Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Zomer of winter - Oostenrijk bezit een veelzijdig aanbod van sport- en vrijetijdsbestedingen: Skiën, wandelen, natuur, musea, musea, volkstradities, architectuur, stadstoerisme, gezondheidstoerisme, culturele evenementen, topgastronomie, culinaire genoegens, wijnen, tophotels. Allemaal individueel en persoonlijk, want 80 procent van de toeristische bedrijven in Oostenrijk zijn familiebedrijven.
listen

De 90.000 bedrijven in de sector voor toerisme en recreatie behoren tot de volgende branches: gastronomie, hotellerie, sport en recreatie, reisbureaus, bioscopen, instellingen voor cultuur en amusement en particuliere zorgverleners. De directe en indirecte bijdrage van de sector aan het bruto binnenlands product bedraagt ongeveer 56,5 miljard euro per jaar, ofwel meer dan 16% van het bbp. De sector voor toerisme en recreatie is in Oostenrijk direct of indirect goed voor zo'n 715.000 arbeidsplaatsen.

In het vakverbond voor toerisme en recreatie van de Wirtschaftskammer Österreichs zijn meer dan 30 beroepsgroepen vertegenwoordigd. Het gaat hierbij onder meer om toeristische gidsen, fitnesscentra, maneges, botenverhuurbedrijven, campinghouders, dansscholen, casino’s en exploitanten van speelautomaten.

Kennis van het land en de bevolking

De Oostenrijkse reisbranche wordt gedomineerd door een groot aantal kleine reisbureaus met één tot negen werknemers. Momenteel zijn ongeveer 730 reisbureaus actief als touroperator.

Toeristische gidsen leveren een belangrijke bijdrage aan het positieve imago van Oostenrijk. Ze brengen de gasten dichter bij kunst en cultuur, bij de natuur en bij de Oostenrijkse manier van leven. Ze zijn kenners van de geschiedenis maar staan met het andere been in het heden. Met behulp van een platform kunnen gasten een gids kiezen die hun taal spreekt en zelf een zeer individueel programma samenstellen.

Perfect georganiseerd op alle niveaus

De evenementenindustrie maakt dat Oostenrijk er op internationaal vlak bijzonder goed uitspringt. Het land is gespecialiseerd in grote evenementen die in veel landen een begrip zijn, zoals het Weense operabal en diverse skiwedstrijden. Deze sector is in Oostenrijk een trendsetter, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering, duurzaam toerisme en gezondheidstoerisme.

Er wordt bijzondere aandacht besteed aan veiligheid, met name bij grote evenementen, aangezien dit ook een belangrijk argument is voor de keuze van Oostenrijk als reisbestemming. De uitstekende hotelinfrastructuur en perfecte internationale verbindingen maken het aanbod compleet.

Verantwoordelijkheid dragen

Oostenrijkse bedrijven gedragen zich voorbeeldig op het gebied van afvalscheiding en het voorkomen van afval, energiebesparende bouwmethoden, het gebruik van alternatieve energievormen en e-mobiliteit.

Er wordt ook veel waarde gehecht aan ethische vragen, zoals over de omgang met levensmiddelen, het duurzaam gebruik van de natuur voor toeristische doeleinden en goede toegankelijkheid. De strenge Oostenrijkse nalevingsregels hebben met name veel effect op de topgastronomie.

Professionele ondersteuning op de piste

De Oostenrijkse opleiding tot skidocent behoort tot de internationaal succesvolle aanbiedingen van de sector, die ook naar het buitenland wordt geëxporteerd. Als antwoord op de veranderingen en ontwikkelingen in de ski-industrie heeft de Oostenrijkse vereniging voor skischolen in samenwerking met de deelstaatverenigingen voor skischolen het onderwijsaanbod voor skidocenten verder ontwikkeld.

Een speciale aanbieding: in drie dagen leren skiën. Deze campagne biedt beginners, gezinnen en mensen die hun vaardigheden willen opfrissen de mogelijkheid om met behulp van een van de vele professionele Oostenrijkse skischolen binnen zeer korte tijd (weer) op de lange latten te staan.

Opleiding

Opleidingen spelen in de Oostenrijkse sport- en recreatiesector een zeer belangrijke rol en worden internationaal erkend. Om de goede kwalificaties van onze medewerkers te garanderen, bieden we stages en certificeringen. Alleen al in het toerisme zijn er tien beroepen in het leerlingwezen, die elk een eigen functieomschrijving en functieprofiel hebben.

Een grondige opleiding van de werknemers is van groot belang voor een land zoals Oostenrijk dat kwaliteitstoerisme aanbiedt. Die opleidingen worden door 28 scholen voor toerisme of in de vorm van toerismestudies aangeboden. Dit leidt ertoe dat tal van gerenommeerde sterrenkoks en hotel-, event- en wellnessmanagers uit Oostenrijk niet alleen nationaal maar vaak ook internationaal actief zijn.

Events Go Green

Veel organisatoren in Oostenrijk streven naar duurzame events. Een platform brengt hen samen met bedrijven met duurzame aanbiedingen voor de branche.

Of het nu gaat om de juiste locatie, een milieuvriendelijk hotel of een biocateraar, in Oostenrijk kunnen events worden georganiseerd die van begin tot einde duurzaam zijn: van herbruikbare bekers tot en met technologie en apparatuur.

Wist u dat …

Wenen wereldwijd tot de top 5 van congressteden behoort?
Er nergens zoveel riviercruiseschepen varen als op de Donau?