Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
In Oostenrijk worden producten op maat ontwikkeld voor de megatrend "Best Agers", een consumentengroep die wordt gekenmerkt door een enorme koopkracht, door een grote bereidheid tot besteden en door moderne consumptiegewoonten. Of het nu gaat om smartphones voor senioren, hightechsystemen voor Ambient Assisted Living of hooggespecialiseerde medische technologie: Oostenrijks ondernemingen bedienen de internationale markten van de Silver Generation.
listen

Deze sector omvat alle levensdomeinen waarin rekening wordt gehouden met de speciale behoeften en eisen van 50-plussers. Senioren zijn een lucratieve doelgroep die zich bewust is van kwaliteit en merkbekendheid.

In de Verenigde Staten en Japan is de seniorenmarkt het verst ontwikkeld. In Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië neemt het belang ervan van jaar tot jaar toe. Ook in Oost-Europa gaat de demografische verandering steeds zwaarder wegen.

De toekomst wordt bepaald door innovatieve producten die de fitheid en mobiliteit van de senioren garanderen, inspelen op hun kennisdrang (levenslang leren, actieve vakanties, studiereizen etc.) en hen in staat stellen een autonoom, comfortabel leven te leiden.

De producten en diensten voor de zilveren generatie variëren van consumentengoederen (kleding, meubilair, gezondheids- en lichaamsverzorging, voedingssupplementen, techniek en elektronica, auto’s etc.) tot reizen en wellnessuitjes, belevingsgastronomie, bezorgdiensten en vastgoed (toegankelijk wonen).

Gezondheid is de hoofdzaak

De markt voor particulier gefinancierde gezondheidsproducten en -diensten zal in de toekomst van enorm belang zijn. Gezonde (biologische) levensmiddelen, functionele voeding, voedingssupplementen en natuurlijke cosmetica zijn ook in zwang.

Revalidatie, geneeskunde, medische technologie en ondersteuning van gehandicapten zijn ook bijzonder interessante werkterreinen waarop Oostenrijkse bedrijven actief zijn. Omdat gezond blijven op de eerste plaats komt en veel senioren geconfronteerd worden met verminderde mobiliteit, is ook het veiligheidsaspect van groot belang.

Een in 1907 opgericht Weens familiebedrijf is marktleider in het bouwen van hoortoestellen en heeft momenteel ongeveer 1200 mensen in dienst. De landelijke netwerken in Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein, Duitsland, Frankrijk, Slovenië en Kroatië bestaan uit meer dan 240 gespecialiseerde instituten.

In Oostenrijk is een elektrische trappenklimmer ontwikkeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het trappenlopen. Een elektrische trappenklimmer dient om personen met beperkte mobiliteit veilig de trap op en af te helpen en ontziet de rug van de gebruiker.

Senioren online

Het internet is een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven van senioren, wat mag blijken uit het gestadig groeiende aantal “zilveren surfers”. Als modebewuste consumenten bestellen senioren graag online en maken ze gebruik van bezorgdiensten. De vraag naar speciale spelconsoles neemt toe, bijvoorbeeld voor games met een fitnessfactor of voor hersengymnastiek. Als actieve smartphonegebruikers zijn senioren steeds actiever in hun eigen sociale netwerken. Een succesvolle in Oostenrijk ontwikkelde en internationaal verkochte seniorenmobiel is voorzien van bijzonder grote toetsen.

Vakantie en entertainment

Geen enkele andere leeftijdsgroep onderneemt zo veel vakantiereizen als de 50- tot 70-jarigen, die zich in toenemende mate ontwikkelen tot een groeimotor voor reisorganisatoren en toeristische dienstverleners. De hotelindustrie reageert hierop met speciale aanbiedingen, zoals avontuurlijke en culturele reizen in combinatie met medische zorg of gastronomie.

Een Oostenrijks bedrijf ontwikkelde een reisapp met vele functies voor de reislustige zilveren generatie:

• multifunctionele lijsten om het plannen en organiseren van reizen te vereenvoudigen

• inspirerende verhalen over bestemmingen

• gratis te downloaden stadsplattegronden

Op het gebied van consumentenelektronica wordt tegemoetgekomen aan de bijzondere behoeften van de doelgroep. De producten zijn uiterst gebruikersvriendelijk en kunnen bijna niet verkeerd worden bediend.

Kwaliteitsbewust

Bedrijven in de sector passen hun aanbod aan de eisen en wensen van de zilveren generatie aan. Ze worden daarbij ondersteund door de consumenten zelf, maar ook door verplegend personeel, artsen, architecten en reisspecialisten.

De zilveren generatie is veeleisend en kwaliteitsgericht. Senioren willen grondig over de kwaliteit, functionaliteit en betrouwbaarheid worden geïnformeerd, voordat ze tot aankoop overgaan.

Alvorens een aankoopbeslissing te nemen, wint de zilveren generatie meestal informatie over duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in. Oostenrijkse leveranciers, die veel belang hechten aan zuinig gebruik van grondstoffen, ontwikkelen optimale producten voor deze consumentengroep.