Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Oostenrijk behoort tot de bosrijkste landen in Europa. De houtindustrie is een van de grootste werkgevers in Oostenrijk, exportgericht en internationaal succesvol. De bedrijven zijn veelal traditionele bedrijven met een hoge mate van flexibiliteit en veel ruimte voor innovatie en implementatie van nieuwe technologieën.
listen

Sinds generaties zijn particuliere boseigenaren verantwoordelijk voor de gezondheid en het onderhoud van de Oostenrijkse bossen. Meer dan 280.000 mensen leven van bosbouw en stroomafwaartse sectoren, zoals de papierindustrie.

De jaaromzet van de houtsector bedraagt ongeveer 10 miljard euro en van de export iets meer dan 7 miljard euro. De houtindustrie is dus een van de belangrijkste deviezenbronnen naast het toerisme.

De sector is divers en omvat de zagerij-industrie, de bouw, de meubelindustrie, de industrie voor hout en houtcomposieten en de ski-industrie.

Producten en diensten

Oostenrijk is een van de grootste exporteurs van hout en gezaagd hout ter wereld. Oostenrijk levert ook papier, houtsnippers/biomassa en bewerkte houtproducten, zoals bouwhout en meubels. Bovendien zijn Oostenrijkse bosbouwmachines en diensten op gebeid van bosbouw internationaal erkend. De Oostenrijkse pulp- en papierindustrie is een ander belangrijk onderdeel van de houtsector.

Grondstof van de toekomst

Hout is een hernieuwbare grondstof en een veelzijdig bouwmateriaal. Het toenemende belang van hout als bouwmateriaal heeft in de afgelopen jaren geleid tot nieuwe initiatieven. Hout heeft zijn waarde voor gebruik buitenshuis bewezen, vooral door zijn lange levensduur en lage onderhoudsvereisten. Verduurzaamd hout kent een breed scala aan buitentoepassingen, bijvoorbeeld voor gevels, ramen en geluidsschermen.

Ook Oostenrijkse fabrikanten van geprefabriceerde huizen, blokhutten en loodsen zijn wereldwijd succesvol met hoogwaardige producten.

Oostenrijkse producenten van parketvloeren exporteren hun hoogwaardige producten vooral naar Zwitserland, Duitsland en Italië. Tsjechië, Spanje en Groot-Brittannië zijn sterke groeimarkten. Een in 1831 opgericht Oostenrijks bedrijf behoort tot de top 10 van parketfabrikanten in Europa.

Papierindustrie en -verwerking

De Oostenrijkse pulp- en papierindustrie richt zich op duurzaamheid en maximale toegevoegde waarde. Door investeringen in de modernisering van machines en installaties waren bedrijven in staat om volledig over te stappen op ecologisch duurzame productie. De meeste Oostenrijkse papierverwerkende bedrijven zijn actief op de Europese markt, in het Midden-Oosten en in het Middellandse Zeegebied.

Machines, uitrusting en toebehoren

De hoge technische standaarden en grote knowhow over dit onderdeel van de Oostenrijkse machinebouwsector hebben zich op de internationale markt bewezen. Oostenrijkse leveranciers produceren niet alleen machines, maar leveren ook modules, gereedschappen en automatisering om de hoogste kwaliteit en maximale productiviteit voor hun klanten te garanderen. Goed opgeleide specialisten, hoge kwaliteitsnormen en samenwerking met producenten in andere landen zijn slechts enkele factoren die bijdragen aan het succes. Een Oostenrijks bedrijf is bijvoorbeeld de enige totaalleverancier van kettingzagen. Het bedrijf behaalt daarmee een exportaandeel van meer dan 90%.

Onderzoek en ontwikkeling

Oostenrijkse vakkennis op het gebied van hout heeft gezorgd voor de hoge technische normen in deze innovatieve industrie. Die garanderen hoogwaardige producten voor klanten in binnen- en buitenland. Meerdere in houtonderzoek gespecialiseerde instituten werken in Oostenrijk op praktijkgerichte wijze aan nieuwe ontwikkelingen voor de internationale markten.

Meest recente update : 05 juni 2023