Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
"Oostenrijkse wijn" is een wereldberoemd merk, een toonbeeld dat garant staat voor kwaliteit. Oostenrijkse abrikozenbrandewijn is al heel lang populair in veel landen over de hele wereld. Het is echter niet alleen de traditie die hier in ere wordt gehouden, maar veel bedrijven zijn juist ook bijzonder innovatief. Zo produceren Oostenrijkse bierbrouwers en distilleerderijen bijvoorbeeld meer dan 1000 verschillende bieren of maken wodka van wereldniveau.
listen

In het algemeen worden in Oostenrijk geen massaproducten gemaakt maar eerder unieke specialiteiten. De vele kwaliteitsbewuste kleine en middelgrote ondernemingen zijn hiervoor verantwoordelijk. Het merendeel van de meer dan 9.000 Oostenrijkse wijngaarden zijn kleine familiebedrijven, waar vaak drie generaties samenwerken.

Het distilleren van schnaps heeft in Oostenrijk een lange geschiedenis. Sommige bedrijven bezitten nog een distilleervergunning voor schnaps uit de achttiende eeuw. Sinds ongeveer twee decennia is er ook een kleine, fijne scene van professionele distilleerders die streven naar een nieuwe brandewijncultuur.

De internationale opkomst van craftbieren is ook in Oostenrijk voelbaar en zorgt voor creatieve, unieke producten. De Oostenrijkse bieren worden internationaal gewaardeerd vanwege hun volle body.

Kwaliteit

Oostenrijkse wijnen en dessertwijnen zijn over de hele wereld populair. Hun kwaliteit wordt gegarandeerd door de strenge Oostenrijkse wijnwet. De exportpromotie is in handen van Österreich Wein Marketing (ÖWM). De export naar Azië floreert en steeds meer internationale klanten raken overtuigd.

Het unieke en onmiskenbare karakter van Oostenrijkse wijnen is het resultaat van een gelukkige combinatie van grote wijngaarden, een wijnbouwtraditie die teruggaat tot de oude Romeinen en gepassioneerde producenten.

Een ware schat zijn de oude inheemse druivenrassen, met de grüner veltliner als onbetwiste leider. De grote veltlinerwijnen uit Oostenrijk worden door de invloedrijke wijncritici en gastronomische tijdschriften tot de grote witte wijnen van de wereld gerekend.

Spiritualiën uit Oostenrijk behoren tot de beste ter wereld. Oostenrijk is een land met een grote verscheidenheid aan fruitbomen en daarmee een goede thuisbasis voor eau de vies.

Oostenrijkse wijnbouwers, bierproducenten en producenten van gedistilleerd bouwen aan internationale afzetmarkten en bieden intensieve ondersteuning. Hun hoogwaardige nicheproducten zijn bijzonder succesvol op de wereldmarkt.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is al jaren een belangrijk thema in de wijnindustrie en bij de productie van bier en gedistilleerd. Wijnbouw is een zeer intensieve vorm van landbouw, omdat er pesticiden en gewasverzorgingsproducten, meststoffen en energie- en waterverslindende machines nodig zijn. Toch wordt al 10% van alle Oostenrijkse wijngaarden gecultiveerd volgens de richtlijnen van de biologische landbouw. Bovendien is de teelt van genetisch gemodificeerde planten principieel verboden.

Duurzame wijnbouw is gericht op het spaarzaam omgaan met natuurlijke rijkdommen en het voorkomen van schadelijke uitstoot. Dat geldt ook voor de verwerkings- en distributieketens. De hang naar duurzaamheid komt ook tot uiting in de stijgende vraag naar oranje wijnen en volledig onbewerkte wijnen. De omschakeling naar biologische wijnen, oranje wijnen en Demeter-wijnen is dan ook een belangrijk toekomstthema voor de branche.

listen