Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Wat hebben de motor van een BMW en de ster van een Mercedes gemeenschappelijk? Beide komen uit Oostenrijk. In Oostenrijk worden namelijk alle onderdelen geproduceerd die voor een auto noodzakelijk zijn. En zelfs hele voertuigen zoals bijv. de terreinwagen met de ster. De internationale autobranche wordt gekenmerkt door een intensief netwerk van afzonderlijke ondernemingen. Oostenrijk speelt daarbij als toeleverancier van auto-onderdelen en technologieën een belangrijke rol.
listen

Deskundigen met internationale netwerken

De Oostenrijkse automobielindustrie biedt haar internationale klanten diensten aan op allerlei vlakken, of het nu gaat om de carrosseriebouw, elektrotechniek en elektronica, motoren of dienstverlening. Op twee locaties in Oostenrijk hebben zich automotiveclusters gevormd, waar bedrijven gemakkelijk kunnen samenwerken en innovaties ten behoeve van nieuwe producten en productieprocessen worden gestimuleerd. De meer dan 700 Oostenrijkse ondernemingen in de automobielindustrie en hun toeleveranciers zorgen voor de goede reputatie van deze Oostenrijkse sector.

De automobielindustrie kent in Midden- en Oost-Europa al jaren een aanzienlijke opleving. Oostenrijk ligt in het hart van de regio en is optimaal in de productieketen geïntegreerd. De Oostenrijkse automobielindustrie is het nauwst met Duitsland verbonden. Bijna de helft van alle Oostenrijkse export gaat naar het noordelijke buurland. Bovendien hebben veel Duitse autofabrikanten productievestigingen in Oostenrijk of nauwe relaties met Oostenrijkse leveranciers.

Innovatiekracht

In de afgelopen 25 jaar is er 7,8 miljard euro in de ontwikkeling van de Oostenrijkse auto-industrie geïnvesteerd. Per arbeidsplaats wordt jaarlijks bijna 20.000 euro aan research besteed. Door deze initiatieven kunnen nieuwe technologieën en concepten snel worden geïmplementeerd. Kwaliteit, veiligheid en milieubewustzijn staan daarbij voorop.

De Oostenrijkse automobielindustrie beschikt over wereldwijd toonaangevende competentie op het gebied van motoren en vierwielaandrijving en is gespecialiseerd in engineering en prototypebouw. Oostenrijkse bedrijven ontwikkelen en produceren complexe elementen, van vierwielaandrijvingen en verbrandingsmotoren tot cilinders of specifieke componenten. Ondernemingen in Oostenrijk geven nu al vorm aan de mondiale mobiliteit van de toekomst, bijvoorbeeld door bijzonder krachtige accu’s voor elektrische auto’s te leveren.

Duurzame mobiliteit

De grootste veranderingen in de automobielindustrie zullen zich naar verwachting vooral in de milieu- en energiesector voordoen. Als gevolg van toenemende milieuregelgeving wereldwijd en hoge kosten voor milieuvervuiling zetten Oostenrijkse autofabrikanten vooral in op uitstootbeperkende en energie-efficiënte producten. Dit wordt technisch bereikt met nieuwe aandrijfsystemen en een lichtere constructie van de voertuigen.

De Oostenrijkse automobielindustrie is bijzonder sterk in “Clean Mobility”. In de categorieën “Eco Powertrains”, ”Eco Materials” en “Eco Design and Smart Production” worden energiebesparende oplossingen ontwikkeld voor alle aspecten van duurzaamheid. In de markt voor “groene auto’s” zullen elektrische voertuigen met een grote actieradius en plug-inhybridevoertuigen het succesvolst zijn. Motorfabrikanten onderzoeken elektrische en hybride motoren en werken aan aandrijfmodellen op basis van aardgas en lpg.

Op het gebied van grondstofefficiënte en energiebesparende lichtgewichtconstructies behoort Oostenrijk tot de Europese leiders, met name dankzij deskundigheid op het gebied van uiteenlopende materialen. Opper-Oostenrijk bekleedt de negentiende plaats onder 50 Europese topregio’s in lichtgewichtbouw. En de derde plaats op het gebied van metaalcomposieten. Of het nu gaat om staal, lichte metalen, kunststoffen, hout of composieten: Oostenrijkse producten zijn toekomstbestendig. Naast de technische universiteiten, die topprestaties voor de automobielindustrie leveren, zijn er meer dan 50 niet-universitaire onderzoeksinstellingen en instituten die in Oostenrijk als partner met bedrijven samenwerken.

Oostenrijk biedt toptechnologie aan gebruikers over de hele wereld als het gaat om zelfsturende voertuigen. Een Weense onderneming heeft een revolutionair, schaalbaar en beveiligd ECU-platform ontwikkeld, dat wereldwijd door voertuigfabrikanten en leveranciers kan worden gebruikt. Het platform combineert een flexibel en eenvoudig aan de wensen van de klant aan te passen architectuur- en veiligheidssysteem en levert een belangrijke bijdrage aan duurzame en veilige mobiliteit in de toekomst.

listen