Tot de “exporttoppers” van de Oostenrijkse levensmiddelen- en frisdrankenindustrie behoren niet alleen energiedranken, limonades en ijsthee maar ook snoepgoed, banketbakkers-producten en andere specialiteiten. Sinds de toetreding tot de EU in 1995 is de uitvoer van levensmiddelen met meer dan 900% gestegen. De Oostenrijkse producenten hechten veel waarde aan de regionale individualiteit van de producten en de duurzaamheid van de productie.
Oostenrijk beschikt naast traditionele bedrijven met veel ervaring ook over nieuwkomers en start-ups die op eigen wijze aansluiten bij de grote culinaire cultuur van het land. Het zijn vaak kleine en middelgrote ondernemingen met een sterke focus op de klanten en op de kwaliteit van de producten. Oostenrijkse bedrijven hechten bovendien veel waarde aan gezondheid.
Traditie en internationaal succes
De Oostenrijkse levensmiddelen- en frisdrankenindustrie kent veel bedrijven met een geschiedenis die teruggaat tot de negentiende eeuw. Deze dragen met hun traditiebewustzijn en succesvolle innovaties bij aan het goede imago van Oostenrijk als leverancier van producten van de hoogste kwaliteit.
Een succesvolle Oostenrijkse ontwikkelaar, producent, raffinadeur en marketeer van houdbare, ongekoelde levensmiddelen en dranken van topkwaliteit kan terugkijken op 160 jaar bedrijfsgeschiedenis. Dit geldt ook voor een Oostenrijks familiebedrijf dat tegenwoordig vruchtensappen, ijsthee en thee exporteert naar 100 landen.
Ongeveer 70% van de export wordt gerealiseerd door een bedrijf dat in 1881 is gestart met een paprikamolen en zich nu volledig op specerijen heeft toegelegd. En de Oostenrijkse marktleider in marmelades en honing, waar tegenwoordig 400 medewerkers werken, is voortgekomen uit een oude Oostenrijkse “stroopstokerij.”
De hazelnootwafeltjes van een Oostenrijks bedrijf met een lange traditie zijn wereldwijd bekend. Op de verpakking is de Stephansdom afgebeeld, omdat het bedrijf in Wenen werd opgericht. Deze specialiteit wordt ook nu nog steeds in de hoofdstad geproduceerd.
Nieuwe interpretaties van dranken
Met een uniek marketingconcept werd over de hele wereld een Oostenrijkse energiedrank gelanceerd, geïnspireerd op functionele dranken uit het Verre Oosten. Het is al sinds de jaren tachtig een export-hit en wordt in ongeveer 170 landen over de hele wereld gedronken.
Het assortiment aan energiedranken wordt door een ander Oostenrijks bedrijf met producten uitgebreid op basis van groene thee, die koolzuurvrij, natuurlijk en milieuvriendelijk zijn. De dranken zijn bovendien lactosevrij, glutenvrij, “bio friendly” en gecertificeerd veganistisch.
In Oostenrijk wordt ook een internationaal succesvolle algenfrisdrank geproduceerd. De algendrank ontving in 2015 op ’s werelds grootste voedselbeurs ANUGA in Keulen de “taste15” voor topinnovatie van het jaar.
Plezier met een goed geweten
De levensmiddelen- en frisdrankenindustrie zal in de toekomst te maken krijgen met veranderend consumentengedrag. Oostenrijkse bedrijven zijn daarop al goed voorbereid. Ze zijn flexibel in hun productontwerp, produceren veelal geen massaproducten en zijn nichespelers. Daardoor zullen ze zich optimaal kunnen instellen op nieuwe ontwikkelingen. Oostenrijkse producten zijn vooral toonaangevend in de toekomstgerichte segmenten: bio, functionele levensmiddelen en producten zonder allergenen.
Consumenten verwachten natuurlijke, smakelijke producten die goed zijn voor de gezondheid en geen chemische bestrijdingsmiddelen bevatten. Daarom is traceerbaarheid in de volledige productieketen bijzonder belangrijk. Zo maakt bijvoorbeeld het AMA-keurmerk voor melk en zuivelproducten een integraal onderdeel uit van de hele productieketen, van rauwe melk tot consumptiemelk en zuivelproducten. Het keurmerk stelt zelfs strengere normen dan de wettelijk vastgestelde criteria.
Het brede scala aan regionale producten dat door de Oostenrijkse levensmiddelenindustrie wordt aangeboden, levert ook een belangrijke bijdrage aan de milieubescherming. Ten eerste besteden producenten bijzonder veel aandacht aan landschapsbescherming en schoon water. Ten tweede zorgen korte transportroutes voor minder schadelijke uitstoot.
Gezonde voeding is ook een belangrijk onderwerp. Een trend in de richting van vegetarische en veganistische producten, minder vet, minder zoetigheid en meer biologische voedingsmiddelen biedt Oostenrijkse bedrijven in de levensmiddelenindustrie nieuwe mogelijkheden.
En ook op het gebied van de verpakking wordt naar nieuwe wegen gezocht. Zo bestaat er bijvoorbeeld een Oostenrijkse energiedrank in blikjes van papierlaminaat, dat een betere milieubalans heeft dan de conventionele blikjes van aluminium.