Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
In 1951 werd in de Oostenrijkse deelstaat Tirol medische geschiedenis geschreven. Daar ontdekten en produceerden onderzoekers de eerste zuurbestendige penicilline. Vandaag de dag rollen jaarlijks ongeveer 190 miljoen geneesmiddelenpakketten van de band en is deze pionier een van de grootste antibioticaproducenten ter wereld. Oostenrijkse biotechnologische bedrijven behoren tot de internationale koplopers in de ontwikkeling van vaccins en van nieuwe actieve farmaceutische ingrediënten tegen levensbedreigende aandoeningen. Het onderzoeksquotum van deze sector bedraagt 21%. 
listen

Biotechnologie is een van de “sleuteltechnologieën” en wereldwijd een van de grootste groeisectoren. Ook in Oostenrijk investeren bedrijven in projecten die hen aantrekkelijk maken voor de biotechnologische sector.

Deze Oostenrijkse bedrijven richten zich vooral op rode biotechnologie, dat wil zeggen medische en farmaceutische toepassingen, en op farmaceutisch werkzame bestanddelen, diagnostica en nieuwe therapieën. Ook op het gebied van witte biotechnologie zijn Oostenrijkse bedrijven vertegenwoordigd met producten als enzymen en levensmiddelenadditieven.

Oostenrijk bekleedt een centrale plaats in de Europese biowetenschappen en wordt internationaal erkend als een belangrijke bron voor geneesmiddelen, producten, technologieën en diensten. De biowetenschappelijke sector is er zeer divers en omvat kleine en grote bedrijven, plus een aantal multinationals die hun hoofdkantoor of productielocaties in Oostenrijk hebben.

De meest indrukwekkende factor op het gebied van de biowetenschappen in Oostenrijk is de nauwe samenwerking tussen fabrikanten, leveranciers en dienstverleners, die zich allemaal in een relatief klein gebied hebben gevestigd, waardoor de resultaten werkelijk “Made in Austria” zijn.

Succesfactoren

Essentiële factoren voor de biowetenschappen in Oostenrijk zijn de uitmuntende beroepsbevolking; het befaamde, hoogwaardige onderwijssysteem; de topstatus van de Oostenrijkse onderzoeksinstellingen en de uitstekende infrastructuur. Er zijn overal in Oostenrijk wetenschapsparken, starterscentra en initiatieven voor technologieoverdracht te vinden. Deze hebben de sector doen groeien en hebben een groot aantal gevestigde multinationals aangetrokken.

Hoogwaardig onderzoek aan Oostenrijkse universiteiten is de belangrijkste bron van technologieoverdracht voor jonge bedrijven, die steeds talrijker worden in de Oostenrijkse biotechnologie. De uitstekende infrastructuur en de nabijheid van de groeimarkten in het oosten bieden de beste voorwaarden voor biotechbedrijven in Oostenrijk. De wetenschappelijke activiteiten zijn geconcentreerd in Wenen en hier zijn ook de start-ups en de oudere bedrijven in de biotechnologische sector gevestigd. Samen met universiteiten en onderzoeksinstellingen kan het bestaande potentieel op het gebied van biowetenschappen ten volle worden benut.

Sterke punten voor de toekomst

De sterke punten van Oostenrijk liggen vooral in het onderzoek naar nieuwe vaccins en geneesmiddelen voor de behandeling van tot nu toe ongeneeslijke ziekten en in de strijd tegen nieuwe ziekteverwekkers en dodelijke infecties.

Oostenrijkse bedrijven doen onderzoek op het gebied van bekende welvaartsziekten, zoals diabetes en kanker, en ontwikkelen geneesmiddelen die recht doen aan de demografische veranderingen.

Het denken in de moderne gezondheidszorg kantelt. De focus zal in de toekomst liggen op gepersonaliseerde geneeskunde, waarbij patiënten doelgericht worden behandeld, waardoor de uitgaven voor gezondheid en behandeling worden verlaagd.

Exemplarische ontwikkelingen

Een Weens bedrijf heeft een immunotherapie op basis van een antilichaam ontwikkeld, die als weesgeneesmiddel dient voor de behandeling van pediatrisch neuroblastoom. De therapie werd ontwikkeld in samenwerking met een academisch netwerk, waarin ook het Weense onderzoeksinstituut St. Anna Kinderkrebsforschung actief is.

Een Oostenrijks biotechbedrijf levert innovatieve vaccins op maat voor de therapeutische behandeling van chronische ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, arteriosclerose, hoge bloeddruk en diabetes.

Sinds 1909 zijn Oostenrijkse kooltabletten wereldwijd bekend onder de merknaam “Eucarbon”. Naast de continue verdere ontwikkeling en verbetering van de producten behoren ook nauwe samenwerking met exportpartners en een commitment aan teamwork tot de succesformule van de fabrikant.

Een in de Oostenrijkse stad Korneuburg gevestigd internationaal actief familiebedrijf verbetert het algemeen welzijn met de ontwikkeling, het onderzoek en de introductie van innovatieve producten op het gebied van esthetische dermatologie. De onderneming is wereldwijd actief en verkoopt producten in 110 landen.

Een Weense start-up in medische technologie heeft een beeldanalyse-systeem ontwikkeld waarmee huidziekten kunnen worden onderzocht met behulp van een smartphonecamera. De foto’s worden vergeleken met een database op het web. Het doel is om het aantal patiënten dat deelneemt aan tests voor geneesmiddelen te verminderen, de kosten te verlagen en de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen.