Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
De wereldmarktleider in bloedafnamebuisjes? Een projectontwikkelaar die in 78 landen van de wereld actief is? Een mondiaal succesvolle aanbieder van interne transportlogistiek voor ziekenhuizen? Een marktleider in digitaal diabetesbeheer? Oostenrijkse bedrijven in de zorgsector hebben veel te bieden aan hun internationale klanten.
listen

De sector omvat fabrikanten van speciale, aan de eisen van de gezondheidszorg aangepaste installaties en hygiëne-, transport- en communicatiesystemen, maar ook dienstverleners en consultants die knowhow en diensten aan exploitanten van gezondheidszorginstellingen leveren.

Structuur

De onderverdeling van de sector voor gezondheidssystemen en -voorzieningen volgt de functionele structuur van ziekenhuizen:

 • Onderzoek en behandeling (kliniek, polikliniek, spoedeisende hulp, reanimatie, endoscopie, operatiekamer, verloskamer, etc.)
 • Zorg (bedafdelingen)
 • Administratie (management, bedrijfsadministratie, personeelszaken, techniek, IT, ondernemingsraad etc.)
 • Sociale diensten (ingang, sociale dienstverlening, ziekenhuiskapel, cafetaria)
 • Aan- en afvoer (werkplaatsen, magazijnen, keuken, verpleegafdelingen, apotheek, centrale sterilisatie, operatiekamer)
 • Onderzoek en onderwijs (auditorium, klaslokalen)
 • Overige voorzieningen (bijvoorbeeld voor reddingsdiensten, externe bedrijven, kleuterschool)

Er zijn met name overlappingen tussen medische technologie en laboratoriumdiagnostiek (dienstverleners, producenten, leveranciers en verkoopmaatschappijen). Veel toeleveranciers zijn afkomstig uit andere hightechsectoren (zoals de automobielindustrie, de lucht- en ruimtevaart, opto-elektronica, extrusie- en spuitgiettechniek en werktuigbouw).

Competenties

De Oostenrijkse aanbieders boeken succes met turnkeyprojecten, variërend van ontwerp en bouw tot de opleiding van personeel en doorlopende activiteiten. Ze hebben ruime ervaring in samenwerking met internationale partners.

Bovendien bieden Oostenrijkse producenten en dienstverleners een breed scala aan zeer gespecialiseerde producten van de hoogste kwaliteit:

 • softwareoplossingen, bijvoorbeeld voor oncologische behandelingen of automatische diagnoseondersteuning
 • snelle diagnostische tests
 • glucosemeters
 • innovatieve diagnostiek
 • innovatieve hygiëneoplossingen
 • innovatieve trainings- en revalidatieapparaten
 • kunststof onderdelen voor medische en diagnostische toepassingen

Projecten

Op het eiland Hainan in Zuid-China wordt een ziekenhuis annex revalidatiekliniek gebouwd. Dit project zal gedurende de gehele levenscyclus als joint venture door een Oostenrijkse ontwikkelaar worden beheerd. Tot de te leveren diensten behoren de planning, de levering van medische technologie en IT en de algehele bedrijfsvoering.

In het Canadian Specialist Hospital in Deira is in 2016 een particulier revalidatiecentrum geopend, het resultaat van een samenwerking tussen het ziekenhuis en een Oostenrijkse projectontwikkelaar die al 25 jaar wereldwijd toonaangevend is in revalidatiediensten.

IT in de gezondheidszorg

In het tijdperk van digitalisering wordt de IT-sector steeds belangrijker voor de gezondheidszorg. Vooral op het gebied van IT in de gezondheidszorg tonen Oostenrijkse start-ups hun sterke punten. Een Weense start-up in medische technologie heeft bijvoorbeeld een beeldanalysesysteem ontwikkeld waarmee huidziekten kunnen worden onderzocht met behulp van een smartphonecamera en een database.

Duurzaamheid

Talrijke Oostenrijkse bedrijven in de medische technologie zijn betrokken bij de ontwikkeling en productie van duurzame producten. Ze werken bijvoorbeeld aan milieuvriendelijke afvoersystemen voor medische vloeistoffen, herbruikbare producten en het bewust gebruik van kunststoffen.