bosanski/srpski
Inhalt

Savjeti i korisne informacije

Standard Content Module
Razmišljanja oko rada u Austriji povezana su sa brojnim drugim pitanjima koja daleko prelaze temu posla i obuhvaćaju područja kao što su stanovanje, zdravlje, socijalna sigurnost i drugo. Na sljedećim stranicama pronaći ćete korisna uputstva, kontakte i poveznice koje će Vam pomoći da pronađete odgovore na ta važna pitanja.
listen

Zdravlje

Medicinska skrb u Austriji je izvanredna. Austrijski zdravstveni sistem spada među najbolje u svijetu. Ovdje možete vidjeti pregled zdravstvenog osiguranja u Austriji, uključujući obavezno osiguranje, suosiguranje članova porodice i usluge u okviru medicinske skrbi u Austriji.Austrijsko socijalno osiguranje daje detaljne informacije o zaštiti zdravlja, skrbi i uslugama Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Tržište rada

Kakvo je stanje na tržištu rada u Austriji i kolike su plate? Koji su najčešći oblici rada, koja prava i obaveze ima posloprimac i što se podrazumijeva pod socijalnim partnerstvom.

Ovdje možete pronaći informacije o tržištu rada, radnom pravu, oblicima zaposlenja, platama ili godišnjem odmoru.

Web stranica EURES evropskog portala za mobilnost radne snage obavještava o konkursima za radna mjesta u cijeloj Evropskoj Uniji. Spisak posrednika poslova i portala s oglasima za radna mjesta u Austriji možete pronaći na internetskoj stranici Zavoda za zapošljavanje (AMS), glavnoj adresi za osobe koje traže posao u Austriji (dostupno samo na njemačkom jeziku).

Jezik – učiti njemački

Multijezički internet portal sprachportal.integrationsfonds.atnudi mnoge mogućnosti za online učenje njemačkog jezika za početnike ili poboljšanje već stečenih znanja. Materijali za učenje i vježbanje su dostupni bez ikakve naknade. Na stranici ćete pronaći i kontakte za sve certificirane ponuđače kurseva njemačkog jezika u Austriji, a i širom svijeta.

Školovanje i usavršavanje

Austrija ima svjetski priznati obrazovni sistem, prepoznatljiv po tijesnoj saradnji između ekonomije i obrazovanja. Osim ponude klasičnog austrijskog obrazovnog sistema, postoji i niz međunarodnih škola koje nude nastavu na drugim jezicima.

Priznavanje izobrazbe i stručne kvalifikacije

Službeno priznanje stručne kvalifikacije ili obrazovanja stečenog u inostranstvu kao što su školske svjedodžbe ili diplome može poboljšati Vaše poslovne šanse. Na internet stranici http://www.berufsanerkennung.at/rs u samo nekoliko koraka možete pronaći relevantno kontaktno mjesto za nostrifikaciju stručne kvalifikacije / izobrazbe´.

ENIC NARIC AUSTRIA je službena i glavna adresa za sva pitanja međunarodne nostrifikacije u području visokoškolskog obrazovanja, nadležna za međunarodno priznavanje akademskih obrazovanja i titula.

Porez

Fizičke osobe sa prebivalištem ili boravištem u Austriji sa svim svojim prihodima stečenim u inostranstvu podliježuaustrijskom porezu na dohodak.

Savezno ministarstvo financija daje detaljne informacije o austrijskom poreznom sistemu generalno kao i o oporezivanju posloprimaca. I postojeći sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja mogli bi biti za Vas važni!

Stanovanje

Koliko košta stanovanje u Austriji i kako mogu pronaći stan? U međunarodnoj usporedbi Austrija se može pohvaliti dobrim omjerom cijene i kvalitete. Ovdje ćete pronaći informacije i poveznice u vezi sa traženjem stana, najmom, vlasništvom i obavezama prijave.

Upravna tijela u Austriji

oesterreich.gv.at, internet platforma austrijskih upravnih tijela, pomoći će Vam u rješavanju Vaših obveza prema upravnim tijelima.

Expat Center pomaže stranim posloprimcima i članovima njihovih porodica u fazi pripreme i nakon dolaska u Austriju, prije svega davanjem osnovnih informacija, kontakata sa upravnim tijelima te individualnim savjetovanjem o pitanjima života i rada u Austriji. Često organizuje i mogućnost umrežavanja sa međunarodnom zajednicom.

Expat Center Vienna

Expat Center predstavlja prvu adresu na koju se mogu obratiti ključni stručnjaci iz inostranstva kao što su menadžeri, preduzetnici, naučnici i diplomati. Doseljenici i članovi njihovih porodica ovdje po principu „One-Stop-Shop" besplatno dobivaju osnovne informacije i individualno savjetovanje o svim pitanjima svakodnevnog života. Centar organizuje radionice i razna druga događanja koja olakšavaju prve korake u novom domu. Druga težišna djelatnost je umrežavanje sa bečkim stanovništvom i samom zajednicom doseljenika.

CINT Club International - Center of excellence and service for expatriates and their families

CINT pomaže doseljenicima koji rade u preduzećima koja su član organizacije CINT u Štajerskoj u različitim fazama „dolaska“. Stručnjaci i ključna radna snaga koja je zaposlena u firmama koje su članice organizacije dobivaju od CINT-a usluge u području jezika, stanovanja, zdravlja, obrazovanja, administracije, socijalnog umrežavanja, slobodnog vremena i kulture.

Welcome2Upper Austria Service Center – ustanova društva OÖ. Technologie- und Marketinggesellschaft

Welcome2Upper Austria Service Center pomaže međunarodnim stručnjacima i članovima njihovih porodica u Gornjoj Austriji individualnim savjetovanjem po pitanjima dozvola za boravak i zapošljavanja, školstva, nastanjivanja (kupnja kuće, bankarski poslovi, poznavanje jezika, itd.). Service Center organizuje radionice, događanja i redovne susrete/druženja doseljenika, a nudi i interkulturno savjetovanje.

Carinthian International Club (CIC)

Klub Carinthian International Club pomaže kvalifikovanoj radnoj snazi iz inostranstva zaposlenoj u industriji i obrazovnim institucijama informacijama, servisnim uslugama i aktivnom mrežom po svim pitanjima doseljenja u Korušku. Usluge obuhvaćaju višejezične informativne materijale, druženja sa mogućnošću ostvarivanja kontakata sa ostalim doseljenicima, aktivnosti u slobodno vrijeme i tzv. Language Swap, tj. učenje njemačkog jezika u razmjeni sa lokalnim stanovništvom.

listen