Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
De kwaliteit en de ideeën van de Oostenrijkse mode- en textielbranche zijn populair: Je vindt hoeden van Weense hoedenmakers in de schappen van Le Bon Marché (Parijs), Isetan of HP France (Tokio) en ze worden gedragen door Brad Pitt, Meryl Streep, Madonna en Yoko Ono. Lady Gaga, Rihanna en Michelle Obama hebben eveneens de smaak van Oostenrijkse modeontwerpen ontdekt. Oostenrijk produceert de lichtste brillen ter wereld en is thuisbasis van de grootste geïntegreerde cellulose- en viscosevezelfabriek ter wereld.
listen

Er zijn in Oostenrijk meer dan 220 textielbedrijven, met ongeveer 10.000 werknemers. Het hoge exportvolume van 80% bewijst dat Oostenrijks textiel wereldwijd een goede reputatie geniet. De belangrijkste afzetmarkt is Europa. Voor de borduurbedrijven uit Vorarlberg is Afrika echter de belangrijkste exportmarkt: meer dan de helft van de borduurproducten gaat naar Nigeria.

Naast textiel voor de kledingindustrie zijn ook woningtextiel en technisch textiel van belang. Sommige bedrijven in deze sector zijn zelfs wereldmarktleiders, bijvoorbeeld in badstofproducten of in de productie van industrieel vervaardigde, hoogwaardige cellulosevezels. Het aandeel van technisch textiel in de totale omzet van de Oostenrijkse textielindustrie bedraagt nu al meer dan 50%.

Het Oostenrijkse modelandschap wordt gedomineerd door micro-ondernemingen en de designers werken in verschillende niches. Oostenrijkse mode kenmerkt zich door artisticiteit, hoogwaardig vakmanschap en kwaliteitsmaterialen. Veel Oostenrijkse labels en ontwerpers zijn erg populair in Azië. Aziatische inkopers gaan het experiment niet uit de weg en de avantgardistische Oostenrijkse modestijl is er dan ook bijzonder populair.

Op grote afstand van andere modehoofdsteden kunnen Oostenrijkse designers hun ideeën ontwikkelen zonder compromissen te hoeven sluiten. De kleinschaligheid van de meeste bedrijven maakt ze uiterst flexibel, een eigenschap die erg belangrijk is in kritieke tijden.

Een uitdaging voor de branche: er zijn steeds minder gekwalificeerde, goedkope productiebedrijven die kunnen inspelen op de behoeften van de binnenlandse modewereld. Daarom wordt de productie van prototypes en collecties steeds vaker naar het buitenland verplaatst. Hoewel deze ontwikkeling potentieel tot kostenbesparingen kan leiden, staat er een aanzienlijk hoger ondernemersrisico tegenover.

Geschiedenis

De Oostenrijkse mode heeft een lange traditie die kan worden teruggevoerd tot de Habsburgse Monarchie. In 1858 werd in Wenen de moeder van alle flagshipstores geopend en het allereerste herenmodemerk gepresenteerd. Met winkels in Wenen, Berlijn, Karlsbad en Parijs, allemaal ontworpen door Adolf Loos, was deze herenmodezaak het eerste modemerk ooit dat zichzelf niet als een Weens maar als een internationaal merk positioneerde.

In het westen van Oostenrijk, in Vorarlberg, worden al 250 jaar uiteenlopende soorten borduurwerken vervaardigd. De vele familiebedrijven zijn crisisbestendig, omdat hun structuur de beste kwaliteit, flexibele werkverdeling, snelle levering en persoonlijke verkoopondersteuning mogelijk maakt.

Wearables en technisch textiel

De voor de komende jaren groeiende markt voor draagbare technologieën is veelbelovend, vooral op het gebied van gezondheid, entertainment, industrie en veiligheid. Wearables in textiel, bijvoorbeeld een bloeddrukmeter die lange tijd op de arm wordt gedragen, leveren slimme diensten en zijn vaak rechtstreeks met het internet verbonden.

Technisch textiel is van bijzonder belang in de Oostenrijkse textielindustrie. Te denken valt aan beschermend textiel, textiel voor gebruik in de industrie, medisch textiel, textiel voor bouwconstructies en bekledingsstoffen voor auto’s en vliegtuigen. Oostenrijk is de Europese leider op dit gebied.

Ethiek

Voor veel binnenlandse modemerken is vooral bij de productie de verantwoordelijkheid voor mens en milieu van groot belang. Bij de productie wordt gelet op:

  • het gebruik van biologisch katoen
  • Fairtrade- en GOTS-certificering
  • een transparante en controleerbare productieketen
  • zoveel mogelijk sociale rechtvaardigheid in de productie
  • maximale milieuvriendelijkheid
  • de hoogst mogelijke kwaliteit voor de dragers


Passie

Een uitstekende modeopleiding aan de Universität für Angewandte Kunst (Universiteit voor Toegepaste Kunsten) in Wenen heeft bijgedragen aan het feit dat mode uit Oostenrijk vandaag de dag kan concurreren met de internationale modewereld. Sinds het begin van de jaren tachtig hebben internationale sterren als Karl Lagerfeld, Jil Sander, Vivienne Westwood, Viktor & Rolf, Raf Simons en Bernhard Willhelm de leerstoel van hoogleraar aan deze universiteit bekleed.