat sunt în acest domeniu, în special în cazul marketingului prin telefon, unele restricţii de publicitate. Liste de mailing pentru mailingul direct pot fi obţinute de la ofertanţi specializaţi. 

Mass media austriacă se caracterizează printr-o concentrare relativ mare. În domeniul radioului şi al televiziunii au apărut însă în ultimul timp câţiva furnizori noi.

Aici găsiţi date despre segmentele de piaţă deţinute de mass media austriacă: 
Analize media S.A.
Aici găsiţi date despre accesările ofertelor online:
Analize web austriece (ÖWA)

Mass media tipărită din Austria

Mass media tipărită pe teme economice

CotidieneReviste săptămânaleReviste lunare
Die PresseProfilGewinn
Der StandardTrend


Alte tipuri de mass media tipărită

Cotidianul cu tirajul cel mai mare este Neue Kronen Zeitung cu un segment de piaţă de 23,3%. Urmează Heute, Kleine Zeitung , Österreich, şi Kurier

Radioul şi televiziunea în Austria

Odată cu privatizarea sectorului radio din anul 1997 au apărut o sumedenie de emiţători radio particulari, care concurează cu staţiile de transmisie ale Radioului public austriac (ORF). ORF transmite pe şase canale naţionale TV. De abia în anul 2003 televiziunea terestră a devenit accesibilă şi pentru furnizori privaţi.

Un aport important pe piaţă îl ocupă şi staţiile TV străine, publice şi particulare, care sunt recepţionate pe scară largă în Austria prin cablu şi satelit. Telespectatorii pot să aleagă dintr-o varietate de oferte ale canalelor străine, cu precădere germane.

Sursa:  ORF/mediaresearch
Cota de piaţă a celor mai importante televiziuni (2021)
ORF2   22,1 %
ORFeins 10,2 %
ZDF 3,9 %
ServusTV 3,7 %
VOX 3,2 %
RTL 3,1 %
PULS4 3,1 %
ARD 3,0 %
ATV 3,0 %
PRO7 2,7 %
SAT.1 2,7 %


Austriece şi austrieci în internet 

93% din populaţia austriacă a utilizat în anul 2021 internetul.  Online-Shopping este utilizat de circa 63%  din utilizatori (2021).

99,6%  din întreprinderile austriece utilizează internetul. Se derulează pe internet cu precădere servicii bancare şi financiare. O importanţă crescândă o are şi efectuarea cumpărăturilor prin internet şi vânzarea online precum şi vânzarea produselor proprii.

listen

Ultima actualizare : 13.06.2022